Masacru în păduri

luni, 13 februarie 2006

 Masacru în păduri
 
• Autorităţile dau amenzi la găinari, în timp ce marii rechini au chelit munţii din nordul judeţului. La ei când ajungeţi, domnilor poliţişti, inspectori de mediu, jandarmi, comisari de Gardă Financiară şi de Mediu?
 
În perioada de iarnă pădurile din judeţul Vâlcea sunt decimate pur şi simplu de hoţii de lemne, iar autorităţile nu au voinţa sau instrumentele necesare pentru a face ordine. În fiecare zi sunt tăiate şi transportate lemne din pădurile din sudul sau nordul judeţului Vâlcea, cu acte mai mult sau mai puţin în regulă. Jandarmii şi poliţiştii fac acţiuni frecvente pentru a diminua fenomenul, dar acest lucru nu îi opreşte pe hoţi.
 
Ilegalităţi pe bandă rulantă
 
Cu ocazia ultimelor acţiuni organizate în sudul judeţului jandarmii vâlceni au depistat mai mulţi vâlceni care transportau lemn tăiat ilegal. Jandarmii acţionează acţiuni pentru prevenirea tăierilor ilegale de arbori pe baza unui protocol încheiat cu Direcţia Silvică Vâlcea. În apropierea comunei Laloşu jandarmii au descoperit un bărbat care transporta ilegal 0,660 de metri cubi de material lemnos. Florea Dan, de 49 de ani, din comuna Făureşti tăiase ilegal lemnul în valoare de aproximativ 221,70 de lei noi din fondul forestier al localităţii Făureşti. „Jandarmii au făcut o reconstituire la faţa locului împreună cu lucrătorii silvici, din care a reieşit că bărbatul tăiase 7 arbori nemarcaţi la cioată cu un joagăr. În acest caz prejudiciul a fost recuperat în totalitate, iar materialul lemnos a fost predat autorităţilor publice locale din comuna Făureşti.” – a precizat colonelul Ion Idu, şeful Jandarmeriei Vâlcea. La scurt timp după aceea jandarmii au mai descoperit un adolescent de 18 ani, Daniel Ilie, din comuna Laloşu care transporta la domiciliu cu o căruţă 1,223 metri cubi de material lemnos, în valoare de aproximativ 246,33 de lei noi. Lemnul provenea de la trei arbori tăiaţi tot din fondul forestier al comunei Făureşti. Prejudiciul a fost recuperat şi în acest caz, iar lemnul a fost predat autorităţilor. Nicuşor Stan, de 17 ani, din Laloşu a fost descoperit şi el în timp ce transporta cu o căruţă 1,449 metri cubi de material lemnos, în valoare de aproximativ 294,23 de lei care provenea din tăierea ilegală a patru arbori de pe fondul forestier Făureşti. Alţi hoţi de lemn au fost depistaţi la Diculeşti. Marin Mitală, de 22 de ani, din Făureşti, sat. Băbeni-Olteţu aveas în căruţă 0,943 de metri cubi de lemn, în valoare de 177,90 de lei. Bărbatul tăiase trei arbori nemarcaţi din fondul forestier al comunei Diculeşti. „Cei patru bărbaţi se fac vinovaţi de comiterea infracţiunii de tăiere ilegală de arbori, faptă prevăzută şi sancţionată de articolul 97, indice 1 din Legea nr. 26/1996 privind Codul Silvic.” – a mai declarat şeful Jandarmeriei Vâlcea. În punctul „Argele” din pădurea Diculeşti jandarmii au mai depistat în flagrant doi bărbaţi şi o femeie care se îndeletniceau cu furtul de arbori. Ion Şerbănică, de 68 de ani, din comuna Diculeşti precum şi soţii Dumitru Nicolaescu, de 39 de ani şi Monica Nicolaescu, de 34 de ani tocmai transportau cu o căruţă la domiciliul unii vecin 1,064 metri cubi de lemn, în valoare de aproximativ 191,59 lei no. Lemnul fusese tăiat ilegal din fondul forestier Diculeşti, unde a şi fot predat de jandarmi şi provenea de la patru arbori nemarcaţi. „Prejudiciul a fost recuperat în toate cazurile şi predat autorităţilor publice locale din comunele Diculeşti şi Făureşti.” – a declarat colonelul Ion Idu.
 
Corpuri delicte: drujbele şi securile
 
Jandarmii şi poliţiştii l-au mai depistat şi pe Nicolae Jidovoiu, care a tăiat ilegal lemn din pădurea proprie, dar fără a se deranja să ceară în prealabil marcarea acestuia. În pădurea de la Ioneşti, în punctul numit „Gogoaica” jandarmii l-au descoperit în flagrant pe Dumitru Ştefan, de 46 de ani, din localitate în timp ce tăia cu o drujbă arbori nemarcaţi. Cei 2,718 metri cubi de material lemnos, în valoare de aproximativ 350 de lei noi urmau să fie transportat de cu o căruţă la casa unui localnic. Bărbatul este cercetat în prezent pentru comiterea infracţiunii de tăiere ilegală de arbori, conform Legii 26/1996 Tot în flagrant au fost prinşi alţi doi vâlceni care tăiau ilegal arbori cu o drujbă în comuna Făureşti, în punctul numit „Lupoaia”. Gheorghe Stancu, de 47 de ani şi Marin Dinu, de 68 de ani, ambii din comuna Şuşani tăiaseră deja 1,21 metri cubi de arbori nemarcaţi de pe proprietatea unui localnic, în valoare de aproximativ 227 de lei noi. În timpul unei alte acţiuni organizate în comuna Diculeşti a fost depistat în bărbat care tăiase ilegal 6 arbori în valoare totală de 180,64 de lei noi şi tocmai îl încărca în căruţă în punctul numit „Balta cu şerpi” aflat în pădurea comunei Diculeşti. Dumitru Velici avea de gând să transporte lemnul la domiciliul concubinei sale. Şi el s-a ales cu un dosar penal pentru tăiere ilegală de arbori. În schimb, în comuna Muereasca – Vâlcea hoţii de lemn încărcaseră arborii tăiaţi în tractor. Ion Ovidiu Oinescu, de 25 de ani şi Vasile Gorunescu, de 28 de ani tocmai descărcau din tractor 5,041 metri cubi de lemn din tractor, în valoare totală de 441 de lei noi după ce tăiaseră ilegal cinci arbori.  În acest caz lemnul fusese tăiat din pădurea unui localnic. „Lemnul a fost lăsat în custodie, până la definitivarea cercetărilor lucrătorilor Ocolului Silvic Călimăneşti. Cei doi cetăţeni, se fac vinovaţi de comiterea infracţiunii de tăiere ilegală de arbori, faptă prevăzută şi sancţionată de Legea 26/1996. În toate cazurile dosarele cu actele premergătoare întocmite de jandarmi au fost predate la posturile de poliţie din localităţile respective, iar lemnul tăiat a fost înapoiat proprietarilor de drept. De asemenea drujbele sau securile folosite pentru tăierea arborilor se află acum în camera de corpuri delicte a Inspectoratului judeţean de Poliţie Vâlcea. Aceste acţiuni pe care le organizăm pentru respectarea dreptului de proprietate sunt prevăzute într-un protocol încheiat cu Direcţia Silvică Vâlcea şi se vor organiza frecvent în perioada următoare.” – a precizat colonelul Ion Idu, şeful jandarmeriei Vâlcea. Şi poliţiştii de la Horezu au descoperit un caz de tăiere ilegală de arbori. Ilie Căruntu, din localitate nu putut face dovada provenienţei unei cantităţi de 1,2 metri cubi de lemn, în valoare de 82 de lei noi. Lemnul se afla în bena autoutilitarei pe care bărbatul o conducea şi a fost confiscat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe