Nea Ion din Roşiile vrea să construiască un avion din... lemn

luni, 13 februarie 2006

O minte sclipitoare

Nea Ion din Roşiile vrea să construiască un avion din... lemn

În comuna vâlceană Roşiile locuieşte un om mai puţin obişnuit. Are 62 de ani şi i se spune „Inventatorul”. Căci Ion Cojocaru cu asta se ocupă; inventează fel de fel de maşinării, care de care mai năstruşnice.
Ion Cojocaru s-a născut în comuna vâlceană Roşiile şi nu s-a despărţit niciodată de locurile natale. Are 62 de ani, dar ochii par ai unui tânăr de 20. De cum intru în gospodăria sa, mă priveşte cu mare atenţie; şi-a dat seama că sunt de la ziar, deşi nici măcar nu am la vedere camera foto. Îmi întinde o mână puternică, de om care toată viaţa şi-a găsit astâmpărul doar în muncă. Toată fiinţa sa degajă tinereţe, forţă şi curiozitate. Se vede că se simte în largul lui în curtea plină cu unelte, bucăţi de metal şi maşinării desprinse parcă din filmele SF. Două femei, pe lângă care se învârt câţiva copii, sunt extrem de ocupate cu cernutul făinii de porumb dintr-o maşinărie uriaşă, ce tronează impunătoare într-unul din hambarele de lângă poartă. „Râşniţa” e construită în proporţie de 90% din lemn.
 
Profesia de bază - depanator TV
Îl intreb pe Ion cu ce s-a ocupat înainte de a deveni inventator. „Am fost muncitor, depanator tv”, îmi mărturiseşte el. Asta face şi acum, în paralel cu munca de inventator pe care o prestează cu cea mai mare seriozitate. Căci Ion Cojocaru aşa este cunoscut în comuna Roşiile şi în împrejurimi: ca fiind cel mai serios, original şi deştept om pe care l-a produs vreodată această zonă. Ion nici nu-şi mai aduce aminte când s-a apucat de meseria pe care o practică. În copilărie îi plăcea să repare tot felul de unelte, să sculpteze lemnul, să aducă îmbunătăţiri obiectelor casnice.
Provenind dintr-o familie săracă, a fost nevoit să-şi câştige pâinea din depanatul televizoarelor şi aparatelor de radio. Treptat, deprinzând meşteşugul aparatului de lipit, a început sa inoveze. Mai întâi a ataşat tot felul de accesorii la radiouri, iar apoi, o dată cu trecerea anilor, a trecut la lucruri mai serioase.
 
Ieftin şi bun
Cea mai mare dorinţă a sa a fost să facă o moară pentru uzul familiei sale.
„De ce să dau o grămadă de bani la particular pentru un sac de făină, când am moară în curtea mea şi nu mă costă nimic?”, spune el. Şi nu numai că Ion are făină de porumb tot anul, dar posedă chiar două mori cu piatră cu tot dischisul, făcute din deşeuri adunate de-a lungul anilor. Vecinii nu au decât motive de bucurie, Ion lucrează ieftin şi bine. Dacă televizorul sau radioul se strică, „inventatorul” îţi sare în ajutor. Atelierul său de reparaţii radio-tv cuprinde mii de componente pe care numai el ştie să le adune laolaltă. Iar invenţiile sale nu sunt decât la început...
 
Maşinării originale
Într-un alt hambar din curte zace o batoză de porumb construită din părţile componente ale unei combine. Lângă ea se află un gater şi o cositoare mecanică. Toate sunt fabricate de mâna lui, din deşeuri adunate de pe marginea drumului. Omul nostru le-a adunat sârguincios, le-a pus cap la cap şi a umplut curtea cu tot felul de maşinării.
În casă are o instalaţie electrică de 220 V. Pe lângă aceasta mai are una, mai puternică, pe care o foloseşte doar în caz de avarie. Când toată comuna rămâne în beznă, gospodăria familiei Cojocaru se scaldă în lumină. Şi de parcă toate acestea n-ar fi de ajuns, Ion a mai construit şi un generator de curent, tot de rezervă.
 
Avion de lemn
În curtea lui nea Ion zac patru Lăstunuri, cu piesele împrăştiate prin toată curtea. „Vreau să construiesc din patru rable două maşini bune. Vor fi decapotabile, încăpătoare şi foarte luxoase”. Planurile sale nu se opresc însă aici. „Tocmai m-am apucat de un proiect la care mă gândesc de mult. O să fac o maşină construită în totalitate din lemn - inclusiv roţile, mai puţin motorul care o să fie de Mobră. Roţile le-am luat de la o căruţă şi le-am adaptat pentru automobil”.
Dar cea mai mare dorinţă a sa este să construiască un avion, pe care-l va meşteri, în cea mai mare parte, tot din lemn. „Sigur o să fac unul. Va zbura ca o pasăre”, spune hotărât Ion.
 
E cel mai serios, cel mai original şi cel mai deştept om din zonă. A făcut şi un tractor. Noi îi spunem OZN, că prea e mare şi umflat" - un sătean din Roşiile.
 
OZN Cel mai ciudat obiect din gospodărie este însă un tractor-gigant, ceva intre o locomotivă cu aburi şi o maşină de epocă. „Noi îi spunem OZN, ca prea e mare şi umflat”, mi se confesează câţiva săteni. OZN-ul este de fapt un tractor supraînălţat din anii ’40. Ion Cojocaru este foarte mândru de această creaţie a sa şi cea mai mare bucurie pentru el este să iasă la plimbare pe uliţă cu maşinăria sa „extraterestră”.
• Octavian HERŢA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe