ZIUA MONDIALĂ A ZONELOR UMEDE, MARCATĂ LA COLEGIUL NAȚIONAL „ALEXANDRU LAHOVARI”

duminică, 3 februarie 2019

 

Ziua Mondială a Zonelor Umede este sărbătorită în fiecare an, pe 2 februarie, dată la care în anul 1971 a fost semnată Convenția de la Ramsar privind protecția zonelor umede. Obiectivul acestei convenții este de a conserva zonele umede și de a proteja biodiversitatea acestora. În lume există în prezent 2224 de situri Ramsar, dintre care 19 se află pe teritoriul României.

Tema acestui an- „Zonele umede și schimbările climatice” are ca scop conștientizarea de către populație a importanței conservării acestor zone în contextul schimbărilor climatice actuale. Zonele umede sunt sensibile la schimbările climatice și joacă un rol important în atenuarea efectelor acestora, prin captarea și stocarea carbonului, în vederea reducerii gazelor cu efect de seră.

Acest eveniment a fost marcat printr-o serie de activități la Colegiul Național „ Alexandru Lahovari” în cadrul unui proiectului „Să învățăm să trăim frumos pe Pământ! ”. La activitate au participat elevi de la Colegiul Național „Alexandru Lahovari” Râmnicu Vâlcea, Colegiul Economic Râmnicu Vâlcea, Liceul Sanitar „Antim Ivireau” Râmnicu Vâlcea, dar și de la școli gimnaziale, precum Școala Gimnazială „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea și Școala Gimnazială Ionești.

În deschiderea activității, doamna Silvia PĂDURARIU, de la Agenția pentru Protecția Mediului Vâlcea a prezentat aspecte referitoare la Convenția de la Ramsar, precum și informații despre zonele umede din țara noastră.

Activitatea a fost organizată de membrii catedrei de biologie și coordonată de către domnul profesor de biologie, Alexandru Marian GANEA, de la Colegiul Național „ Alexandru Lahovari”. Această acțiune a avut loc vineri, 1 februarie 2019, în intervalul orar 14:00-16:00 și a presupus desfășurarea unui seminar de dezbatere pe tema anului 2019, însoțit de o expoziție fotografică precum și de prezentări cu principalele zone umede din județ, din țară dar și din afara granițelor țării. Totodată, elevii și-au exprimat viziunea asupra schimbărilor climatice în cadrul unui atelier de creație plastică și au participat la rezolvarea unui quizz cu întrebări referitoare la cea mai cunoscută zonă umedă din țară și anume Delta Dunării.

Activitatea s-a bucurat de un real succes, fiind descrisă de elevi ca „interactivă”, „inovatoare”, „ foarte bine organizată”.

Succesul acestei activități n-ar fi fost garantat fără sprijinul echipei manageriale a Colegiului Național „Alexandru Lahovari”, reprezentată de d-na prof.dr. Isabella IONIȚĂ, căreia îi mulțumim pe această cale.

La finalul activității, toți participanții au concluzionat faptul că este foarte important să cunoaștem zonele umede, biodiversitatea specifică acestora și să le protejăm pentru a ne bucura cât mai mult timp de beneficiile acestora.

            Natura este singura carte în care fiecare filă păstrează câte un adevăr. (Goethe)

 

            A consemnat,

Prof. Alexandru Marian Ganea, C. N. „Alexadru Lahovari

Foto: Isabella Ionita, director  Colegiul Național „Alexandru Lahovari” - Ramnicu Valcea, Andra Bica, inspector scolar general ISJ Valcea

 

thumbnail

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe