UNIUNEA ZIARIŞTILOR PROFESIONIŞTI DIN ROMÂNIA FILIALA VÂLCEA-PREZENTĂ ÎN ANDALUCIA-SPANIA

marți, 16 aprilie 2019

 

Anul centenar al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România este dublat de o altă celebrare care se desfăşoară pe parcursul întregului an 2019. Este vorba despre Anul Cărţii în România. În acest context conducerea UZPR-ului a luat decizia, şi zicem noi că bine a procedat, ca la jumătatea acestei luni o delegaţie care să-i reprezinte va trece graniţele ţării, având gazde pe românii din Spania.

Obiectivul principal îl constituie un proiect extrem de îndrăzneţ „Prezentare şi lansare de carte românească”. Evenimentul respectiv se va desfăşura în provincia andaluză Almeria fiind organizat de către o tânără asociaţie socio-culturală din EL EJIDO: Asocaition Socio-cultural „Romanaţi” fiind condusă de românul Geani Florescu.

Asociaţia mai sus menţionată se găseşte în prezent la al doilea eveniment de această mare importanţă. Să subliniem faptul că uniunea noastră a mai fost partener într-un asemenea eveniment la începutul lunii decembrie, mai precis în perioada 7-9 decembrie 2018, sub genericul „Cultura populară şi meşteşugurile tradiţionale-punţi de legătură pentru românii din Andalucia”.

Anul acesta evenimentul se încadrează perfect în contextul Târgului de carte „Feria del Libbro”, manifestare aflată la ediţia a –X-a. Proiectul menţionat mai sus are valoarea de slogan al asociaţiei şi caracter permanent, purtând denumirea generică:”Citeşte româneşte, gândeşte româneşte, trăieşte şi simte româneşte!”.

De remarcat faptul că acţiunea se va desfăşura pe parcursul întregului sezon estival al târgurilor de carte menţionat anterior. UZPR-ul nu va prezenta numai lucrările şi operele membrilor săi, dar şi alte lucrări (cărţi) ale unui număr mare de edituri, specializate în primul rând în literartura pentru copii şi cele de cercetare istorică şi tradiţie românească.

Colaborarea între cele două structuri organizatorice este constantă şi fără termen de „scadenţă”, având ca obiectiv principal promovarea la nivel european a imaginii României, a valorilor comunităţilor româneşti din Diaspora, precum şi în întărirea legăturilor de prietenie şi colaborare dintre ţara noastră şi puternica comunitate românească din Spania.

Ea este o puternică organizaţie cu personalitate juridică şi naţionalitate spaniolă. Lucrul acesta o face diferită de orice alt ONG creat de românii din afara ţării, este faptul că se declară de la bun început ca fiind o asociaţie spaniolă şi nu-şi arogă nicio pretenţie de reprezentativitate guvernamentală sau oficială din partea României.

De ramarcat faptul că ea este o iniţiativă personală de grup, care porneşte de la următoarele considerente: generaţiile care se vor naşte în Spania, în Andalucia, de exemplu, nu vor mai fi români. Dar nu vor fi nici spanioli, căci incubaţia unei noi identităţi nu se desăvârşeşte într-o singură generaţie.

Preşedintele asociaţiei şi-a propus să ţină trează conştiinţa identitară de români, în Almeria, cu accent pe „conştiinţa oltenească de Romanaţi”, ca formă particulară specifică identităţii noastre.

Reprezentantul UZPR Filiala Vâlcea se va prezenta la târgul menţionat mai sus cu o serie întreagă de lucrări, cărţi, albume şi pliante reprezentând excepţionalul tezaur al culturii, istoriei şi turismului din Vâlcea străbună. De asemenea în bagajul delegaţiei nu vor lipsi excelentele cadouri reprezentând minunatele opere ale ceramiştilor din „capitala” ceramicii româneşti-Horezu.

Conducătorul delegaţiei va fi reputatul jurnalist Miron Manega.

 

 

Nicolae Dinescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe