FELICITARI PIPEREA! O decizie a Comisiei Europene ar putea duce combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea spre faliment

miercuri, 6 februarie 2019

 

O decizie a Comisiei Europene ar putea arunca marele Combinat Oltchim de la Râmnicu Vâlcea spre faliment, scrie România Liberă în ediția de azi.

Mai precis, este vorba despre o hotărâre conform căreia, ceea ce a mar ramas din Oltchim dupa privatizarea activelor viabile cu Chimcomplex - trebuie să restituie statului român un ajutor de stat în valoare de 335 de milioane de euro, plus dobânzi.

„Comisia a concluzionat că finanțarea publică acordată de România societății Oltchim, de aproximativ 335 de milioane de euro, plus dobânzi, este incompatibilă cu normele UE privind ajutoarele de stat și trebuie să fie recuperată de România de la Oltchim SA”, informează societatea într-un raport adresat Bursei de Valori București.

Organizatorul judiciar al Oltchim, Gheorghe Piperea, spune că va contesta decizia la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

„Noi urmează să facem o contestație la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva acestei decizii, pe care o considerăm nelegală și neîntemeiată. Sper să facă același lucru și statul român. Mie mi se pare că este și un pic la limita eticii să sancționeze acest debitor, care este în insolvență, pentru fapte anterioare insolvenței”, a declarat Piperea pentru România Liberă.

Ce se va întâmpla în continuare? „Judecătorul sindic trebuie să stabilească ordinea de creditare în încasarea acestor sume, iar noi vom reface tabelul creditorilor. Apoi, vom finaliza planul de reorganizare, care acum vorbește despre lichidarea celorlalte active ce se află la Pitești”, a mai explicat Piperea.

Mai apoi, în funcție de prioritatea din tabloul creditorilor, urmează să se achite din această sumă sau nu. „Ceea ce nu se achită, indiferent de dobânzi sau penalități, se șterge, pentru că acesta este efectul falimentului", a continuat expertul.

Una dintre soluțiile propuse pentru Oltchim ar fi transformarea platformei în parc tehnologic, dar nimic nu este cert. În prezent, mai sunt doar 177 de angajați la Oltchim, după ce s-a renunțat la aproape 1700. În 2015, Oltchim avea 2.200 de salariați. 10.000 de angajați avea combinatul în perioada sa de glorie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe