“La alegerile din 2008, PSD va promova parlamentari de-ai loculuiÔÇ£

joi, 9 februarie 2006

Interviu acordat în exclusivitate „Ziarului de Vâlcea“ de preşedintele PSD, Mircea  Geoană

Gata cu veneticii!

„La alegerile din 2008, PSD va promova parlamentari de-ai locului“

1. Membrii PSD şi opinia publica se întreabă ce s-a întâmplat de fapt la întâlnirea de la Braşov, care este mesajul principal al acestei reuniuni?
Ce s-a întâmplat la Braşov a fost reconfirmat la Consiliul Naţional. Comandamentul unic şi continuarea reformei partidului ca singure modalităţi de a recâştiga din nou încrederea oamenilor. Aşa cum spuneam şi la Consiliul Naţional, PSD va câstiga alegerile următoare doar dacă vine în faţa românilor cu o alternativă credibilă, iar acest lucru înseamnă mai puţină corupţie, curăţirea elitelor noastre, modernizarea mesajului nostru şi proiecte de guvernare inspirate din agenda reală a oamenilor. Ca preşedinte al partidului - eu şi, după Consiliul Naţional, - întreg partidul, mergem pe o singură carte: modernizarea totală şi ireversibilă a PSD. 2005 a fost un an pierdut pentru România. De aceea, ţara are nevoie de o Alternativă serioasă. Dar nu vom putea construi Alternativa decât dacă redevenim credibili în ochii oamenilor. Le spuneam colegilor că noi avem avantajul că suntem mai competenţi decât ciocoii portocalii aflaţi la putere, dar acest lucru nu este suficient pentru a-i convinge pe oameni. Şi în 2004 eram competenţi, dar am pierdut alegerile. Eu nu vreau să mai pierd alegerile, şi nici nu vreau să mă bazez pe eşecul Alianţei pentru a reveni la guvernare. De aceea, trebuie să facem tot ceea ce e posibil pentru a elimina problemele de imagine ale partidului, indiferent cât de dureros ar fi pentru unii. Cine nu înţelege acest lucru pune în pericol întreaga echipă şi se plasează singur în afara PSD.

Comandament unic

2. Consideraţi că la ora actuală există mai multe centre de Putere în PSD?
Nu există mai multe centre de putere. După Braşov şi după Consiliul Naţional, în PSD există un comandament unic, în jurul preşedintelui partidului, care merge pe o singură linie : modernizarea PSD pentru a ne putea bate cu toate armele împotriva puterii falimentare. 
3. Ce le spuneţi celor care vă acuză de autoritarism în partid?
Ca PSD este partidul cu cel mai ridicat nivel de democraţie internă din România şi că cine depăşeste nivelul minim de disciplină pe care l-am stabilit acum, nu are ce căuta în politică.
 4. Are PSD-ul capacitatea să renunţe la persoanele care afectează imaginea  partidului? Mă refer atât la nivel central, cât şi local.
Aici nu se pune problema dacă poate, ci că trebuie. Nu aş vrea însa să mă inţelegeţi greşit. Eu nu pot să dau afară un om din partid doar pentru că are o imagine proastă. În schimb, îl dau afară automat dacă încalcă legea. Oamenii cu imagine proastă nu au însă ce căuta în politica activă a partidului. Un politician care nu este capabil să aducă voturi nu are ce căuta în prim-planul acţiunilor PSD. 

Liderii vâlceni cu probleme – afară din partid

 5. Le veţi impune liderilor locali cu probleme de imagine şi, mai ales, de justiţie să plece din partid sau cel puţin să se autosuspende?
Absolut. În momentul în care cineva este condamnat de o instanţă de judecată, este dat automat afară din partid.
6. Puteţi da exemplu de lideri PSD din judeţul Vâlcea cu astfel de probleme?
Oameni cu probleme de imagine sunt cu siguranţă. Oameni care au probleme cu justiţia, în sensul că au fost condamnaţi, vă mărturisesc sincer că nu ştiu dacă există. Dacă ei sunt, atunci preşedintele organizaţiei nu trebuie să aibă nici o ezitare. Ei nu au ce cauta în PSD.
7. Odată cu autosuspendarea preşedintelui executiv Adrian Năstase va dispărea această funcţie din partid?
La Consiliul Naţional am discutat o propunere de modificare a statutului care vizează eliminarea funcţiei de preşedinte executiv. În această privinţă s-au pronunţat mulţi membrii ai partidului. Însă, o decizie finală vom lua după consultarea filialelor, aşa cum este normal într-un partid care pune preţ pe vocea membrilor săi.
8. Ce va face PSD în eventualitatea pierderii funcţiilor de conducere de la Camera Deputaţilor şi Senat?
Va face politica de partid de opoziţie, ăn forţă, aşa cum este normal pentru un partid care nu se află la putere.
Modernizarea PSD nu se poate face fără tineri
9. Vor avea o altfel de şansă tinerii în Noul PSD, cel pe care îl creionează Mircea Geoană?
Dacă vă uitaţi la echipa mea din Kiseleff, ea este formată doar din tineri. Oriunde am lucrat, m-am înconjurat de tineri pentru că ei aduc cel mai rapid progresul într-o organizaţie. La Consiliul Naţional am lansat proiectul Generaţia 2010 care îşi propune selectarea unui corp solid de candidaţi tineri şi foarte tineri pentru cele 5 procese electorale care vor urma în următorii 3 ani: alegeri pentru Parlamentul European în primăvara lui 2007, alegeri locale în 2008, alegeri parlamentare în 2008, alegeri prezidenţiale în 2009 şi, din nou, alegeri europene în 2009, odată cu întreaga Europă. V-am spus că am luat o decizie strategică de continuare a modernizării partidului şi nu pot să o duc la îndeplinire fără tineri.

Nimeni nu îi mai crede pe politicienii portocalii

10. Cum vedeţi PSD-ul în anul 2008 - la Putere sau în Opoziţie?
PSD va câstiga următoarele alegeri, fie ele anticipate, fie la termen. Şi le va câştiga din mai multe motive. Actuala putere a minţit oamenii în 2004. Le-a pormis că vor trăi mai bine, şi tot ceea ce văd românii este inflaţie, şomaj, costuri mari la utilităţi, privatizări frauduloase şi nesfârşite scandaluri politice. Nimeni nu va mai înghiţi o nouă minciună portocalie. Oamenii vor vota PSD pentru că PSD se schimba în bine. Pentru că, in afară de un partid competent care guvernează bine, va fi şi un partid curăţat de păcate. Modernizarea partidului este deja ireversibilă indiferent cine încearcă să se pună de-a curmezişul.  De la începutul anului, asistăm la o campanie violentă de denigrare a PSD. Politicienii portocalii cheltuie resurse masive pentru a spune pe toate canalele că PSD nu se poate reforma, că PSD trebuie să dispară. În loc să se ocupe de problemele guvernării, ei sunt interesaţi doar de atacarea PSD pentru că se tem de noi. Ştiu că vom reveni la guvernare şi încearcă disperaţi să arunce cu noroi. Nimeni însă nu îi mai crede. Oamenii cumpătaţi, românii care ştiu să judece singuri realitatea nu se vor lăsa păcăliţi de trâmbiţele portocalii. 
11. În judeţe vor mai fi promovaţi la alegerile parlamentare, oameni care nu au nimic de-a face cu zonele respective sau vor fi desemnaţi politicieni cunoscuţi pe plan local, oameni care au o imagine impecabilă?
PSD este interesat de performanţa politică, iar acest lucru înseamnă rezolvarea problemelor de pe agenda oamenilor. Vâlcenii au probleme specifice care sunt rezolvate mai bine de vâlceni, de oameni care cunosc, au trăit sau trăiesc în Vâlcea. Prefer promovarea de parlamentari ai locului. Singurele excepţii, foarte rare, vor fi în cazul unor lideri naţionali de mare valoare şi încredere, cunoscuţi de întreaga ţară, şi recunoscuţi pentru activitatea lor politică naţională.  

Bilã albã pentru Gigi Matei

12. Cunoaşteţi faptul că PSD Râmnicu Vâlcea şi-a desemnat de pe-acum un  candidat la primăria celei mai importante localităţi din judeţ?
Da, ştiu acest lucru, şi aş dori să-i felicit pe pesediştii Vâlceni pentru decizia lor. A fost şi o recomandare a mea şi mă bucur să văd că la Vâlcea PSD se mişcă în direcţia corectă. Este un exemplu care ar trebui urmat şi în alte părţi. Un candidat la primăria unui mare oraş nu se inventează peste noapte. Vă spun acest lucru din propria-mi experienţă. Un candidat trebuie să câştige încrederea oamenilor prin conduita sa şi prin proiectele alternative de administrare a oraşului pe care le prezintă de-a lungul timpului, nu în campania electorală. Prin desemnarea unui candidat bun, PSD a câştigat jumătate din alegerile pentru primărie. Rămâne ca cealalată jumătate să fie câştigată prin muncă şi seriozitate, zi de zi, până în 2008.
13. Aveţi o comunicare bună cu structură de conducere a PSD Vâlcea, aveţi ceva să le reproşaţi?
Vâlcea este una din organizaţiile bune ale PSD pentru că este condusă de un om muncitor. Probleme de comunicare nu avem. Iar în ceea ce priveşte reproşurile, nimeni nu este perfect. Însa critica se face în interior nu în afara partidului.

Românii nu mai pot fi păcăliţi

14. Care este mesajul Dvs. pentru membrii PSD Vâlcea?
Să aibă încredere în prezent şi în viitor. În PSD s-a deschis un nou capitol care va readuce partidul la guvernare. Dacă vreodată au simţit că le este jenă să se declare social-democraţi, acest lucru nu trebuie să se mai întâmple. Pentru că reforma schimbă PSD în bine şi pot să privească cu demnitate pe oricine în ochi. Dincolo de toate însă, îi invit pe toţi membrii PSD să trăiasca politica cu sufletul, cu inima. Dacă ei nu cred în stânga, dacă ei nu cred că menirea lor politică este să aducă un plus de bine comunităţii, atunci, cu regret le spun să se lase de politică. Poate că în primii ani de după 1989, politica a fost inţelească ca o metodă de căpătuire, prin spolierea statului. Dar această perioadă s-a încheiat, dragi colegi, şi începe una nouă în care omul politic valid, ales de oameni, este cel care crede cu adevărat în ceea ce spune. În 2006, românii nu mai pot fi păcăliţi cu slogane şi cu minciuni frumos ambalate. De aceea, PSD se modernizează, de aceea PSD spune adevărul despre sine şi despre România, şi de aceea vom câştiga alegerile doar dacă ne lepădam definitiv de păcate. Aveţi încredere în mine, aveţi încredere în echipa PSD, şi vom învinge.

Tiberiu Pîrnău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe