UNIUNEA ZIARISTILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA LA 100 DE ANI EXISTENTA

miercuri, 16 ianuarie 2019

UNIUNEA ZIARISTILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA LA 100 DE ANI  EXISTENTA

 

 

După ce a trecut prin timpuri mai mult sau mai puţin faste, înfruntând  o perioadă extrem  de grea, cu cele două conflagraţii mondiale, suportând presiunile din perioada comunistă , a supravieţuit onorabil.

Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România a sărbătorit  un veac de existenţă, vineri  19 ianuarie  2019 la Bucureşti.

Cu  toate că timpul a fost potrivnic,   în centrul capitalei pe renumita stradă Constantin Mile , din apropierea  renumitului restaurant ,,Casa Capşa,,  câteva zeci de veterani  ai jurnalismului românesc, majoritatea din Bucureşti cât şi  o parte din preşedinţii filialelor judeţene, în prezenţa reprezentanţilor posturilor de Radio şi Televiziune din capitală,  cât şi al postului de Televiziune Vâlcea 1, preşedintele U.Z.P.R.-ului cât şi al membrilor Consiliului director şi al aplauzelor celor prezenţi s-a dezvelit placa memorială consfinţându-se  cei 100 de ani de la înfiinţarea acestei structuri  organizatorice pe linia jurnalismului românesc.

Dupa scurtul spici prezentat de preşedintele U.Z.P.R.-ului, cunoscutul prezentator de Radio şi Televiziune Doru Dinu Glăvan , a mai luat cuvântul unul dintre veteranii jurnalismului din România.

Prof. Nicolae Dinescu  preşedintele Filialei Vâlcea a U.Z.P.R.-lui, a dat citire textului unei diplome de excelenţă, pe care i-a înmânat-o preşedintelui Doru Dinu Glăvan, alături de o splendidă  cupă  care avea inscripţionată, flacăra nestinsă a jurnalismului românesc.

În continuare, au urmat câteva interviuri acordate posturilor naţionale şi particulare de Radio şi Televiziune.

În prezent U.Z.P.R. îşi  desfăşoară  activitatea prin jurnaliştii de la Radio România, Agenţia Naţională  de Presă, TVR,  presa militară, dar şi din presa privată din ţară şi din diasporă.

Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, este de fapt, o asociaţie profesională apolitică  şi de utilitate publică.

Vineri, la Bucureşti a avut loc un moment de o încărcătură  istorică şi sentimentală deosebit.

A fost un minunat prilej de a trăi momentele de început ale jurnalismului românesc, chiar la un an de la unirea cea mare de la 1 Decembrie 1918.

Jurnalistul Doru Dinu Glăvan, preşedintele acestei structuri  organizatorice pe linie jurnalistică, a vorbit despre această mare sărbătoare centenară a breslei jurnaliştilor, la posturile noastre de Radio şi Televiziune.

Informăm cititorii nostrii  şi mai ales pe cei tineri că acest eveniment s-a petrecut pe str. Constantin Mille , fosta Sarindar (langa Teatrul mic) , vis-a-vis de Casa Centrală a Armatei.

La ora 11, în data de vineri 19 ianuarie a.c.,  placa memorială a fost dezvelită.

Ea a fost fixată pe peretele exterior  al localului care a găzduit un  timp berăria modernă şi contemporană ,, Berlin,,.  Într-o mare emulaţie şi într-un mare entuziasm,  în urmă cu un secol s-a semnat documentul de constituire a acestei Uniuni, care a marcat existenţa viitoare a jurnalismului românesc.

Lupta cu condeiul în mână a marilor personalităţi din presa  vremii, va fi evocată  de  U.Z.P.R. în  perioada următoare.

De fapt, acest important  moment a constituit un eveniment cu o conotaţie aparte:  convorbiri jurnalistice vizând perspectivele presei prezente şi viitoare.

Acest eveniment marchează începutul unui proiect amplu  unde la loc central îl vor constitui Convorbirile jurnalistice.

Ele se vor desfăşura nu numai în capitala  ţării dar  şi în celelalte zone şi mai ales, în capitale  de judeţ.

Aici de la tribună vor lua cuvântul oameni pregătiţi, care să vorbească celor prezenţi  unele activităţi de utilitate publică, despre marile personalităţi ale presei, lupta lor neîncetată , pentru scoaterea la lumina a adevarului, si izbanzile pe care le-au realizat, pentru că , ducem lipsă de aşa ceva, de evocarea personalităţilor presei.

Instruirea tinerilor jurnalişti în tabere de profil cât şi susţinerea presei locale, vor fi principalele  obiective care vor marca proiectele viitoare.

Dezvelirea acestei plăci omagiale, a dat startul unei serii de manifestări prin care U.Z.P.R.-ul doreşte să  marcheze o sărbătoare de o înaltă ţinută profesională  pentru întreg  jurnalismul din România.

În cadrul acestor manifestări nu vor lipsi întâlnirile între  ziarişti, convorbirile jurnalistice însoţite de inerentele dezbateri , ce vizează perspectivele presei prezente şi viitoare.

Acest larg evantai de acţiuni vor avea loc în cele peste 35 de filiale ale U.Z.P.R.-ului din ţara şi din diasporă.

Toate aceste acţiuni-manifestări vor avea ca punct culminant – Celebrarea Centenarului printr-o amplă  manifestare la Ateneul  Român, programată pentru a doua jumătate a lunii martie a acestui an.

Informăm cititorii noştri  ca  filiala  Vâlcea a U.Z.P.R. număra  40 de membri, nu numai din municipiu şi judeţul Vâlcea dar şi din celelalte zone limitrofe.

Pe această cale lansăm invitaţia,  şi în mod deosebit celor tineri absolvenţi ai facultăţilor de jurnalism , să ne contacteze la numărul de telefon 0720643985, în vederea cooptării lor în acestă mare familie a jurnalismului românesc.

 

 

Nicolae Dinescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe