Ștefan Vuza repornește românește Oltchim

sâmbătă, 19 ianuarie 2019

Povestea unui vis – renaşterea industriei chimice românești, a unui vis ce sintetizează, poate în cuvinte reci, o dorință de a dovedi că e posibil și în țara noastră să reușești, cu capital autohton, se poate scrie doar cu emoție, dincolo de cifre și calcule. Dincolo de matematică. Dincolo de strategii și analize. Visul l-a avut Ștefan Vuza, un tânăr antreprenor român, fondatorul Grupului Servicii Comerciale Române (SCR), acum mulți ani. L-a purtat întâi în minte, i-a dat apoi contur, l-a scris, l-a urmărit, iar, în 8 decembrie 2018, acest vis a început să devină o realitate, din ce în ce mai palpabilă. Compania Română de Chimie este operațională începând cu această dată, reunind două platforme chimice, cu o istorie îndelungată, Borzești și Râmnicu Vâlcea, reunind specialiști, reunind dorința de a reuși, de a reporni cu motoarele turate un sector care ne asigura, an de an, o balanță comercială pozitivă. Cum s-a scris povestea visului recompunem în paginile unui cover story inedit.

Cea mai frumoasă tranzacție din industria chimică a ultimilor 20 de ani s-a încheiat în 7 decembrie 2018 – și ea este rodul muncii unui tânăr român care a pornit de la „zero” în antreprenoriat acum 25 de ani, reușind doar prin forțe proprii, să cumpere cel mai mare combinat chimic al țării, Oltchim Râmnicu Vâlcea. Această victorie răsunătoare pentru un antreprenor tânăr român este un exemplu pentru generația de sub 40 de ani din această țară și un semn sănătos că se poate și la noi în țară să reușești în carieră prin muncă și, mai ales, prin perseverență! Antreprenorul se numește Ștefan Vuza și este unul dintre românii care activează în industrie de 25 de ani.

Fondator al Grupului Servicii Comerciale Române, Ștefan Vuza coordonează 9 combinate și fabrici în care lucrează peste 3000 de angajați. El adresează tinerilor antreprenori din țară următorul mesaj: „Îndrăzniți! Întotdeauna, dacă vreți, veți reuși, iar limitele vi le setați doar voi! Îndrăzniți, numai așa România se va schimba în mai bine. Și se va schimba cu siguranță. Exemplul meu vă este dedicat. Iar, dacă vi se va părea greu, vă reamintesc ce a scris Mahatma Ghandi: “La început te vor ignora, apoi vor râde de tine, apoi vor lupta împotriva ta și apoi vei câștiga!” Noua generație poate prelua antreprenoriatul din diferitele ramuri ale economiei țării, pentru că nu are blocajele mentale ale generației actuale, pentru că are un motor în plus – entuziasmul, iar reușita mea să vă fie un exemplu, cât despre ceea ce vă lipsește – resursele seniorilor – vă spun că sunt soluții, din propria experiență vă reamintesc că “Marile realizări nu sunt atinse prin putere, ci prin perseverență! Lumea nu este a celor ce pot, ci a celor ce vor cu adevărat! Așadar, Îndrăzniți!”

Un drum anevoios

În spatele poveștii de succes care s-a încheiat în 7 decembrie și a reînceput în 8 decembrie, cum vă vom arăta mai jos, au stat, deja anticipate, câteva elemente cheie, munca, seriozitatea, perseverența, entuziasmul și îndrăzneala, ingrediente peste care adăugăm experiența, viziunea și strategia, iar toate au hrănit visul de a reporni motoarele unui sector intrat în dizgrație și parcă uitat de guvernanți.

“Acest proiect a început de acum 4 ani când ne-am stabilit strategia achiziției activelor Oltchim și am muncit enorm pe opt fronturi pentru ca astăzi să avem toate elementele necesare pe „tabla de șah” și pentru ca acest succes să devină o realitate! Suntem optimiști și ne bazăm pe încrederea și colaborarea între echipa noastră și cea de la Vâlcea cât și pe ceilalți profesioniști din țară care doresc să ni se alăture! Bineînțeles că în spate avem un plan de afaceri bine structurat şi închegat care ar putea fi rezumat în: eficiență economică, investiții masive, integrare şi dezvoltare a ambelor combinate. Am spus în nenumărate rânduri pentru a fi auzit de cât mai mulți decidenți din țară că ramura chimiei merită să fie sprijinită în a se relansa și are sens economic pentru întreaga economie a țării, pentru că ea, chimia, este la începutul lanțului economic, iar prin procesele de chimizare a resurselor minerale ale țării se realizează materiile prime pentru toți ceilalți jucători din economie”, ne povestește Ștefan Vuza, antreprenorul care a crezut în visul său.

Preluarea activelor Oltchim, în baza unei strategii concepută acum mai mulți ani, nu a însemnat un parcurs lin, ci a presupus depășirea unor piedici de natură juridică și legală, în special. Avizele Consiliului Concurenței și al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), acordul Comisiei Europene privind preluarea Oltchim de către Chimcomplex, deși au ținut de legalitatea tranzacției, sunt doar câteva dintre ele. De asemenea, unul din creditorii Oltchim Râmnicu Vâlcea, spre exemplu, a atacat în instanță Hotărârea Adunării creditorilor Oltchim SA prin care a fost aprobat contractul de vânzare active încheiat cu societatea Chimcomplex.

“De la câștigarea licitației și încheierea contractului de vânzare cumpărare a activelor Oltchim, din 17 octombrie 2017, am avut siguranța că această achiziție se va înfăptui: am ales cea mai bună echipă la nivel intern și de consultanți, s-a lucrat asiduu pe 8 planuri, pentru a îndeplini toate condițiile specificate în contract. Rezultatul final este așa cum ne-am așteptat unul pozitiv, iar acesta este cel mai bun mod de a demonstra că noi ne-am achitat de toate datoriile prevăzute în condițiile suspensive, astfel că autoritățile au avizat această achiziție”, a punctat tânărul antreprenor român.

Ștefan Vuza consideră că acestea nu au fost decât motive în plus care l-au ambiționat, un catalizator pentru a-și urmări scopul până la capăt.

“Oamenii se raportează la muncă în trei moduri diferite: unii au un job, alții o carieră și alții o vocație! Eu am dovedit că tot ceea ce fac, fac din vocație și este o onoare pentru mine să deservesc industria chimică din România!”, subliniază președintele Consiliului de Administrație al Chimcomplex.

Strategia pentru revitalizarea industriei chimice

Ne lovim destul de des în dialogul cu antreprenorul român de un cuvânt care, poate, în alte împrejurări este golit de sens: strategie. Însă, pentru Ștefan Vuza, această vocabulă înglobează un complex de factori, de avantaje competitive pe care le-a luat în considerare atunci când a visat preluarea activelor Oltchim Râmnicu Vâlcea și, mai departe, restartarea industriei chimice românești.

Dar ce a însemnat, concret, această strategie?

“Stabilirea strategiei de renaștere a chimiei industriale a României, pentru că, de fapt, achiziționarea activelor Oltchim și, respectiv, salvarea combinatului reprezintă doar începutul acestui proces de salvare a unei industrii cu o istorie lungă și fructuoasă înainte de 89 și un potențial uriaș de creștere în viitor s-a bazat pe un cumul de mai mulți factori pe care i-am analizat și luat în considerare: materii prime, specialiști buni, platformele chimice, antreprenorii români, piața”, enumeră Ștefan Vuza.

Și apoi ne motivează, pragmatic, fiecare factor, fiecare avantaj competitiv în fapt sau ași pe care țara noastră îi are în domeniul chimiei, însă nu îi exploatează suficient spre deloc. Materiile prime (gaz, petrol, sare, cărbune etc.) reprezintă unul dintre marile avantaje pentru România, consideră antreprenorul. “Aici ar trebui să se renunțe la politica de a exporta primar aceste materii prime în folosul străinilor și să fie sprijiniţi producătorii interni care prelucrează superior aceste resurse ale țării”, explică președintele Consiliului de Administrație al Chimcomplex un principiu economic de bun simț – să adaugi valoare unui produs.

România nu duce lipsă de specialiști buni, dezvoltă Ștefan Vuza cel de-al doilea factor pe care trebuie să îl valorificăm. Mai ales că specialiștii sunt formați și astăzi într-o rețea de învățământ națională, pe care nu o are nicio țară din regiune. O avere considerabilă formată din 23 licee de chimie, 17 universități şi 11 institute de cercetări.

Un alt treilea avantaj competitiv pe care îl putem valorifica sunt platformele chimice de care România dispune. Acestea reprezintă active neprețuite, din păcate insuficient puse în valoare, şi asta, mai ales, în contextul în care astăzi nu mai autorizează nimeni în Europa construirea unor asemenea platforme chimice gigant, care au o infrastructură enorm de scumpă.

Antreprenorii români au reprezentat, în opinia lui Ștefan Vuza, de asemenea, unul dintre factorii determinanți atunci când a conceput strategia de preluare a activelor Oltchim. Și i-a avut în vedere pe acei antreprenori care doresc să deschidă noi capacități în industria chimică românească, spre deosebire de cei străini care în mare parte doar închid. Antreprenori care între timp au acumulat experiență, resurse, au dorință, știință, strategie și dorinţa de implicare necesară. “A fost, însă, nevoie de timp pentru ca acești antreprenori să prindă credibilitate în fața băncilor, clienților, autorităților, iar acum după 28 de ani de capitalism, cei care au fost serioși dintre ei, merită acest capital de încredere și cu siguranță pot face lucruri remarcabile. Trebuie doar lăsați să-și facă treaba, și nu încurcați! Sunt o nouă generație, care pot face lucruri la fel de valoroase ca și generația actuală! Acum este timpul lor!”, accentuează acesta un mesaj care poate cataliza alte energii și voințe de a dezvolta afaceri sănătoase cu capital românesc.

Piața reprezintă un alt argument în favoarea dezvoltării industriei chimice românești și un factor puternic de care s-a ținut cont atunci când a fost luată decizia de a participa în procedura competitivă de achiziţionare a secţiilor productive ale Oltchim. În anul 2017, România a realizat produse petrochimice și chimice în valoare de circa 10 miliarde de euro, însă a importat de 8 miliarde de euro, astfel deficitul de produse chimice fiind imens. “Din toate aceste date, reiese că industria chimică din România are un potențial neexploatat suficient de către producătorii autohtoni și, dacă numai jumătate din deficit s-ar acoperi prin producție internă, atunci chimia ar înregistra o creștere spectaculoasă de peste 30%, iar efectele indirecte în toate industriile din aval, cât și în PIB-ul țării vor fi cu adevărat considerabile. Chimia este singură ramură din industrie care, dacă este lăsată să crească, poate aduce o creștere a PIB-lui cu două cifre, respectiv cu peste 10% în fiecare din următorii 5-7 ani! România are acest avantaj competitiv, însă nu îl folosește! Haideți să îl folosim!”, consideră Ștefan Vuza.

Datele tranzacției

Avem un vis tangibil, o viziune, o strategie, construite pe realități economice, pe analize și pe cifre, însă cu o doză de necunoscut pe care o include viitorul. Așa ajungem încet-încet la partea pragmatică a tranzacției.

Oltchim Râmnicu Vâlcea era din 2013 într-o situaţie financiară dramatică, an în care a fost declarată în insolvenţă, cu datorii uriaşe de peste 800 milioane de euro. După privatizări eşuate, în 2016, adunarea creditorilor a aprobat derularea procedurii competitive de vânzare a nouă pachete de active ale Oltchim SA Râmnicu Vâlcea. Procedura a demarat propriu-zis în februarie 2017 când au fost depuse ofertele neangajante, etapă la care au participat 14 competitori.

A urmat apoi etapa ofertelor angajante care a fost închisă în 6 iulie 2017 și unde s-au înscris 8 companii între care și Combinatul Chimic Chimcomplex din România. În urma negocierilor, Chimcomplex a fost declarat câștigător, în 17 octombrie 2017.

Chimcomplex a oferit 127 milioane euro, fără TVA, pe o parte a activelor Oltchim și, suplimentar, a preluat și toate obligațiile de mediu care presupun investiții de zeci de milioane de euro și s-a angajat la un program de investiții de peste 115 milioane euro în următorii 5 ani, cu preluarea și asigurarea locului de muncă a peste 1.150 de salariați.

Garanția de 29 de milioane euro a fost depusă în 6 noiembrie 2017, iar în 7 decembrie 2017 a urmat aprobarea adunării creditorilor.

Până la transferul propriu-zis a mai trecut un an, perioadă în care au fost îndeplinite condiţiile suspensive care grevau încheierea tranzacţiei – avizele CSAT şi al Consiliului Concurenţei.

În 7 decembrie 2018 a fost plătit prețul integral al tranzacției, iar, începând din 8 decembrie, ora 00.00, Chimcomplex a intrat ca nou operator al activelor Oltchim, încheind în paralel și 1.164 de contracte de muncă.

Toate activele Oltchim au fost transferate în proprietatea Chimcomplex – Sucursala Vâlcea, inclusiv autorizații și capitaluri circulante.

Pachetele de active – 1-5 şi parţial 7 – transferate către Chimcomplex sunt următoarele: Clorosodice, Oxo-alcooli, Polioli, Servicii pe teren, Vagoane și VCM/PVC 1. Activele includ terenuri, clădiri, investiții în curs de execuție, drepturi de proprietate intelectuală și alte bunuri mobile, reprezentând în principal utilaje, echipamente, tehnologii și orice alte bunuri similare, necesare procesului de producție.

E important de menţionat că datoriile pe care Oltchim le înregistrează nu au facut parte din obiectul acestui contract.

“Dorim să ne adresăm profesioniștilor din chimie care de mult așteptau acest moment al schimbului de generații, de relansare a noii chimii, să ni se alăture! Categoric este nevoie și de seniori la fel de mult cum este nevoie și de noul aer al noii generații! Va așteptăm cu drag, iar orice sfat sau implicare reală va fi recompensată”,

Ştefan Vuza, preşedintele Consiliului de Administraţie al Chimcomplex

Investiţii de 115 milioane de euro

Pentru a ajunge la performanța ca Oltchim să înregistreze un salt anual de două cifre creștere economică, va fi nevoie de un program investițional susținut pe care noul proprietar al platformei de la Râmnicu Vâlcea l-a proiectat deja.

“Activele Oltchim achiziționate de noi sunt toate funcționale. Pentru a le utiliza însă la capacitatea pe care ne-o dorim este necesar să demarăm un program de investiții foarte serios care deja este planificat pentru următorii 3 ani. Un exemplu este parcul de vagoane cisternă care, pentru a putea fi utilizat la capacitate, necesită realizarea reparațiilor planificate și a altor formalități legale. Aceste operațiuni implică timp, dar am pus la punct deja programele necesare. Avem un plan de investiții care se ridică la 115 milioane de euro în următorii 3-5 ani. Acesta include pe lângă investiții în creșteri de capacitate, creșterea eficienței energetice sau reducerea unor categorii de costuri și lucrări necesare pentru conformarea la legislația de mediu”, a precizat Ștefan Vuza, fondatorul Grupului SCR.

Creșterea economică pe care managementul companiei o prevede pentru perioada următorilor 5 ani are la bază în mare măsură și cercetarea-dezvoltarea.

“Vom continua ceea ce știm deja să facem și am făcut cu pasiune în Borzești, unde echipa de inovații a adus rezultate remarcabile de-a lungul timpului. Ca să specific un singur rezultat: de la instalarea electrolizei cu membrană, Chimcomplex s-a situat între primele 5 combinate din Europa ca eficiență”, a punctat antreprenorul.

Pentru că un asset important al unei companii sunt și oamenii, iar în chimie chiar mai mult, cel mai important capital este resursa umană, nici acest aspect nu a fost uitat în strategia de viitor a noului proprietar.

“Ne dorim să dezvoltăm și să aplicăm o strategie de resurse umane de calibrul marilor corporații, astfel punând bazele unei structuri organizaționale solide care poate acomoda dezvoltarea ulterioară pe care ne-o propunem.

Prin totalitatea proceselor de resurse umane pe care le desfășurăm: de la recrutarea de personal, la integrarea acestora în companie și dezvoltarea lor ulterioară, condițiile de muncă și salariile decente, ne dorim să devenim angajatorul cel mai dorit din domeniul nostru.

De asemenea, prin Chimcomplex suntem deschiși în permanență către tinerii specialiști cu studii medii și superioare, organizăm internship-uri în cadrul companiei, sponsorizăm clase dedicate pentru specialiști. Colaborăm cu instituții de învățământ superior unde susținem în permanență prezentări și conferințe pe teme de interes pentru viitorii ingineri”, a punctat președintele Consiliului de Administrație al Chimcomplex.

“Oamenii se raportează la muncă în trei moduri diferite: unii au un job, alții o carieră și alții o vocație! Eu am dovedit că tot ceea ce fac, fac din vocație și este o onoare pentru mine să deservesc industria chimică din România!”, subliniază președintele Consiliului de Administrație al Chimcomplex.

Ştefan Vuza, preşedintele Consiliului de Administraţie al Chimcomplex

Un nou început

Cum aminteam mai sus, încheierea tranzacției pentru achiziția activelor Oltchim Râmnicu Vâlcea a însemnat un nou început. Şi asta pentru că, la numai 10 zile după preluarea Oltchim, Chimcomplex a lansat planurile de dezvoltare a noii Companii Române de Chimie, constituită din cele două mari platforme chimice românești: Borzeşti şi Râmnicu Vâlcea. Astfel, din 10 decembrie 2018, Compania Română de Chimie, echivalând cu cel mai puternic pol regional din industria chimică, este funcțională.

“Acest eveniment este cu totul remarcabil pentru industria chimică din România: lansăm cel mai amplu proiect de integrare economică din industria chimică din ultimii 20 de ani. Suntem optimiști și ne bazăm pe încrederea și colaborarea dintre echipa noastră și cea de la Vâlcea, dar și pe expertiza și ambiția altor profesioniști din țară care doresc să ni se alăture. Avem un plan de afaceri bine structurat, construit pe principii de eficiență economică, investiții masive, relansarea cercetării şi dezvoltarea pe orizontală a ambelor combinate. Doresc să mulțumesc echipelor de manageri ale ambelor companii, firmelor de consultanță care au lucrat zi de zi la acest proiect de anvergură, autorităților și mediului financiar pentru înțelegerea oportunității de relansare a industriei chimice din România”, a declarat omul de afaceri Ștefan Vuza, Președintele Consiliului de Administrație al Chimcomplex.

Compania estimează că va crește producția anuală cumulată de la 500.000 de tone la 700.000 de tone pe an și va dubla productivitatea muncii în următorii 5 ani, prin demararea unui program susținut de investiții în cercetare și inovație, unde se va aloca 8% din totalul investițiilor planificate, adică de 4 ori mai mult decât ceilalți jucători din regiune.

Principalele oportunități de dezvoltare a noului pol industrial regional sunt cererea puternică atât pe piața internă cât și externă, experiența în domeniul industriei chimice, viziunea și expertiza echipei de management, precum și sustenabilitatea economică a opțiunilor identificate și analizate de Chimcomplex.

Consiliul de Administrație al Chimcomplex include specialiști internaționali care aduc expertiză și viziune. Astfel, noua structură de management îi include pe Ștefan Vuza, în funcția de Președinte, Virgiliu Băncila, în calitate de Vicepreședinte, și trei membri: antreprenorul Ion Sturza, cunoscut pentru expertiza în companiile industriale de profil în România, bancherul de investiții Ilinca von Derenthall și omul de afaceri Liviu Cojoc.

Preluarea activelor Oltchim de către Chimcomplex și lansarea planului de revitalizare a noului pol industrial au fost finanțate cu 164 milioane de euro de către VTB Bank Europe SE (Arranger&Agent, Senior Facility), Credit Suisse AG (Arranger&Agent, Mezzanine Facility) și Global Loan Agency Services Limited (GLAS) – Common Security Agent. Deloitte UK împreună cu Deloitte Romania au asigurat consultanța financiară pentru pregătirea, structurarea și obținerea creditului. Tranzacția a fost asistată de casele de avocatură Hogen Lovells pe dreptul englez și Bulboacă și Asociații pe dreptul român.

Cum multiplicăm succesul

Povestea transferului producţiei Oltchim unui antreprenor care şi-a propus să îl eficientizeze şi dezvolte este un vis transformat în realitate, o poveste a unui investitor român care a demonstrat că se poate. Însă cum putem multiplica un asemenea exemplu în sectorul industrial şi în cel al chimiei? Cum poate un asemenea model să devină un bulgăre de zăpadă pentru alţi antreprenori români şi cum poate statul român să susţină acest efect de bulgăre de zăpadă? Ce măsuri ar putea să ia statul român prin care să susţină capitalul românesc în sectorul industrial, în general, şi în cel al industriei chimice, în special? Sunt întrebări pe care nu le ocolim şi care ne par potrivite a fi adresate celui care a dovedit şi ne-a dovedit că se poate. Iar răspunsurile nu întârzie.

“În primul rând trebuie să considerăm experiența pe care o au țări europene cu același potențial de dezvoltare ca și România unde antreprenorii și decidenții din mediul politic au înțeles că cea mai corectă modalitate de dezvoltare a industriei chimice naționale este structurarea tuturor combinatelor din țară (de stat sau private) sub o singură umbrelă. Astfel au apărut grupurile de companii Grupa Azoty, BASF sau Dow Chemicals”, punctează Ştefan Vuza prima măsură pe care guvernanţii ar trebui să o ia.

A doua se referă la faptul că statul ar trebui să acorde tuturor participanților la activitatea industrială condiții competitive de achiziție a materiilor prime interne care se utilizează la fabricarea produselor cu valoare adăugată mare, de exemplu gazele naturale pentru producția de îngrășăminte chimice și poliolefine.

Iar ultimele două măsuri pe care statul ar trebui să le aibă în vedere presupun, după cum ne sunt prezentate de preşedintele Chimcomplex, Ştefan Vuza, următoarele: „crearea unor fonduri de investiții care să finanțeze proiectele de obiective de producție deoarece banii externi sunt scumpi, respectiv constituirea unor parteneriate public-private pentru reinventarea învățământului tehnic: școli profesionale, licee industriale, școli tehnice postliceale, școli de maiștri etc.”.

Toate aceste măsuri vin dintr-o axiomă economică potrivit căreia, subliniază antreprenorul, “o economie națională este sănătoasă și în echilibru atunci când ponderile capitalului străin, național și cel de stat, sunt proporționale. România anului 2018 arată o cu totul altă împărțire: capitalul străin de 75%, în timp ce capitalul autohton este de doar 9%, diferența fiind formată de companiile de stat. Ca urmare, este imperativ necesar, pentru echilibrarea macroeconomică a țării, pentru stabilitatea ei, ca autoritățile române să sprijine dezvoltarea capitalului românesc, să sprijine antreprenorii autohtoni în demersurile lor de investiții. Suntem într-un moment în care o mare parte dintre investitorii români au ajuns la maturitatea și responsabilitatea de business necesare pentru a reuși cu forțe proprii să reindustrializeze economia românească. Totuși nu este suficient că avem o masă critică bună de antreprenori corecți și profesioniști, consider că mai este nevoie și de intervenția statului în a proteja capitalul autohton pentru că altfel, fără un ajutor logistic din partea autoritatitor, lupta cu multinaționalele devine foarte grea. Noi nu cerem ajutor sau facilități, ci ne dorim ca decidenții să ne ofere aceleași avantaje competitive pe care le au și multinaționalele când vin în țară. Diminuarea dramatică a prezenței capitalului autohton și de stat în propria economie are efecte deosebit de nocive pornind de la depedenţa de produsele străine, continuând cu instabilitatea acestor investiții și mergând până la pierderea identității naționale prin dispariția mărcilor românești”.

Faptul că Oltchim, cu istoria sa neîntreruptă de peste 50 de ani, se transformă dintr-o problemă economică și socială într-un un motor de relansare al industriei chimice din România, ne arată că drumul spre reindustrializare e posibil. Ne arată că, poate, a venit vremea relansării acestei industrii, după 28 de ani de decădere, şi că, poate, a venit vremea investițiilor mari, care să asigure locuri de muncă pe verticală și orizontală. Îşi vor asuma însă guvernanţii ieşirea din pasivitate? E o întrebare la care avem răbdare să primim un răspuns în perioada următoare.

Aproape 20 de ani de la privatizare

Fondat în 1954, combinatul Chimcomplex, noul proprietar al secțiilor productive ale Oltchim Râmnicu Vâlcea, a intrat în portofoliul Grupului SCR în 1999. Astăzi, compania exportă susținut produse competitive pe piața mondială, surmontând căderea drastică a exportului de produse românești din anii 1990.

Pe piața internațională, compania s-a afirmat prin următoarele puncte forte, după cum a subliniat Ștefan Vuza: “crearea unor parteneriate cu traderi internaționali și cu firme de distribuție profesioniste locale deoarece ținta noastră a fost să acoperim nevoile de produse ale pieței interne mult mai stabilă și mai eficientă, și doar surplusul să-l livrăm la export, calitatea excepțională a produselor noastre, asigurarea unor servicii asociate pentru clienți, prețurile competitive și, nu în ultimul rând, probitatea profesională a specialiștilor noștri și seriozitatea manifestată în derularea contractelor. În fond afacerile se fac între parteneri, între oameni”.

Scurt istoric al tranzacției

februarie 2017 – depunerea ofertelor neangajante de către 14 competitori
6 iulie 2017 – închiderea depunerii ofertelor angajante; Combinatul Chimic Chimcomplex a depus oferta angajantă alături de alți 7 competitori
17 octombrie 2017 – Combinatul Chimic Chimcomplex a fost declarat câștigător; Chimcomplex a oferit 127 milioane euro pe o parte a activelor Oltchim și, suplimentar, a preluat și toate obligațiile de mediu care presupun invesțiții de zeci de milioane de euro și s-a angajat la un program de invesțiții de peste 115 milioane euro în următorii 5 ani cu preluarea și asigurarea locurilor de muncă a peste 1150 de salariați.
6 noiembrie 2017 – depunerea garanției de 29 milioane de euro
7 decembrie 2017 – aprobarea tranzacției în Adunarea Creditorilor
7 decembrie 2018 – Chimcomplex a plătit prețul integral al tranzacției
8 decembrie, 00.00, Chimcomplex a intrat ca nou operator al activelor Oltchim, încheind în paralel și 1164 de contracte de muncă. Toate activele Oltchim au fost transferate în proprietatea Chimcomplex – Sucursala Vâlcea, inclusiv autorizații și capitaluri circulante.
18 decembrie – Compania Română de Chimie, rezultată din comasarea platformelor chimice Borzești și Râmnicu Vâlcea, a devenit funcțională

Elemente cheie din statisticile tranzacției:

– Din totalul celor 880 de fonduri de investiții din lume, un număr de 67 au experiență în chimie și deschidere pentru riscurile specifice Europei de Est;

– Dintre acestea au răspuns solicitărilor – senior advisor-ului Deloitte Londra: 47 de fonduri și bănci de investiții;

– În urma întâlnirilor bilaterale de la Londra și în alte 5 capitale europene cât și a vizitelor la cele două platforme chimice din țară – Borzești și Vâlcea – și-au exprimat interesul de a rămâne în finanțare 14 mari fonduri și bănci. Această etapă s-a desfășurat în lunile iulie – septembrie;

– În etapa finală, după 111 runde de negocieri au fost constituite 4 consorții de investitori din care câștigătorul a fost selectat ținându-se cont de: elementele de siguranță ale tranzacției, cost și reputație;

– Au fost în total 535 de întâlniri de afaceri la care au participat peste 1.100 de seniori manageri

– 121 de teleconferințe la care au participat 182 de avocați și specialiști în chimie din 3 continente

– Emailurile înregistrate doar pe căsuța Președintelui Vuza au fost de 44.512 și toate au fost soluționate.

Activele Oltchim achiziţionate

pachetul 1 de active, constând într–o facilitate de producție a clorului, sodei caustice (lichidă și solidă – bloc și fulgi), acidului clorhidric, hipocloritului de sodiu, acidului sulfuric și hidrogenului tehnic comprimat (Clorosodice);
pachetul 2 de active, constând într–o facilitate de producție a oxo–alcoolilor, respectiv izo-butanol, normal–butanol și 2–etil hexanol (Oxo-alcooli);
pachetul 3 de active, constând într–o facilitate de producție a poliolilor–polieteri, oxidului de propilenă, propilenglicolului, diclorpropanului și pentru fabricarea varului din calcar (Polioli);
pachetul 4 de active, constând în infrastructură și facilități care asigură următoarele utilități și servicii necesare facilităților de producție: energie electrică, apă decantată, apă potabilă, apă demineralizată, abur, utilități pentru subunități și servicii distribuție a energiei electrice (Servicii pe teren);
pachetul 5 de active, constând într–un număr de vagoane de cale ferată (Vagoane), o parte din acestea fiind necesare alimentării cu materii prime și altor operațiuni logistice aferente facilităților de producție, restul vagoanelor reprezentând capacitate excedentară care poate fi folosită în alte scopuri;
activul „VMC/PVC 1” (parte din Pachetul 7), constând dintr–o unitate de producție PVC1, compusă dintr-o o unitate de producție VCM2 datând din anul 1975, neretehnologizată, dintr–o facilitate de producție PVC, retehnologizată în anul 2008, și dintr–o a doua facilitate de producție PVC, retehnologizată, dar nepusă în funcțiune până în prezent.

CIFRE

127 milioane de euro, exclusiv TVA, valoarea tranzacţiei

164 milioane de euro finanţare – VTB Bank Europe SE, Credit Suisse AG și Global Loan Agency Services Limited (GLAS) – Common Security Agent

115 milioane de euro – programul de investiţii

1.164 numărul de salariaţi

de Ligia VORO

Cover story publicat în ediția 83 a revistei Transilvania Business

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe