Un vâlcean, condamnat la închisoare într-un dosar de corupţie pentru obţinerea ilegală a sumei de 50.000 euro de la APIA

duminică, 16 septembrie 2018

 

 

În Dosarul nr. 3748/90/2016, Tribunalul Vâlcea l-a condamnat pe vâlceanul Ion Popescu la închisoare cu suspendare într-un dosar de corupţie instrumentat de DNA, pentru obţinerea ilegală a sumei de 50.000 euro de la APIA. Iată soluţia Tribunalului Vâlcea: „În baza art. 18/1 alin. 1 din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 35 alin.1 Cod penal (4 acte materiale) şi art. 5 alin.1 Cod penal; Condamnă pe inculpatul Ion Popescu, la pedeapsa de 3 ani închisoare şi 4 ani interzicerea exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g Cod penal, ca pedeapsă complementară. În baza art. 91 Cod penal; Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în condiţiile art. 92 alin. 1 Cod penal, stabilind un termen de supraveghere de 3 ani ce se calculează de la data când hotărârea prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere a rămas definitivă, conform art. 92 alin. 2 Cod penal”.

La începutul anului trecut, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Ion Popescu pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: în perioada 2009 - 2012, inculpatul Ion Popescu a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) mai multe documente în care se atestau date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a obține, în mod injust, sume de bani în cadrul schemelor unice de sprijin pe suprafață, pentru o suprafață de 35 ha pășune pe care nu o deținea în realitate. Concret, inculpatul, în calitate de președinte al comitetului ah-hoc al unei obști, pe baza unui proces-verbal întocmit în fals și-a aprobat arendarea pășunii obștii pe o perioadă de 14 ani, ulterior fiind încheiat un contract de arendă care a fost depus la APIA. Prin acest demers, inculpatul Ion Popescu a obținut pe nedrept sprijin financiar nerambursabil în sumă totală de 226.564,63 lei (50.000 de euro), sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă în procesul penal. În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului. La momentul respectiv, dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vâlcea, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

(Petre Coman)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe