IPS Varsanufie: Priveghere și Liturghie arhierească pentru cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Portărița” de la Mănăstirea Antim

miercuri, 13 februarie 2019

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit în seara zilei de luni, 11 februarie, slujba Privegherii, continuată cu Sfânta Liturghie în noaptea de 12 februarie, la Mănăstirea Antim, cu prilejul sărbătoririi Icoanei Maicii Domnului „Portărița”.

În cuvântul de învățătură împărtășit obștii mănăstirii și pelerinilor prezenți la slujba de priveghere, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a arătat că „nu avem altă mijlocitoare înaintea lui Dumnezeu mai mare decât Maica Domnului şi aceasta se datorează faptului că a fost asemenea nouă şi a născut pe Dumnezeu, iar nouă ne este mijlocitoare necontenită.

Maica Domnului este ocrotitoare, ajutătoare și multfolositoare pentru toți cei care îi cer ajutorul. În acatistul sărbătorii de astăzi, Biserica o cinstește pe Maica Domnului descoprind minunile nenumărate săvârșite înaintea icoanei sale, lucru arătat prin stihul „Bucură-te, Portăriță bună, care deschizi credincioșilor ușile Raiului!”.

Icoana Maicii Domnului „Portărița” a fost ocrotitoarea văduvelor și orfanilor, iar în timpul prigoanelor iconoclaste, în chip minunat a ajuns la Mănăstirea Iviron de la Muntele Athos, unde Cuviosul Gavriil a așezat-o în biserica mănăstirii.

În ziua următoare, călugării nu au mai găsit icoana Maicii Domnului în biserică, dar căutând-o, au văzut-o pe zidul mănăstirii, deasupra porții. Atunci au luat icoana și au dus-o în biserică, dar iarăși au găsit-o pe zidul de la poartă. Acest lucru s-a întâmplat de mai multe ori, până când Preasfânta Născătoare de Dumnezeu i-a arătat Sfântului Gavriil voința ei, zicând că nu dorește ca icoana să fie păzită de către monahi, ci mai degrabă ea vrea să-i protejeze pe ei ‒ nu doar în viața de acum, ci și în cea viitoare. După aceasta, icoana a fost așezată în paraclisul de la poarta mănăstirii, ajungând să fie numită icoana Maicii Domnului „Portărița”.

Dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra mănăstirii acesteia și asupra noastră și o rugăm pe Maica Domnului să mijlocească pentru noi și să răsplătească pe toți cei care vin cu osârdie să ceară ajutorul ei”.

La slujba Privegherii și la Sfânta Liturghie au participat stareți și monahi de la mănăstirile din Arhiepiscopia Râmnicului, precum și numeroși pelerini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe