Vâlcea “campioanăÔÇ£ la alunecări de teren

luni, 6 martie 2006

 Vâlcea „campioană“ la alunecări de teren
 
• 62 de locuinţe sunt monitorizate de autorităţi zi şi noapte, să nu fie înghiţite de pământ
 
În prezent în judeţul Vâlcea nu mai puţin de 25 de localităţi sunt afectate de alunecările de teren. Aproape jumătate dintre localităţile judeţului, inclusiv zonele urbane sunt afectate de instabilitatea solului. Situaţia este în atenţia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, care monitorizează în acest moment 62 de locuinţe afectate de alunecările de teren. Cele mai multe alunecări s-au produs din cauza ploilor de anul trecut, dar în multe cazuri fenomenul este activ. În 18 cazuri au fost depuse sesizări de către Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă. În zonele afectate s-au deplasat şi specialişti din cadrul Prefecturii, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Regiei de Drumuri şi Poduri, Inspectoratul Judeţean în Construcţii şi cei de la Îmbunătăţiri Funciare. „Pentru 23 de localităţi s-au întocmit note de constatare. În ultimul an au fost afectate de alunecări 47 de localităţi.” – a precizat colonelul Adrian Mesescu, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea. Adrian Mesescu a mai precizat că judeţul Vâlcea este fruntaş în ţară în privinţa alunecărilor de teren. „Avem câteva zone cu probleme de acest gen în şapte oraşe şi 40 de comune. Cele mai grave situaţii sunt la Feţeni - Râmnicu Vâlcea, în comunele Stoeneşti, Alunu, Grădiştea, Govora sau Goleşti. La întâlnirile pe care le-am avut la nivel naţional nimeni nu s-a plâns că ar avea mai multe alunecări de teren ca noi. 28 de gospodării sunt în stare foarte gravă. Numărul punctelor de alunecare este de peste 150. Cred că suntem pe primul loc în ţară în acest moment. După judeţul Vâlcea Gorjul mai are astfel de probleme, dar nu ne întrece.” – a mai spus Adrian Mesescu.
 
Sinistraţii vor fi adăpostiţi în vagoane de dormit
 
După alunecările masive care au avut loc în toamna anului trecut, şi care au lăsat fără acoperiş zeci de persoane din Vâlcea Prefectura a făcut demersuri pentru adăpostirea temporară a sinistraţilor. A fost aprobată astfel prin Hotărârea de Guvern 156/03.02.2006 construcţia a şase clădiri uşoare din materiale modulate, un fel e vagoane de dormit care vor putea fi folosite din această săptămână. Este vorba despre trei case în comuna Alunu, două la Grădiştea şi una la Băile Govora. „Am întocmit 40 de fişe tehnice pentru locuinţele afectate de alunecările de teren. Pentru alte 28 de locuinţe, cărora instabilitatea versanţilor le-a afectat grav structura de rezistenţă, punând în pericol siguranţa în exploatarea acestora s-au întocmit fişe tehnice. Acestea vor fi transmise atât la Ministerul Administraţiei şi Internelor, cât şi la Ministerul Transporturilor Construcţiilor şi Turismului. Familiile afectate vor primi astfel sprijin material sau financiar.” – a mai precizat colonelul Adrian Mesescu. În acelaşi timp, Secretariatul Tehnic Permanent a asigurat transmiterea a patru avertizări hidrologice către toate localităţile din Vâlcea, care cuprindeau şi măsurile care trebuie luate de Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă pentru a preveni şi reduce posibilele pagube. Au mai fost transmise de asemenea cinci note informative către Centrul Operaţional Naţional şi Direcţiei pentru Relaţia cu Prefecturile privind situaţiile de urgenţă apărute în Vâlcea, pagubele produse şi măsurile luate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
 
 Sinistraţii refuză să plece din case
 
O parte dintre familiile ameninţate au fost deja evacuate, dar alţi vâlceni refuză pur şi simplu să-şi părăsească locuinţele care ameninţă oricând să se dărâme peste ei. Din toamna anului trecut până în prezent s-a dispus evacuarea a 38 de persoane din 13 locuinţe aflate în localităţi din tot judeţul. În realitate însă nu toţi sinistraţii au fost însă de acord să se mute. „În cartierul Feţeni din Râmnicu Vâlcea s-a dispus evacuarea a două familii, dar oamenii au refuzat spaţiile puse la dispoziţie de primărie. De asemenea, la Goleşti, din cinci familii propuse pentru evacuare doar trei au vrut să se mute în altă parte. Restul au spus că mai bine stau să pice casele pe ei decât să îşi părăsească lucrurile. Încă o familie, aflată în aceeaşi situaţie este în localitatea Nicolae Bălcescu. Nu mai puţin de 33 de familii trebuiau evacuate până acum din case, dar puţini dintre sinistraţi au vrut să-şi părăsească locuinţele”, a spus Adrian Mesescu, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea. „Dacă refuză să plece nu are nimeni ce să le facă. Cu toate acestea oamenii sunt conştienţi de existenţa riscului de prăbuşire a clădirilor şi pot să ia măsuri preventive.” – a mai spus Mesecu. Oamenii care au refuzat să plece din case sunt puşi să dea declaraţii pe propria răspundere că îşi asumă în totalitate riscul de a rămâne. Oamenii se tem că vor rămâne fără case, mai ales că autorităţile susţin că nu au în acest moment soluţii pentru adăpostirea temporară a oamenilor.
 
Stoeneşti şi Ocnele Mari – cele mai afectate localităţi
 
În comuna Stoeneşti şi la Ocnele Mari sunt alunecările de teren care dau în acest moment cea mai mare bătaie de cap autorităţilor. În comuna Stoeneşti, câteva sute de gospodării din satele Zmeurăt şi Neghineşti sunt puse în pericol de reactivarea unor alunecări de teren pe suprafeţe de 25, respectiv 15 hectare. Toată comuna este împânzită de zone cu alunecări de teren. În satul Zmeuret  sunt două gospodării afectate grav, cele ale familiilor Vladu şi Nicolaescu, iar alte trei locuinţe au fisuri şi sunt sub observaţie. În anul 2004, când a fost observat fenomenul în comună a început întocmirea unui proiect de îmbunătăţiri funciare, dar acesta nu a mai fost continuat. „În comuna Stoenesti există nu mai puţin de nouă gospodării în mare pericol de prăbuşire. Suprafaţa totală a zonelor de alunecare a crescut de la o zi la alta şi a ajuns până la 50 de hectare de teren”, a precizat colonelul Adrian Mesescu. Ion Mateescu, primarul comunei Stoeneşti a spus că fronturile de alunecare au apărut în toamna anului trecut, dar păreau la început doar nişte crăpături inofensive în sol. Alunecarea a distrus şi o porţiune din drumul judeţean 162, care face legătura cu localitatea Păuşeşti-Măglaşi. „Drumul a fost afectat pe 700 de metri. Am consolidat zona cu piatră de munte, dar degeaba, drumul alunecă în continuare. Am încercat să consolidăm zona printr-un proiect cu finanţare prin Direcţia Agricolă, cu o valoare de opt miliarde, dar nu am putut să facem mare lucru, pentru că finanţarea a fost stopată. Dacă nu vom reuşi să stopăm fenomenul zeci de familii rămân izolate, iar acest drum este singura cale de acces”, a spus Ion Mateescu.  Pentru sprijinul familiilor sinistrate se vor cere materiale de construcţie de la guvern, iar pentru cele două familii grav afectate, care trebuie evacuate vor fi cerute alte locuinţe modulare. Lucreţia Liţoiu, una dintre localnicele afectate se teme deja ca pereţii csei în care stă să nu se prăbuşească peste ea. „Din cauza alunecării cablurile de alimentare cu energie electrică s-au întins şi cred că în câteva zile se vor rupe cu tot cu stâlpul de susţinere. Zidurile casei au crăpat cu temelie cu tot, iar un sfert din grădină a fost deja înghiţită de terenul care s-a surpat în albia pârâului. De câteva nopţi nu mai dorm, mi-e frică să nu cadă casa peste mine” - a spus femeia.
La Ocnele Mari 14 locuinţe sunt afectate grav, situate pe strada Ştrandului. În trei cazuri s-a întocmit deja documentaţia pentru strămutarea familiilor. Comunele Ioneşti şi Bărbăteşti nu sunt nici ele ocolite de alunecările de teren. Din aceeaşi cauză comuna Milcoiu riscă să rămână fără principalele căi de comunicaţie. Una dintre zonele afectate cuprinde un drum comunal care face legătura între satele Şuricani şi Milcoiu. Potrivit conducerii administraţiei locale aceasta arteră este singura care face legătura între cele două aşezări şi restul lumii.
 
Satul Olari riscă să fie izolat
 
La Horezu, din cauza alunecărilor de teren satul în acre se află cei mai mulţi meşteri populari din România – Olari riscă să rămână izolat. N zonă sunt trei puncte de alunecare care afectează grav drumul. Pentru a fi reparat administraţia locală ar avea nevoie de trei miliarde de lei. Documentaţia în acest sens a fost înaintată Consiliului Judeţean, iar acum se aşteaptă sprijinul financiar. Există pericolul ca la o nouă alunecare de teren acest drum să fie complet distrus, iar două sate – Olari şi Tănăseşti, cu peste 400 de familii – să fie izolate. În plus nici turiştii nu ar mai putea ajunge în zonă.
 
Calea ferată dintre Băbeni şi Berbeşti ar putea fi închisă din nou
 

Calea ferată care leagă Berbeştiul de platforma chimică din Râmnic ar putea fi închisă din nou după ce a fost afectată grav de alunecările de teren. Aprovizionarea cu cărbune a societăţii CET Govora este astfel  din nou în pericol din cauza alunecărilor de teren, la câteva luni după ce calea ferată a fost refăcută. În zonă s-au observat deja unele deraieri, fapt care a alertat deja autorităţile. Problemele au fost observate la kilometrul 22 + 650 – 22+750, iar situaţia se agravează pe zi ce trece din cauza  dezgheţului. La sfârşitul anului trecut, traficul feroviar a fost întrerupt, după ce un tren s-a răsturnat în zonă, iar calea ferată a fost refăcută, timp în care cărbunele a fost transportat pe şosea. Lucrările s-au dovedit a fi însă ineficiente, astfel că în acest moment se preconizează că în luna martie va trebui întrerupt din nou traficul feroviar. Consiliul Judeţean Vâlcea va cere Ministerului Transporturilor urgentarea procedurii de organizare a licitaţiei pentru execuţia lucrărilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe