Despre consecvenţa în presă

joi, 9 februarie 2006

Despre consecvenţa în presă
 
• Octavian HERŢA
 

Ne-am obişnuit să catalogăm publicaţiile nu după calitate, ci după partidul sau grupurile de interese care se presupune că ar sta în spatele lor. Spunem despre cutare ziar că este pesedist, pentru că avem noi informaţii potrivit cărora direcţia editorială este dictată de PSD sau de către un grup de membri ai acestui partid. Despre o altă publicaţie ne place să spunem că este susţinută financiar de nu ştiu care politician, membru al PD. Şi aşa mai departe.

Dincolo de adevărul sau neadevărul pe care se bazează aprecierile noastre, este clar că de cele mai multe ori acestea au o conotaţie negativă. Un ziar care sprijină o politică sau alta, un partid sau altul, un grup de politicieni, un anume grup de interese, este considerat ca nefiind obiectiv şi în consecinţă, rău intenţionat. Ne-am obişnuit atât de tare să fim ipocriţi, încât ne facem că uităm faptul că mass media urmăreşte în primul rând scopuri comerciale.

Atâta timp cât un ziar promovează o anume politică, un set de principii, nu avem de-a face cu o deturnare a regulilor de presă. Condiţia este însă aceea ca respectivul ziar să fie consecvent. Cu alte cuvinte, să nu-şi schimbe poziţia după cum bate vântul. La bine şi la rău, ziarul cu pricina trebuie să-şi urmărească interesele economice, însă în strânsă dependenţă cu propriile principii şi vederi. Dacă reuşeşte să facă asta, e OK. Consecvenţa este o dovadă de maturitate, chiar şi atunci când este alăturată ideii de partizanat politic.

În statele occidentale, nu este nici o problemă pentru nimeni că un ziar sprijină un partid politic. De altfel, toate marile ziare sunt fidele anumitor doctrine politice, anumitor principii politice. Obiectivitatea nu este aplicabilă în cazul politicii editoriale; fiecare ziar urmează nişte reguli, pliabile propriilor interese.

În România, noţiunea de politică editorială este înţeleasă, de cele mai multe ori, greşit. Din cauza unor editori de presă iresponsabili, care urmăresc doar obţinerea unor sume cât mai mari de bani, credibilitatea presei scade. Din cauza unor aşa-zişi patroni de media, care pupă în fund toţi politicenii care binevoiesc să-şi plătească gras imaginea, întreaga breaslă a jurnaliştilor este compromisă. Şi tot din cauza aceloraşi patroni pentru care nu contează decât banii, ziarele responsabile sunt puse la zid, fără nici un fel de obiectivare a argumentelor. Şi slavă Domnului, în presa vâlceană găsim atâtea exemple... 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe