Sute de familii, strămutate din Ocnele Mari

miercuri, 22 martie 2006

Autorităţile au decis continuarea exploatărilor

Sute de familii, strămutate din Ocnele Mari

Vremuri grele pentru localnicii din Ocnele Mari. După ce ani de zile autorităţile nu au spus un cuvânt despre continuarea exploatărilor de sare în câmpurile miniere din Ocnele Mari, în doar câteva săptămâni situaţia s-a schimbat complet. Demarate în anii ’60, exploatările au reprezentat încă de la început o încălcare flagrantă e legilor. Ocnele Mari au devenit astfel singura exploatare de sare aflată în mijlocul unei comunităţi umane. După aproape jumătate de secol, oraşul Ocnele Mari ar putea dispărea complet de pe harta României. Autorităţile au decis continuarea exploatărilor şi mutarea a sute de familii în alte localităţi. Totul, pentru satisfacerea intereselor economice.

Interesul economic primează

În urma analizării situaţiei de la Ocnele Mari, autorităţile statului au întocmit un memorandum privind perspectivele localităţii Ocnele Mari, în contextul gestionării aspectelor economico-sociale pe care le determină câmpurile de exploatare a sării în soluţie. În urma analizelor efectuate de specialiştii Ministerului Economiei şi Comerţului împreună cu SNS Bucureşti ce are în componenţă unitatea ce exploatează sare în Ocnele Mari şi cu autorităţile vâlcene, s-au întocmit un program de acţiuni şi un proiect de hotărâre de guvern care să aprobe acest guvern. Din cele 3 scenarii propuse, a fost ales scenariul B, din următorele motive: economia judeţului Vâlcea depinde de exploatarea sării; exploatarea pe o perioadă de 30 de ani impune realizarea unui perimetru de exploatare; eliminarea incertitudinilor privind dezvoltarea ulterioară a zonei. Deoarece câmpurile de sonde se desfăşoară pe două treimi din suprafaţa oraşului iar zonele de influenţă ale câmpurilor sunt dens populate, autorităţile au decis strămutarea locuinţelor populaţiei. În plus, timp de 4 ani este sistată eliberarea autorizaţiilor de construire, datorită inexistenţei planului urbanistic general al localităţii.

Ocnele, decor pentru scenariile autorităţilor

Scenariul B, aprobat de autorităţi, desfiinţează practic oraşul Ocnele Mari, ca unitate administrativ – teritorială. Demn de menţionat este faptul că autorizaţia de exploatare a fost dată pentru întreaga zonă Ocnele Mari, fără a se face diferenţa între zonele locuite şi cele nelocuite. Potrivit acestui scenariu, localităţile componente care nu sunt sub influenţa câmpurilor de sonde şi nu trebuie strămutate pot fi preluate de localităţile învecinate (Slătioarele de comunele Buneşti sau Mihăeşti, Gura Suhaşului, Făcăi şi Buda de municipiul Rm. Vâlcea). Astfel, s-a decis strămutarea gospodăriilor situate în zonele de influenţă ale câmpurilor de exploatare (în număr de 578 cu o populaţie de circa 1.450 persoane), respectiv cele situate în localităţile componente – Lunca (260 gospodării), Ocniţa (166 gospodării), Gura Suhaşului (parţial – 109 gospodării) şi Cosota (integral – 41 de gospodării), 3 biserici, 3 cimitire, două şcoli şi două grădiniţe. Cu această ocazie, industriaşii pot continua nestingheriţi exploatările în Ocnele Mari. Dintr-un oraş turistic, Ocnele Mari este transformat, în urma unei hotărâri de guvern, într-un peisaj selenar. Autorităţile nu exclud costurile foarte mari pe care le implică punerea în aplicare a strămutărilor, având în vedere numărul mare de familii supuse strămutării. În plus, este nevoie de o suprafaţă de 580 de hectare pe care să fie construite locuinţele familiilor strămutate. Strămutarea va fi cu atât mai dificilă cu cât o serie de persoane refuză categoric să plece din zona Ocnele Mari.

• Octavian HERŢA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe