Arhiepiscopia Ramnicului: Școala catehetică pentru adulți încheie un nou an de studiu biblic

miercuri, 12 iunie 2019

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea se desfășoară săptămânal cursuri catehetice pentru adulți.

Centrul catehetic pentru adulți „Sfântul Ioan Botezătorul” din Râmnicu Vâlcea împlinește astăzi misiunea de așezare a Cuvântului lui Dumnezeu în sufletelor credincioșilor printr-un program catehetic care a oferit posibilitatea descoperirii, cunoașterii și aprofundării învățăturii de credință ortodoxă.

Întâlnirile centrului catehetic au căpătat autoritatea unei școli biblice pentru adulți însă, prin diversitatea temelor abordate, a promovat și valorile moralei creștine: prietenia, pacea, dragostea, reconcilierea, dar mai ales responsabilitatea și iubirea jertfelnică față de semeni. Ceea ce rămâne cu totul aparte în desfășurarea întâlnirilor este faptul că studiul sistematic al Cuvântului lui Dumnezeu, revelat în Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție, a fost descoperit și prin exemplificarea, din lucrarea Bisericii și vieților sfinților, a modului în care ne putem forma viaţa duhovnicească, o viață trăită în curăţire de patimi, smerenie şi rugăciune.

Despre organizarea centrului, Părintele Nicolae Proteasa arăta că „adevărata provocare a însemnat păstrarea în sufletele participanților a entuziasmului cu care au participat la primele întâlniri. Am încercat să reafirmăm în permanență scopul misionar al centrului,

Epistola către Diognet prezintă un alt exemplu din activitatea catehetică și misionară a Bisericii „…nu li s-a dat creștinilor învățătura ca o născocire pământească, nici creștinii nu pretind că păzesc cu atâta grijă o învățătură trecătoare, nici nu li s-a încredințat rânduiala unor taine omenești, ci, cu adevărat, Însuși Atotputernicul, Atoateziditorul și nevăzutul Dumnezeu, El Însuși, din ceruri, a așezat în oameni și a întărit în inimile lor adevărul și cuvântul cel sfânt și mai presus de înțelegere (…) L-a trimis nu oarecum ar putea gândi unul din oameni, spre a împila, spre a înspăimânta, spre a îngrozi? Nicidecum! L-a trimis cu bunătate și blândețe, cum trimite un rege pe fiul său, L-a trimis ca Dumnezeu, L-a trimis ca la oameni, L-a trimis ca să mântuie, ca să convingă, nu să silească; că Dumnezeu nu silește. L-a trimis ca să cheme, nu ca să alunge; L-a trimis ca să iubească, nu ca să judece (Ioan 3, 17)”.

Cunoașterea învățăturii creștine, a tradiției filantropice a Bisericii, a determinat organizarea și intensificarea activităților cu caracter filantropic. În nenumărate rânduri, au fost vizitate persoanele adulte din Centrele de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică Băbeni 1 și 2, Măciuca, Centrul de criză și respire Băbeni, Centrele de îngrijire și asistență de la Lungești, Zătreni, Milcoiu, Spitalul de Psihiatrie Drăgoești și copiii de la Casa „Pinocchio” din Băbeni, Centrul „Sfânta Ana” din Râmnicu Vâlcea, Centrele de recuperare pentru copiii cu dizabilități din Goranu și Băbeni. „Prezența noastră în mijlocul celor aflați în suferință a reafirmat necesitatea manifestării iubirii și a bunătății, drept mulțumire pentru darurile și binefacerile pe care Dumnezeu le revarsă în viețile noastre. Pe lângă alinarea și darurile pe care le-am oferit, am încercat să întărim răbdarea persoanelor care sunt uitate în aceste centre, alăturându-ne activității jertfelnice pe care o desfășoară personalul medical”, sublinia Părintele Nicolae într-una dintre întâlniri.

Deși nu pot fi ierarhizate rezultatele centrului, una dintre acestea este dată de unitatea grupului organizat în jurul părintelui. Împreună au participat la o serie de pelerinaje, la conferințe și întâlniri duhovnicești și alte întâlniri cu caracter spiritual-cultural.

Recunoștinței beneficiarilor acestor proiecte se adaugă mulțumirea participanților. „Pentru noi, cei care nu am avut parte de o educație religioasă și am fost îndepărtați chiar de Biserică, aceste întâlniri reprezintă o șansă de a cunoaște mai bine învățătura Bisericii. Învățăm necesitatea și folosul postului, roadele faptelor de milostenie. De când participăm la aceste întâlniri am mers mai des la slujbele de la biserică și am vizitat bătrânii din spitale” a precizat unul dintre participanți.

Centrul catehetic pentru adulți „Sfântul Ioan Botezătorul” din Râmnicu Vâlcea devine o mărturie contemporană a lucrării și misiunii Bisericii, a conștiinței responsabilității pentru păstrarea dreptei credințe, ca bază a dobândirii mântuirii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe