Orfanii dau bir cu fugiţii din centrele de plasament

luni, 13 martie 2006

Orfanii dau bir cu fugiţii din centrele de plasament

 

  La Vâlcea fenomenul „evadării” orfanilor din centrele de plasament a devenit unul destul de îngrijorător pentru autorităţi. Conducerea Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Drepturilor Copilului Vâlcea dă vina pentru această situaţie în special pe paznicii centrelor. În schimb acţiunile organizate aproape zilnic de poliţişti s-au dovedit până acum destul de ineficiente. Tot poliţiştii sunt însă cei care trebuie să îi caute pe minori după c aceştia dispar de la centrele de plasament.

 

Trei copii daţi dispăruţi au fost găsiţi

 

  În ultimele 24 de ore poliţiştii vâlceni au descoperit nu mai puţin de tei copii care fuseseră daţi dispăruţi. Toţi sunt internaţi în prezent în centrele de plasament din Vâlcea. De la Centrul de Plasament numărul 5 din Râmnicu Vâlcea a dispărut o altă adolescentă, Elena Roxana Onofrei, de 17 ani, din comuna Stoileşti – Vâlcea. Angajaţii centrului au declarat dispariţia ei după o zi de când fata fugise din instituţie. Ea a fost depistată în localitatea Segarcea, judeţul Dolj, unde lucra cu ziua la tăiat de vie. În prezent fata a fost reinternată la centrul de plasament, dar nu se ştie cât timp va mai rămâne acolo. „Fata se pare că a avut probleme cu poliţia după ce a comis un furt, iar fratele ei a fost arestat pentru tâlhărie.” – a spus subcomisarul Marcel Sărdaru, de la Poliţia Vâlcea. În acelaşi centru de plasament a fost internată ieri şi Daniela Corina Dăscălescu, de 14 ani, după ce fusese dată dispărută la data de 6 martie de tatăl său, Nicolae, din comuna Pietrari – Vâlcea. Poliţiştii au depistat-o pe fată în aceeaşi localitate. Ea fusese puţin la „plimbare” în Horezu şi Râmnicu Vâlcea. Comportamentul ei i-a revoltat pe părinţi, iar tatăl fetei a spus că nu este de acord să o mai primească acasă. În lipsă de alternativă poliţişti au dus-o pe fată la centrul de plasament, urmând să rămână internată acolo până când se va lămuri situaţia.

   Vâlceanul Alexandru Drăguşanu, de 17 ani, din Râmnicu Vâlcea fusese dat dispărut de mătuşa sa din partea mamei, la care stătea de obicei în plasament, ca urmare a unei măsuri de protecţie. „mama copilului nu poate să-l întreţină din cauza faptului că are probleme cu banii, aşa că îl trimitea când la bunica, când la mătuşa lui. Copilul a fost găsit de poliţişti în localitatea Călimăneşti, la mama sa.” – a precizat subcomisarul Marcel Sărdaru, de la Poliţia Vâlcea. Mama copilului are un venit de numai 2,7 milioane de lei vechi pe lună şi de aceea nu îl poate întreţine.

 

Acţiunile poliţiştilor nu au efect

 

  Poliţiştii vâlceni organizează periodic acţiuni pe linie de ordine publică în timpul cărora adună de pe stradă minorii hoinari şi pe cei din alte judeţe. În urma verificărilor reiese întotdeauna că majoritatea provin din centre de plasament. Cei mai mulţi sunt descoperiţi furând din buzunare, cerşind sau spălând parbrizele maşinilor. Singura măsură care poate fi luată în aceste cazuri – dacă nu s-a comis nici o infracţiune – este ca aceşti minori să fie „escortaţi înapoi, la centrele de plasament de unde provin şi de unde evadează din nou, de câte ori au ocazia. De cele mai multe ori paznicii nu observă sau se prefac că nu îi văd pe minorii fugari. Problema este, însă că orfanii care suferă de diferite forme de handicap fizic sau psihic pot fi racolaţi şi agresaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe