Criză de cadre medicale în spitalele din Vâlcea

joi, 7 septembrie 2006

Criză de cadre medicale în spitalele din Vâlcea

În spitalele din judeţul Vâlcea este de câţiva ani o criză acută de cadre medicale de specialitate, datorită faptului că salariile mici i-au determinat pe foarte mulţi medici şi asistente medicale să îşi găsească de lucru peste hotare.  Se simte lipsa în special a asistenţilor medicali, în toate spitalele din judeţ, dar mai ales în ambulatoriile de specialitate ale spitalelor care se află în zone izolate.

Cei mai mulţi asistenţi pleacă în Italia şi Germania

Cei mai mulţi medici şi asistenţi medicali pleacă în Italia sau Germania, unde sunt plătiţi mult mai bine. Unii preferă să muncească mai mult sau în condiţii mult mai grele decât în spitalele din România, pentru mai mulţi bani. La Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea un asistent medical cu experienţă câştigă aproximativ 800 de lei noi. In timp ce peste hotare salariul poate fi de câteva mii de euro. „Ne confruntăm cu o criză acută de cadre medicale în întreg judeţul, deoarece tot mai mulţi asistenţi medicali pleacă în străinătate la muncă şi rămânem aici fără cei cu experienţă şi vechime.” –a precizează Mariana Popa, directorul adjunct al Autorităţii de Sănătate Publică Vâlcea.  

Nu vrea nimeni să se angajeze pe posturile libere din judeţ

La Vâlcea este de asemenea şi o criză de medici, deoarece nimeni nu mai vrea să se angajeze pe posturile rămase libere în teritoriu. „O problemă dificilă cu care se confruntă sănătatea vâlceană constă în instabilitatea forţei de muncă. Numeroase cadre medicale cu vechime pleacă din spitale. Sunt şi unităţi situate în zone izolate, sărace, care nu sunt atractive pentru personalul cu studii superioare: Spitalul de psihiatrie Drăgoeşti, Spitalul Orăşenesc Bălceşti.” – a spus directorul Autorităţii de Sănătate Publică Vâlcea, Adriana Gheniţă  „Este şi o criză de medici. La ora actuală avem medici specialişti numai la Spitalul Judeţean de Urgenţă, în timp ce la celelalte unităţi sunt o grămadă de posturi libere, dar nu vine nimeni să se angajeze” –a precizează Mariana Popa, directorul adjunct al Autorităţii de Sănătate Publică Vâlcea. În judeţul Vâlcea funcţionează opt spitale şi 26 de specialităţi medicale. Există însă un singur spital de urgenţă, patru spitale generale şi trei de monospecialitate (Spitalul de pneumoftizilologie Mihăeşti, Spitalul de psihiatrie Drăgoeşti, Spitalul de obstetrică Ginecologie Râmnicu Vâlcea), şase spitale pentru bolnavii acuţi şi două pentru cei cronici. Există două unităţi medico-sociale la Lădeşti şi una la Sineşti, dar care nu este finanţată. Majoritatea spitalelor sunt de tip pavilionare, care generează costuri de întreţinere foarte mari. Şapte dintre cele opt spitale au ambulatoriu, majoritatea fără contract cu CAS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe