UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE - IDENTITATE PRIN CULTURĂ ,,MÂNDRIA DE A FI ROMĂN,,

luni, 21 ianuarie 2019

 

       În organizarea Centrului  Cultural Mihai Eminescu și Asociației Culturale  ”La noi la românii”  din cadrul Primăriei sectorului 2 și al Consiliului Local, miercuri 23 ianuarie a.c.  orele 16, în sala de conferințe a Casei de Cultură din sectorul 2 al Capitalei vor debuta lucrările unui important eveniment  literar-istoric, dedicat sărbătoririi a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române  (24 ianuarie 1859- 24 ianuarie  2019) .

Să reamintim cititorilor noștri că cele  două principate: Moldova și Țara Românească,  prin voința locuitorilor din stânga și din dreapta Milcovului l-au ales pe colonelul Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Unirii Principatelor Române.

Un alt eveniment care va fi sărbătorit va fi marcat de împlinirea a 169 de ani (1850-2019) de la nașterea Geniului Poeziei Românești Mihai Eminescu – Luceafărul Poeziei Românesti, poetul nepereche, reprezentant de frunte al Culturii Românești.

Auditoriul  va avea ocazia să urmărească cu atenție comunicarea  ce va fi prezentată  de catre  organizatori sub genericul  ”Traditii în  Contemporaneitate, Mandria  de a  fi Român”.

Vâlcenii noștri prezenți la eveniment, pe langă mesajul de salut din partea oamenilor de cultură din județul Vâlcea, organizatorilor și publicului din sală, vor prezenta două comunicări, zicem noi extrem de importante în contextul evinimetelor sărbătorite.

Istoricul Ion Măldărăscu va prezenta comunicarea ”1859 – Renașterea Națiunii Române”.

A doua comunicare semnată și prezentată de prof. Nicolae Dinescu  se intitulează: ”Contribuția Vâlcenilor la realizarea actului Unirii Principatelor din 24 ianuarie  1859”  și vizitele domnitorul A.I.Cuza în județul Vâlcea.

În continuare, profesoara Niculina Merceanu, care este și Președinta Asociatiei Culturale ”La Noi La Romani”  va prezenta asistenței o expoziție de costume și obiecte tradiționale din colecția personală.

De subliniat faptul că prof. Merceanu Niculina este o veterană în calitate de realizator și prezentator la Televiziunea  Națională Română.

Cu această ocazie organizatorii  au invitat la manifestare o serie întreagă de mari personalități din diferite domenii de activitate.

Ne face o deosebită plăcere să-i reamintim: General de flotilă aeriană Radu Teodoru- veteran de război ( 95 de ani), scriitor, membru titular al Uniunii scriitorilor din România, de mai multe ori premiat de Academia Română.

Florian Pința– general (r.), conf. univ. dr. prin – Vicepreședinte al Asociației AORR / NATO.  Prof. dr. Doina Isfanoni – etnolog, cercetător științific.

Dr. Alba Porescu – prof. asociat la Universitatea Româno- Americană, realizator TV, autor al emisiunii ” Un Veac de la Marea Unire” (1918-2018).

Dr. Cătălin Radu – istoric documentarist. Crina Lință – actriță, director fondator al Teatrului de Arte dell”  Anima. Maria Petrescu – scriitor, sociolog. Elisabeta Turcu Juverdeanu – artistă, interpretă de muzică populară    .

Asistența va avea minunatul prilej de a asculta cu atenție un interesant și atractiv moment muzical având ca interpreți pe tinerii elevi din clasa a XI-a , Alexia Dănăcică la pian și pe Vlad Picioruș - violonist in clasa a X-a, ambii la Colegiul Național de Muzică ”George Enescu”  din București.

Întreaga manifestare se va bucura de reprezentanții   Mediei Naționale și Vâlceane: Radio  România Actualități, Radio Antena Satelor, TVR 3, 6 TV, Ziarul de Vâlcea și TV Vâlcea1.

La întoarcerea acasă vom fi în măsură să-i informăm pe cititorii noștri cat și pe telespectatorii vâlceni de întreaga desfășurare a acestei importante manifestări din Capitala țării.

 

Nicolae Dinescu

 

 

 

     

     

     

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe