La ore fixe

luni, 25 septembrie 2006

La ore fixe

 

Pentru că s-au rezolvat toate problemele Râmnicului, municipalitatea s-a gândit că nu ar fi rău dacă ar mai veni şi cu idei deştepte foc, cum este şi aceea a închiderii localurilor la ora 24, sau cel puţin a muzicii care se difuzează în incinta acestora. S-a rezolvat problema locuinţelor, nu mai e nimic de asfaltat, oraşul sclipeşte de curăţenie, e timpul să intrăm în Europa. Şi cum puteam face acest lucru mai bine decât interzicând localurilor să mai organizeze nunţi şi botezuri care să dureze după miezul nopţii?

Recent, o ceată de moşuleţi şi bătrânici insomniaci, care se culcă o dată cu găinile şi se trezesc împreună cu acestea, a venit cu ideea formidabilă de a propune Poliţiei şi Primăriei Râmnicului de a se interzice difuzarea muzicii în localurile publice după ora 24. Deşi la început a părut o glumă proastă, toată lumea a avut surpriza să constate că mai marii oraşului nu au nimic împotrivă. Mai mult, a fost organizată chiar şi o dezbatere publică; aşa cum era de aşteptat, aceasta nu s-a soldat cu nici un rezultat. Totuşi, acolo au fost lansate câteva variante de lucru ce urmează a fi propuse Consiliului Local, toate în favoarea ideii de închidere a localurilor. Cât de aberantă este această propunere o demonstrează şi modul „nediscriminator” în care sunt tratate cârciumile de pe raza municipiului. Nu contează dacă respectivul local se află sau nu la parterul unui bloc; dacă pe o rază de 500 metri în jurul cârciumii se află vreun bloc de locuinţe sau casă particulară, muzica se va închide automat la ora 24. Dacă vom măsura Râmnicul, vom constata că pe suprafaţa acestuia nu va mai exista nici un bar sau restaurant în care să poată fi organizate nunţi. De ce? Pentru că oraşul este atât de mic încât nimeni nu va putea respecta distanţa minimă de 500 de metri.

Lăsând la o parte evidentele malformaţii congenitale de care suferă propunerea asociaţiilor de proprietari, trebuie văzut în ce măsură este afectat mediul de afaceri din Râmnicu Vâlcea. În elaborarea acestui proiect nimeni nu a ţinut cont de faptul că majoritatea localurilor care organizează nunţi şi mese festive, au rezervate toate serile de sfârşit de săptămână până la sfârşitul anului viitor. Au fost plătite deja aconturi, au fost făcute aranjamente de multe miliarde de lei. Nu poţi veni acum cu această idee şi să le spui viitoarelor cupluri că nunţile lor trebuie să se încheie până la miezul nopţii, doar pentru că aşa vor unul sau altul.

Şi pentru că orice ideea proastă are la origine un interes, trebuie să mai spun un lucru. O serie de VIP-uri locale locuiesc în blocuri sau în case din Râmnicu Vâlcea, în preajma cărora există astfel de localuri. Gurile rele şi autorizate spun că, de fapt, ideea închiderii cârciumilor a venit tocmai de la aceşti şmecheri, deranjaţi de muzică. În acest fel, lucrurile devin mult mai clare iar hotărârea cu care municipalitatea doreşte să tranşeze lucrurile are o explicaţie logică.

Octavian HERŢA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe