Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie: „Sfântul Ioan Botezătorul ne învață că trebuie să trăim lângă Dumnezeu”

miercuri, 9 ianuarie 2019

 

„Sfântul Ioan Botezătorul este un model de sfințenie care ne învață că trebuie să fim cumpătați și să trăim lângă Dumnezeu”, le-a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, preoților și credincioșilor Parohiei Sfântul Ioan Botezătorul din municipiul Râmnicu-Vâlcea la sărbătoarea hramului bisericii.

Împărtășind bucuria credincioșilor care i-au oferit flori la intrarea în lăcașul de cult, Înaltpreasfinția Sa a subliniat că florile simbolizează virtuțile Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul: smerenia, înfrânarea și cumpătarea, blândețea, răbdarea, dreptatea și curajul mărturisirii.

„Sfântul Ioan este întâlnit la Iordan ca un om care a învins patimile și a cerut oamenilor pocăința, mustrând viciile și obiceiurile rele ale vameșilor, fariseilor și ale tuturor celorlalți”, a arătat Chiriarhul Râmnicului în cuvântul de învățătură.

„Dreptatea și sfințenia sa au fost recunoscute de către oamenii din popor, care îl considerau un mare prooroc, însă Sfântul Ioan s-a arătat pildă de smerenie, zicând: „Gătiţi calea Domnului, drepte faceţi cărările Lui“ (Luca III, 4). Prin el s-a împlinit ceea ce proorocul Maleahi spunea: „Iată, Eu am trimis pe îngerul Meu şi va găti calea înaintea feţei Mele“ (Maleahi III, 1).

Când Domnul a venit la Iordan, unde profetul Ioan vorbea poporului şi boteza, acesta, cunoscându-L prin descoperirea Sfântului Duh pe Mântuitorul, L-a arătat lumii: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii. Acesta este despre care eu am zis: După mine vine un bărbat, care a fost înainte de mine, fiindcă mai înainte de mine era. Şi eu nu-l ştiam, dar ca să fie arătat lui Israel, de aceea am venit eu, botezând cu apă. Am văzut Duhul coborându-Se din cer ca un porumbel şi a rămas peste El;  şi eu nu-L ştiam pe El, dar Cel ce m-a trimis să botez cu apă, Acela mi-a zis: Peste care vei vedea Duhul coborându-Se şi rămânând peste El, Acesta este Cel ce botează cu Duhul Sfânt. Şi eu am văzut şi am mărturisit că Acesta este Fiul lui Dumnezeu“ (Ioan I, 29-34).

Sfântul Ioan Botezătorul, deși inițial nu îndrăznește a boteza pe Mesia, rămâne ascultător față de Dumnezeu și, smerindu-se, el, creatura, botează pe Creator, îndemnându-i pe ucenicii săi și pe toți oamenii din popor: pe Acesta să-L ascultați.

Om al dreptății, Sfântul Ioan ne învață că trebuie să-L căutăm și să-L mărturisim pe Dumnezeu prin faptele noastre, fiind un îndemn permanent de sfințenie”, a încheiat Înaltpreasfinția Sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe