PNL Vâlcea, zid politic în apărarea primarului “baronÔÇ£ din Malaia?

marți, 4 iulie 2006

Scrisoare deschisă, adresată preşedintelui PNL Vâlcea, Emilian Frâncu

PNL Vâlcea, zid politic în apărarea primarului „baron“ din Malaia?

Cetăţenilor din comuna Malaia le-a ajuns cuţitul la os. Cel care dă glas nemulţumirii populaţiei este Ionel Popa, omul care a reconstruit din temelii organizaţia PNL în localitatea respectivă. Mălăienii s-au săturat să fie conduşi de un primar, „care-şi urmăreşte doar propriul interes, mai presus de interesul public“. • Zilele trecute, la conferinţa de presă a liberalilor s-a aciuat şi Ion Moga, primarul liberal al Malaiei. Acesta a fost luat sub aripa protectoare de către preşedintele PNL Vâlcea, Emilian Frâncu, care nu s-a mai gândit la consecinţele nefaste ale apariţiei în public alături de o persoană „pătată“.

Domnule Deputat Emilian Frâncu

            Cu voia Dumneavoastră Domnule Deputat Emilian Frâncu, vreau să mă prezint: Ionel Popa - care a reînfiinţat Organizaţia PNL Malaia înainte de alegerile din 2000, organizaţie sfâşiată de interese politice ale celor care nu ştiau ce barcă să aleagă (actuali fruntaşi PNL); a avut benerul cu sigla liberală afişat pe casă, cât timp a fost preşedintele organizaţiei PNL Malaia; a participat la toate şedinţele programate de organizaţia teritorială şi a fost în comisiile de validare a reprezentanţilor PNL Vâlcea (acum demnitari) şi care a fost eliminat mişeleşte din biroul organizaţiei PNL Malaia. Nu mi-am dat niciodată demisia din PNL, singurul partid cu mare incărcătură istorică, care prin transabilitate a cooptat moral şi/sau oameni integri cu demnitate (datorită acestui deziderat m-am înscris in PNL)
            Cunoaşteţi foarte bine problemele pe care le-am avut cu reprezentanţii „puterii” din candidatura 2000-2004, pe care cei ce sunt acum la „putere” nu au reuşit să-i schimbe sau nu au avut interes să-i schimbe. Este un semn de intrebare!
            Vă pot face dovada că unii pe care îi apăraţi în momentul de faţă, în preajma alegerilor, „semnau” adeziuni în alb, pentru trecerea în altă barcă politică şi adevăraţii liberali se băteau pentru un viitor politic, incert la momentul respectiv. Trebuie să recunosc că sunt dezamagit de ceea ce a urmat, fără să am de gând să mă dezic de doctrina liberală, care ţine de structura mea politică.

            Primarul Moga Ion a încălcat orice cod deontologic, ce ţine de comportamentul unui ales local în sectorul public şi prin demagogie încearcă să obţină sprijinul politic în faţa: organelor de cercetare penală, instituţiei Prefectului, M.A.I. ş. a. Cum reuşeşte într-un stat de drept, este un alt semn de întrebare!? Pentru lămurirea lucrurilor trebuie să precizez că acţiunea împotriva primarului şi viceprimarului nu are conotaţie politică, ci a izvorât datorită lipsei de comunicare între autoritaţile locale şi cetaţenii comunitaţii Malaia. Cum a fost posibil ca persoane din Alunu, Cluj (profesor la facultate!!!), Vâlcea etc (până la proba contrarie nu contestă nimeni dreptul lor la proprietate) şi printre aceştia edilii din Malaia, să obţină imediat proprietăţile (suprafaţa maximă prevazută de Legea 1/2000) pe noi amplasamente, cu cea mai valoroasă vegetaţie forestieră, inclusiv titlurile de proprietate, apoi să radă pădurile, iar cetăţenii din Malaia, să stea la coadă şi în momentul de faţă pe la primării, sau pe la uşile sălilor de judecată. Nimeni nu vrea să judece acest aspect! De ce?              

 Prin lipsa de comunicare nu poţi fi lider, ca atare nu eşti recunoscut şi nu poţi avea influenţă asupra organizaţiei. Climatul inadecvat, impune climatul imoral. Este imoral să faci propagandă pentru a-ţi lăuda familia, în ziare cu care ai semnat contracte plătite din bani publici! Şi eu respect instituţia familiei, dar aceasta nu înseamnă să folosesc familia, ca mască pentru justificarea comportamentului personal, de orice natură. Ţine de intimitatea familiei.
 Vizita a doi deputaţi PSD la pensiunea „Monica” (două ore), nu reprezintă un „atac politic” la adresa PNL!. M-aş fi bucurat să primesc la pensiune şi liberali de vază. De-a lungul timpului la pensiune au fost personalităţi din tot spectrul politic şi nu numai, care este problema...? Mai grav este că Moga impune participarea unor personalităţi  în rezolvarea  problemelor personale. După toate acestea, mă întreb: „Care este instituţia înditruită să sancţioneze posibile fapte ilegale, săvârşite de persoane publice?” Cunosc oameni de valoare, dar nu-i implic in probleme personale.
Domnule Deputat, vă rog să reflectaţi; este posibil ca oameni din organizaţia politică pe care o reprezentaţi la nivel de judeţ, să aibă interese personale în zona Malaia (nu interese politice).
            Ca atare, trecem la concret, în ideea că sunteţi in Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor şi poate faceţi o vizită de lucru pentru evaluarea obiectivelor culturale din Malaia:
1. Şcoala Malaia, deşi au fost alocate sume considerabile, este o ruină: pereţii cad, gemuri sparte, igrasie, tavane dărâmate, tabla găurită, anexa şcoală (deşi construcţie nouă) arată jalnic, bureţi în cancelarie, coşuri de sobe dărâmate, lambriuri neprelucrate, magazie neterminată, gropi pe lângă şcoală, garduri strâmbe, mizerie prin curtea şcolii, scocuri rupte, au acces animale în curtea şcolii, s-a furat cărămida din pereţii interiori ai anexei deşi a fost proiect de hotărâre de Consiliu Local pentru grilaje, uşile de clasă au belciuge cu lacăt, ca la beciuri ş.a. (recent au fost fotografiate);

            2. Căminul cultural, acoperiş găurit şi ruginit, plouă în sălile căminului, geamuri sparte, cuiburi de păsări în interiorul căminului, uşi descuiate, sobe dărâmate, mobilier rupt, instalaţie electrică defectă ş.a;

            3. Şcolile din Sălişte şi Ciunget, pentru care s-au alocat foarte mulţi bani, reabilitările sunt costisitoare şi de calitate îndoielnică;
            4. Primarul comunei Malaia, nesocoteşte însemnele naţionale ale României, având pe cârciuma proprietate - personală, un steag rupt şi în poziţie necorespunzătoare;

            5. Primarul comunei Malaia nu a făcut nici o adunare cu cetăţenii, conform Legii 215/2001, în 5 ani de când este primar. Cum stabileşti gradul de conformitate în relaţia cu cetăţenii fără aplicarea principiilor democratice?

            6. S-a împotrivit tot timpul la folosirea mijloacelor de comunicare ce implica transparenţa şi performanţa adunării cu cetăţenii, TV local (aparatura donată de o fundaţie se distruge în cotloanele prăfuite ale primăriei), reportofon, publicitate electronică (nu se foloseşte pagina de NET deschisă pe adresa primăriei Malaia), telefonie mobilă ş.a.. A făcut contracte cu ziare locale, din bani publici, pentru a-şi lăuda familia.
            Cum poate o organizaţie să facă zid pentru a apăra „cantitatea” în detrimentul calităţii?!

            Exemplele pot continua.

            Domnule Deputat Emilian Frâncu vă rog în mod insistent să veniţi la Malaia şi prin aplicarea principiului contrdictorialităţii, să evaluăm lucrările executate din bani publici, în perioada 2000-2006 şi sumele alocate. Am cerut aceste evaluări primarului Moga Ion, prin Legea 544/2001, a refuzat să le pună la dispoziţie. Ce credeţi despre un primar care refuză să comunice cu cetăţenii, pe baze legale? În postura de fost consilier, declarat integru, am avut  obligaţia să respect cerinţa cetăţenilor, nu să protejez interese politice, chiar dacă sună a slogan. Indiferent de conjuncturi şi interese, trebuie ca reprezentanţii cetaţenilor să admită şi oameni care se luptă pentru dreptate şi integritate, cu toate piedicile puse de cei îndrituiţi, pentru respectarea legii. Ca atare, zidul politic şi mediatic în jurul persoanelor suspectate de încălcarea legii, demonetizează valoarea organizaţiei şi pune sub semnul întrebării principiul meritocraţiei în postura de leader şi statul de drept. Prin acest comportament zgomotos, pe termen lung, principiile liberale instituite, o să aibă de suferit. Nu uitaţi că sunt un lider de opinie, în tagma cetăţenilor cinstiţi (în mica localitate Malaia)! Nu îmi este frică de represaliile autorităţilor, de aceea voi merge înainte cu toate vicisitudinile vremurilor.
            Dacă nu veţi da curs invitaţiei unui liberal autentic, am să fac posibil ca documente ce justifică cele consemnate mai sus, să ajungă pe biroul Dumneavoastră. Încă mai am încredere în integritatea liberală şi când mă îndoiesc, privesc spre muntele şi fântâna Brătianu (chiar dacă fântâna este o ruină).

            Un grup de cetăţeni din Malaia care pot face oricând dovada de comportament civic adecvat, doresc schimbarea mentalităţilor în ceea ce priveşte formarea grupurilor de interese, încurajate şi de lobby politic, în jurul persoanelor care „mânuiesc” bunuri publice. Îmi cer scuze pentru excesul de sinceritate.

Nimeni nu este mai presus de lege?

Ionel Popa, comuna Malaia, judeţul Vâlcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe