SFÂNTA BISERICĂ DIN SATUL NEGHINEŞTI (STOENESTI) VA ÎMPLINI ÎN CURÂND 200 DE ANI

joi, 21 martie 2019

 

 

În partea de Nord a comunei Stoeneşti, sat Neghineşti, sub sprânceana dealulul Gorgan, pe un bot de deal se ridică o mică bisericuţă care nu peste multe zile va împlini 200 de ani de existenţă (25 aprilie 1819-25 aprilie 2019).

De-a lungul celor două veacuri, sfânta bisericuţă din comuna Stoeneşti a întâmpinat multe evenimente, dar spre surprinderea şi mai ales ataşamentul şi credinţa enoriaşilor din această istorică zonă a localităţii mai sus menţionate, a rămas neatinsă.

Poate Dumnezeu aşa a dorit, s-o ferească de marile evenimente care s-au abătut, nu numai asupra ei, dar şi  asupra întregii ţări.

Este suficient să amintim Răscoala lui Tudor Vladimirescu de la 1821, Mişcarea paşoptistă din 1848, Războiul de independenţă din 1877-1878, cele două mari conflagraţii mondiale (1914-1918, 1939-1945) şi nu în ultimul rând distrugerile şi presiunile pe care le-au exercitat regimul comunist, de proastă aducere aminte.

Ea a rămas în piciore, suportând greutăţile inerente prin care a trecut această sfântă biserică ca şi celelalte din întreaga ţară.

Declarate monument istoric, biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”, „Sfântul Nicolae” şi „Cuvioasa Paraschiva”, sunt îngrijite şi coordonate de harnicul preacucernic părinte Bogdan Drăgănel, care se găseşte în fruntea parohiei de 18 ani (2001-2019).

Se cuvine, ca acum, în prag aniversar, să amintim de ctitorii ei: Popa Ioan, fiul lui Andronie şi Popa Ioan, fiul lui Sima.

Pictuira murală este realizată şi semnată de vestiţii zugravi ai timpului Ioan şi Ilie din satul Teiuş –comuna Buneşti. Ei au terminat lucrarea în 1822.

În incinta sfintei biserici se găseşte un mic cimitir în care îşi dorm somnul de veci harnicii locuitori din diferite generaţii ai acestei comune.

La loc de frunte se află un frumos cavou în care se găsesc osemintele fiilor comunei, eroi căzuţi la datorie în prima şi a doua mare conflagraţie mondială.

Vom încerca stimaţi cititori să depunem toate eforturile şi împreună cu organele Administraţiei locale, cu sprijinul sfintei Arhiepiscopii şi ai enoriaşilor din cadrul parohiei să aducem îmbunătăţiri sfântului lăcaş, aducându-ne şi noi prinosul nostru de recunoştinţă faţă de casa Domnului, faţă de cei care s-au jertfit pentru apărarea gliei strămoşeşti, pentru independenţă şi neatârnare.

Când fac aceste referiri mă gândesc în primul rând la asfaltarea drumului care duce din artera principală până în curtea bisericii, urgentele reparaţii la zidăria bisericii, şi nu în ultimul rând la amenajarea unei mici parcări (aşa cum a fost ea cu câţiva ani în urmă), din apropierea sfintei biserici.

Suntem convinşi că oamenii cu dare de mână din comună, cu posibilităţi materiale, ajutaţi de toţi enoriaşii satelor componente ale comunei Stoeneşti, avându-l în frunte pe harnicul şi neobositul părinte Bogdan Drăgănel vor realiza aceste obiective mult dorite de locuitorii comunei Stoeneşti.

 

Nicolae Dinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe