Romprest Energy respecta legea! Populatia din Ramnicu Valcea nu trebuie sa mai fie dezinformata!

luni, 25 februarie 2019

Comunicat de presă Romprest Energy

 

În urma acuzaţiilor mincinoase apărute într-o publicaţie online din Rm. Valcea, Romprest Energy face următoarele precizări:

 

O lecturare atentă a articolului, scoate în evidenţă, prin explicaţiile ambigue, incoerente, faptul că aceasta subestimează intelectul publicului căruia i se adresează.

Conţinutul acestui articol poate pune semne de întrebare legate de adevăratul autor al acestuia. După modul de exprimare şi urma de invidie, bănuim că este un fost operator local de salubritate, cel care sponsorizează această publicaţie, din câte se pare, nu suficient cât să beneficieze de o corecţie sau o elaborare coerentă.

În continuare vom demonta textele tendenţioase, argumentele foarte  puţine şi neclare, exagerările şi scoaterile din context.

Prevederile caietului de sarcini – anexa la contractul de delegare, precum şi datele oficiale utilizate la întocmirea acestuia, date de recensământ, au prevăzut un număr de persoane la care trebuiau raportate calculele, implicit şi cele legate de tarif, dar la care, din cauze independente de Romprest Energy, nu a fost atins. Această situaţie este reglementată astfel:

Art. 26 din Legea serviciului de salubrizare a localităţilor, nr. 101/2006 stabileşte următoarele:

“(1) În funcţie de natura activităţilor prestate, atât în cazul gestiunii directe, cât şi în cazul gestiunii delegate, pentru asigurarea finanţării serviciului de salubrizare, utilizatorii achită contravaloarea serviciului de salubrizare prin:

  1. tarife, în cazul prestaţiilor de care beneficiază individual, pe bază de contract de prestare a serviciului de salubrizare;
  2. taxe speciale, în cazul prestaţiilor efectuate în beneficiul întregii comunităţi locale;
  3. taxe speciale, în cazul prestaţiilor de care beneficiază individual fără contract.

(…) (3) Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să instituie taxe speciale, conform prevederilor alin. (1) lit. c), şi să deconteze lunar operatorilor, direct din bugetul local, contravaloarea prestaţiei efectuate la utilizatorii fără contract.”

Nu Romprest Energy a împiedicat aplicarea taxei speciale, care ar trebui să fie mai mare decât tariful pentru serviciile de salubrizare şi achitarea contravalorii serviciilor prestate utilizatorilor fără contract, la acelaşi tarif aplicat utilizatorilor care achită serviciul de salubrizare, sau alocarea diferenţei dintre tarif şi  taxa specială investiţiilor considerate necesare de către municipalitate.

Ceea ce publicaţia online, în mod tendenţios, prezintă ca presupuse avantaje pe care le-ar fi obţinut Romprest Energy de la municipalitate nu reprezintă nimic în plus de faţă de ceea ce ar fi trebuit să obţină oricare alt operator în aceeaşi situaţie.

Pentru clarificare explicăm:

  1. Creşterea tarifului plătit de populaţie de la 4.75 lei/persoană/lună la 7.55lei/persoană/luna/ deşeuri precolectate selectiv şi 8.88 lei/persoană/lună/deşeuri care nu sunt precolectate selectiv (TVA inclus).

 

Lăsând la o parte faptul că această majorare s-a realizat pe o durată de 4 ani,  invităm publicul dvs. să-şi aducă aminte, care era tariful aplicat de fostul operator de salubritate în 2014!

După cum este cunoscut de către toti cetăţenii municipiului, abia în 2019, după cinci ani, Romprest Energy a ajuns la valoarea tarifului aplicat în 2014 de către fostul operator de salubritate, cetăţenilor din Rm. Vâlcea. De asemenea, cunoaştem că acesta era exprimat în euro, deci aceştia beneficiau de majorarea tarifului la fiecare variaţie a cursului valutar. Din fericire, nu au anticipat evoluţia francului elveţian…!

Mai mult decât atât, dacă aşa cum se doreşte a se interpreta, respectiv ca un foarte mare avantaj, obţinut prin metode ascunse, cum vă explicati tarifele mult mai mari, practicate în localităţile limitrofe Rm.Vâlcea?

 

  1. Creşterea tarifului plătit de firme de la 200,39 lei/tona la 407,96 lei/tona - deşeuri precolectate selectiv şi  505,93 lei/tona – deşeuri care nu sunt precolectate selectiv (TVA inclus).

De asemenea şi aceasta, pe o perioadă de aproape 4 ani, în care aşa cum ştim, salariul minim brut pe economie a crescut cu cca.113,30%  în acest interval, de asemenea au crescut tarifele practicate de către toţi furnizorii, totodată, directivele europene transpuse în legislaţia naţională, au impus taxe de mediu cum sunt “poluatorul plateşte”, “contribuţia pentru economia circulară” în vederea reducerii cantităţilor de deşeuri eliminate. Toate acestea s-au reflectat în valoarea tarifelor de salubrizare.

Mai mult decat atât, dacă aceste tarife sunt atât de mari precum se insinuează, cum vă explicaţi faptul că Romprest Energy a primit zeci de solicitări de ofertă de preţ de la diverse localităţi din jud.Vâlcea, care doresc să rezilieze contractele cu fostul operator din cauza tarifelor?

 

În completare, vă comunicăm faptul că în conformitate cu Planul Naţional de Gestionare a deşeurilor, tarifele practicate în prezent în Mun. Rm.Vâlcea de către Romprest Energy SRL  se află cu mult sub tariful maxim de suportabilitate  pentru jud. Vâlcea, care a fost calculat la valoarea de 608,63 lei/tona.

 

Exagerările cu privire la tarif, absurdităţile şi inepţiile legate de valoarea litrului de combustibil nu sunt altceva decât nişte artificii de manipulare a opiniei publice.

 

  1. Prelungirea contractului cu înca doi ani.

Oricare alt operator ar fi beneficiat de aceleaşi prevederi contractuale! Contractul de delegare a fost prelungit în condiţiile legii şi cu respectarea clauzelor contractuale.

 

  1. Plata din bugetul primăriei a sumei de 1.099.267,84 lei.

Pentru clarificare, suma reprezintă contravaloarea serviciilor  prestate de către societatea noastră pentru diferenţa de persoane între numărul de utilizatori contractaţi de către societatea noastră până la data de 31.12.2015 şi numărul de persoane prevăzut de către Autoritatea Contractantă-Mun. Râmnicu Vâlcea, în Caietul de Sarcini.

 

Cu ce autoritatate sau în ce bază publicaţia online, poate să sustina faptul ca aceste persoane nu exista? Care sunt argumentele si daca ele exista, de ce nu sunt prezentate? Daca exista o alta situatie oficiala, de ce nu este prezentata public! Pana la aparitia unui document oficial,putem considera ca o publicatie online lanseaza din cand in cand niste barfe, doar-doar o sa le creada cineva.

 

Hotararea instantei nu a facut decat sa constate ca toate demersurile noastre in aplicarea legii in acest domeniu au fost corect intocmite. In ceea ce priveste plata acestei sume de la bugetul local, atata vreme cat legea spune clar”(...) sa deconteze lunar operatorilor, direct din bugetul local, contravaloarea prestatiei efectuate la utilizatorii fara contract.”, instanta judecatoreasca, nu a facut deat sa aplice legea.

 

Faptul ca societatea noastra a sperat ca odata cu aprobarea Hotararii privind instituirea taxei speciale, nr.277/28.12.2015, sa ii fie achitate aceste costuri si a asteptat acest lucru pana in prezent, consideram ca nu constituie motive de blamat, sau de insinuari aberante ci dimpotriva, nu reprezinta altceva decat buna-credinta a Romprest Energy.

 

  1. Acces la depozitul Feteni la aproape cel mai mic tarif din tara –cca. 97,29 lei/tona.

Asa cum este deja cunoscut, Depozitul de la Feteni este destinat eliminarii deseurilor de pe raza Mun. Ramnicu Valcea si de acest acces se bucura si Piete Prest si s-ar fi bucurat oricare alt operator autorizat sa opereze in oras.

In legatura cu acest aspect, in afara de reaua credinta si intentia pur comerciala a unui fost operator de salubritate, nu intelegem motivele pentru care publicatia online tine sa aminteasca acest lucru.

De ce spunem rea credinta si intentia pur comerciala?Avem cunostinta de faptul ca un operator din judet,jinduieste sa acceada la Depozitul Ecologic de la Feteni, caruia i-a inaintat o adresa prin care a solicitat sa depuna modesta cantitate de 30.000 de tone de deseuri.

Daca tot va doriti senzationalul, ati putea sa il intrebati pe acel operator de salubritate, unde a tinut aceasta cantitate pana acum? Probabil la bomba ecologica de la Stolniceni, care ia foc saptamanal.

 

Prin urmare, ce deranjeaza in situatia de fata? Asa zisele “avantaje” sau denumirea operatorului? De ce nu aadus in atentia populatiei si faptul ca fostul operator nu a achitat niciodata redeventa si a functionat fara autorizatie atatia ani, in Rm.Valcea?

In concluzie, populatia din Rm. Valcea nu trebuie sa mai fie dezinformata doar pentru a face jocurile murdare ale unui operator de salubritate certat cu legea! Lansarea acestei teme in spatiul media, poate avea si conotatii politice atunci cand simple supozitii sunt aruncate ca bombe de presa pentru a afecta imaginea primarului (nu putem uita prea usor de folosirea ostentativa a unei imagini in care acesta, purta catuse, urmare a unei grave eroarijudiciare), sau cu intentia vadita de a obtine din partea acestuia o reactie dirijata, aceea de a crea o tensiune intre administratia locala si  operatorul autorizat sa presteze activitatea de salubrizare in oras, Romprest Energy.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe