Cum își pot proteja crescătorii de animale gospodăria și animalele – gardurile electrice, dotări și alte indicații

luni, 24 septembrie 2018

 

Suntem în plină dezvoltare a pestei porcine africane. Crescătorii de porci sunt mai alertați ca oricând și se gândesc la variante care să îi ferească de un posibil focar, ce duce evident la pierderi materiale. De aceea este important a ține cont de măsurile necesare pentru a menține siguranța, igiena și controlul asupra animalelor din dotare.

Legea în vigoare

Există un cadru legal impus privind circulația animalelor, activitatea de import, vânzarea-cumpărarea de animale. În toate aceste acțiuni se implică nevoia de a deține un aviz sanitar vererinar, precum și alte documente ce atestă sănătatea animalelor. Nu trebuie ignorate și mai cu seamă este necesar a colabora cu medicul veterinar pentru ca acesta să înregistreze la timp animalele, atât cele existente, cât și cele nou venite în gospodărie.

De asemenea, supravegherea stării de sănătate a animalelor este importantă, precum și efectuarea la timp a tratamentelor specifice, de la deparazitare și până la vaccinare.

Se va ține cont nu numai de curățarea clasică a zonelor în care animalele cresc, ci și dezinfectarea acestora. Uneori nu sunt de ajuns astfel de măsuri, în condițiile în care în zonă circulă animale sălbatice, purtătoare de tot felul de bacterii și viruși. Spre exemplu, în cazul pestei porcine ca și context de actualitate porcii mistreți sunt un pericol, de unde și necesitatea de a spori măsurile de securitate.

Așa cum fermierii țin cont de nevoia de supraveghere a zonei, de a se proteja de hoți, teama de a nu avea animale ce pătrund nepermis pe teritoriul fermei reprezintă de asemenea o grijă. Un gard electric este foarte util în acest caz. Astfel de dotări pot împrejmui zonele dorite, menținând animalele proprii în siguranță și într-un perimetru bine delimitat, ținând la distanță în același timp animalele sălbatice.

Ales corespunzător cu nevoia în cauză, întrucât gardul electric trebuie să fie de intensitate potrivită, de înălțime potrivită pentru anumite tipuri de animale – mai înalte sau nu, în funcție de înălțimea animalelor, mai puternice pentru animale cu blană spre exemplu – un gard electric este o investiție merituoasă. Pot suplini alte măsuri de siguranță, reduc din costuri și sunt eficiente pe termen lung. În fapt, investiţia într-un astfel de sistem poate fi una rezonabilă, prin achiziția tuturor elementelor ce compun gardul electric, individual.

Spre exemplu, în cadrul magazinului de specialitate Superfarmland.com se pot găsi aparat gard electric, stâlpi, izolatori, baterii și nu numai, practic toate cele necesare pentru a compune și a instala un gard electric funcțional. În plus, pentru fiecare categorie de animale există o gamă largă de produse ce vin în ajutorul oricărui fermier. Un astfel de magazin este raiul oricărui fermier preocupat de sănătatea și îngrijirea corespunzătoare a porcilor, oilor, caprelor, păsărilor și a vietăților de orice fel.

Măsuri de siguranță pentru limitarea răspândirii de viruși

Se recomandă ca fermierul sau cei din cadrul fermei să nu intre în adăposturile de animale fără echipament de protecție, cu aceleași haine de stradă. De asemenea, dezinfecția înainte de intrarea în adăpost, cât și la ieșire este necesară mai ales în situații de alertă precum cele din prezent. Soluțiile folosite la astfel de filtre sunt reprezentate de soda caustică de concentrație slabă.

Animalele ar trebui îngrădite, pentru a nu avea contact cu altele de orice fel. Pot fi și țarcuri la exterior însă acestea trebuie să fie eficiente în a nu permite contact între animale, spații de pătrundere.

Achiziția de animale din surse nesigure este iarăși o problemă. Orice animal sau pasăre pe care intenționați să o cumpărați trebuie să dispună de un aviz sanitar veterinar. Cât despre hrănire, sursa apei și a nutreţului contează de asemenea.

Deși sunt măsuri până la urmă normale, cu reguli pe care oricine ar trebui să le considere de bază, par ușor de ignorat. Fermierii trăiesc adesea cu ideea de siguranță, că ceea ce dețin este sub controlul lor absolut. Însă ceea ce nu se poate vedea, un virus, poate pătrunde prin surse diverse. Se recomandă atenție sporită, atât pentru sănătatea animalelor, cât și pentru cea a fermierului.

Din fericire, există soluții dintre cele mai variate pentru a menține zona de creștere a animalelor un perimetru sigur. Trebuie doar să existe deschidere către ideea de investiție și de achiziții diverse, specifice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe