Ajutor pentru sinistraţi pe ultima sută de metri

luni, 25 septembrie 2006

Ajutor pentru sinistraţi pe ultima sutã de metri

• 97 de familii riscă să rămână la iarnă sub cerul liber, cu ajutoarele în curte

Cu doar câteva săptămâni înainte de venirea iernii sinistraţii vâlceni primesc ajutoare de la guvern. Din păcate casele nu vor putea fi reconstruite în sezonul rece, aşa că majoritatea vor fi gata abia la primăvară. De banii şi materialele de construcţie de la guvern vor beneficia 97 de familii de sinistraţi, care au rămas fără locuinţe anul acesta din cauza alunecărilor de teren şi care au avut locuinţele distruse în proporţie de 80-100%. Prefectul de Vâlcea, Anuţa Handolescu a anunţat că 50 de familii care au rămas sub cerul liber şi dorm în prezent pe unde pot vor beneficia de case construite cu câte o cameră, baie şi bucătărie, iar 47 de locuinţe cu câte două camere.

Mulţi sinistraţi preferă să primească bani

Mulţi dintre sinistraţii vâlceni preferă să primească bani în loc de materiale de construcţie. Atât fondurile, cât şi materialele de construcţie sunt destinate sinistraţilor din comunele Livezi, Guşoeni, Copăceni, Măciuca, Lăpuşata, Vlădeşti, Titeşti, Stoeneşti, Băile Govora, Lădeşti, Alunu, Râmnicu Vâlcea, Prundeni, Runcu, Fârtăţeşti, Ioneşti, Mateeşti, Grădiştea, Vlădeşti, Zătreni, Nicolae Bălcescu, Sineşti, Goleşti, Roeşti, Berbeşti, Roşiile, Stoeneşti, Slătioara, Scundu, Tomşani, Muereasca, Bujoreni şi Berislăveşti. Guvernul a alocat pentru judeţul Vâlcea 594.000 de lei noi, banii urmând să fie distribuiţi prin intermediul primăriilor. Banii sunt destinaţi şi pentru achiziţionarea unor materiale suplimentare, cum ar fi prize, efectuarea de racorduri electrice, dar şi pentru transportul materialelor şi a părţii destinate asistenţei tehnice. Astfel, pentru localitatea Alunu au fost alocate 370 de milioane de lei, pentru Băile Govora - 20 de milioane, pentru Berbeşti - 90 de milioane, pentru Bujoreni - 210 milioane de lei etc. « Sperăm ca lucrările să înceapă din această toamnă, dar este puţin probabil să poată fi terminate în acest an. Materialele de construcţie vor ajunge zilele acestea la Vâlcea. Tot de la guvern ni s-au alocat 5,9 miliarde de lei, cu care vor fi suplimentate materialele de construcţie. Din această sumă vom consolida şi unele locuinţe afectate de alunecările de teren şi vom plăti asistenţa tehnică. Probabil că toate casele vor fi gata la primăvară  ” – a spus prefectul de Vâlcea, Anuţa Handolescu. Materialele de construcţie care ajung la Vâlcea vor fi depozitate la Tătărani-Galicea, Creţeni-Lădeşti, Costeşti, Călimăneşti şi Troianu. „Avem multe persoane care vor bani şi refuză materialele de construcţie. Trebuie să transferăm acum materialele din comunele unde oamenii le refuză şi să le dăm altor sinistraţi, care au casele căzute” – mai spune prefectul.

La mila rudelor şi vecinilor

Între timp sinistraţii vâlceni locuiesc în condiţii grele, fiind la mila rudelor sau a vecinilor. Mulţi stau în module aduse de la guvern sau în cămine culturale. Pe lângă cele 97 de case care vor fi refăcute alte 233 de locuinţe afectate de alunecările de teren sunt monitorizate în continuare de autorităţi, prin intermediul reprezentanţilor Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă. Casele monitorizate sunt locuite, dar oamenii pot fi evacuaţi oricând, în funcţie de evoluţia fenomenului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe