Azi m-am intalnit cu „tanchistul” de la Oltchim, Stefan Vuza, un capitalist dur, dar oarecum simpatic...

vineri, 1 februarie 2019

Azi m-am intalnit cu Stefan Vuza, noul patron de la Oltchim. E bine sau nu, sa scriu despre aceasta intalnire oarecum kafkaiana, in multe dintre momentele sale, dar si edificatoare, revelatoare in contextul capitalismului romanesc? Voi scrie, de ce nu?! Trecand peste formularile de tipul: eu sunt fost militar, sunt tanchist adevarat, trec cu tancul peste toti si toate, care ar incerca sa ma opreasca din drumul meu sau nu aveti voi - presa ce sa-mi faceti pentru ca sunt ultrabeton, domnul Vuza este un capitalist simpatic si cred ca de buna credinta in ceea ce priveste afacerea Oltchim.

Numai un nebun s-ar imprumuta vreo 120 de milioane de euro si ar pune pe butuci investitia! Sa fim seriosi! Din intrevederea cu personajul pictat de internet in culori oarecum gri am inteles ca isi doreste sa fie un jucator de cursa lunga la Oltchim si ca va aplica la sange o strategie economica, integrata planului sau de a revigora chimia romaneasca. O bila mare alba pentru omul de afaceri Vuza, care de vreo 3 zile este pe platforma, acolo mananca acolo doarme, cu rare popasuri la Hotel Sofianu, se trezeste de la 4 dimineata si la 5 este pe platforma chimica, in inspectie pe la diverse puncte de lucru. Chiar se amuza de modul in care se anuntau muncitorii de la o statie la alta de lucru, ca vine patronul. Mare lucru ca ditamai investitorul super-milionar sa se trezeasca la 4 dimineata si sa vina in fabrica.

Am mai aflat, amuzat oarecum, ca Vuza este da-omul rusilor, in aceeasi masura in care este omul chinezilor sau al - israelienilor, spre exemplu, cu care nu va refuza sa colaboreze daca va avea aceasta oportunitate si va avea de castigat din afacere. Sincer, nu mi s-a parut, cel putin in aceasta etapa, ca ar dori sa taie ceva din Oltchim, dimpotriva - mi-a vorbit despre investitii in retehnologizarea utilajelor, nu neaparat la valori de sute de milioane de euro - care oricum nu ar fi stipulate in contractul de privatizare. A precizat redundant ca el este jucator de cursa lunga si ca are nevoie de parteneri in aceasta cursa.

Despre presa românească are o parere proasta. Nu se uita la televiziunile românești de ani de zile.

Despre presa valceana are o parere la fel - destul de negativa, insuflata de baieti de genul Urbanowski de la USG si fostii parteneri de furaciuni ai baronului chimic de trista amintire. Vorbea de 28 de ziare - habar n-am de unde a scos aceasta cifra, realitatea este ca la Valcea - conteaza cu-adevarat 4, 5 ziare plus o televiziune, restul sunt voci palide ale libertatii de comunicare. Interesanta atitudine a domnului Vuza, care ar dori un parteneriat cu mass media valceana, dar nu mai devreme de un an, perioada in care isi doreste liniste, sa fie lasat sa lucreze si sa-si demonstreze bunele intentii. Chiar a dat un exemplu de la Londra, cum procedeaza ziaristii cu cuplurile regale - care de-abia si-au pus pirostriile - un an nu sunt atacati, criticati, laudati... Cam asa ar vrea si Vuza - liniste un an de zile. Fara presa, nici buna, nici rea. Parea ca stie cate ceva despre presa valceana, dintr-o singura sursa. I-am mai deschis oarecum perceptia si de pe cealalta baricada. Nu exista alb, nu exista negru, doar mult gri! Si la oamenii de afaceri si la presa, care este oglina societatii in ansamblul ei. Ai o societate corupta, ai o societate morala, ai o societate performanta, ai o societate falimentara - presa iti pune oglinda.

Am avut ocazia sa vad asa putintel cum lucreaza Stefan Vuza: elegant, informat, negociator redutabil, capitalist pana-n maduva oaselor fara prea multe mustrari de constiinta in deciziile dure din viata unei societati. Directorul Avram de la Valcea si Bancila de la Chimcomplex ascultau docili si umili (mai ales Avram) indicatiile lui Vuza, pe care si le notau cu rigurozitate, scolareste, in fata profesorului.

Mi-a vorbit despre accidentele de munca si despre cum vede el ca ar trebui sa fie relatate de ziaristi, fara mult tam-tam si sa se incline spre respectarea de catre victime a regulilor de protectie a muncii. Din cei 12.000 de angajati pe care i-a avut de-a lungul anilor - Vuza a pierdut 50, adica au murit la locul de munca (poate nu am retinut bine numarul, dar cam asa s-a exprimat) - toti nu au respectat normele de protectie a muncii (?!).

Despre administratia locala, are o parere buna referitoare la primarul Mircia Gutau. Nu a intrat in prea multe detalii pe subiect.

Patronul ieseano-clujean mai spune ca doreste sa le insufle muncitorilor, angajatilor o mentalitate de jucatori, de castigatori, de profesionisti si asa va avea de castigat toata lumea. Uite - le-am pus 200 de lei la toti salariatii de aici - aceasta ar fi o stire imi sufla informatia pe final de discutie.

Cum Vuza nu a mentionat daca discutia este on sau off-record - mi-am permis sa redau din memorie cateva fragmente.

Oricum ar fi Stefan Vuza, nu cred ca este mai rau decat ceea ce a fost inainte la Oltchim si de aceea il creditez cu increderea mea ca vrea sa faca lucruri pozitive la Ramnicu Valcea, iar noi, cei de la Ziarul de Valcea, stergem din memorie insuccesele noului patron din alte zone de activitate, mediatizate intens de colegi din Cluj sau Iasi...

As fi dorit sa-i adresez mai multe intrebari noului proprietar de la Oltchim, a refuzat elegant sa raspunda, spunand ca nu e acum momentul. Ceea ce am relatat mai sus - a fost, in fapt, un monolog al acestuia.

Succes, Stefan Vuza!

Tiberiu Pirnau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe