Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie: „haina luminoasă a sufletului credincios şi curat este însăşi prezenţa harică a lui Dumnezeu în oameni”

miercuri, 5 septembrie 2018

 

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie, duminică, 2 septembrie, la Paraclisul Arhiepiscopal Buna-Vestire din Râmnicu-Vâlcea unde a fost cinstită Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Grabnic Ajutătoarea, ce se află așezată spre închinare în această biserică.

Sărbătorile închinate icoanelor făcătoare de minuni ale Maicii Domnului din mănăstirile și bisericile din Arhiepiscopia Râmnicului arată cinstirea deosebită pe care ctitorii, ierarhii, preoții, monahii, monahiile și credincioșii o poartă  Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, prin așezarea unor copii ale icoanelor din Sfântul Munte Athos, Ierusalim sau alte locuri în care aceasta s-a arătat a fi ocrotitoare și grabnic ajutătoare.

Despre minunile, ajutorul, ocrotirea și mijlocirea Maicii Domnului a vorbit Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie în cuvântul de învățătură împărtășit preoților și credincioșilor la finalul Sfintei Liturghii. „Să afle toți creștinii de Icoana mea și toți să vină să-și spună păsul, căci toate cererile lor vor fi împlinite de Fiul meu, înaintea Căruia voi mijloci. Icoana mea se va numi: Cea Grabnic ajutătoare, întrucât mă voi grăbi să împlinesc cererile celor care vin degrabă la ea”, consemnează o mărturie despre o minune petrecută în anul 1664 la Mănăstirea Dochiaru din Sfântul Munte Athos.

Arătându-se a fi făcătoare de minuni, la Icoana Maicii Domnului Grabnic Ajutătoarea veneau pelerini din multe centre duhovnicești care au dus copii ale acestei icoane în mănăstirile și bisericile lor, fiind tămăduiți mulți bolnavi înaintea acestora. Vedem așadar, că ocrotirea și ajutorul Născătoarei de Dumnezeu se întinde la toată lumea, fiind bucuria celor deznădăjduiți,  ocrotitoare și rugătoare pentru creștini, mijlocind pentru oameni mai ales când ei se află în situaţii grele”, a spus Chiriarhul Râmnicului.

În continuare, Arhiepiscopul Râmnicului a tâlcuit pericopa evanghelică a duminicii, Pilda nunții fiului de împărat,  arătând că Împăratul care face nuntă pentru fiul său este Însuşi Dumnezeu Tatăl. Fiul de împărat este Iisus Hristos Domnul, iar nunta simbolizează Împărăţia lui Dumnezeu. Mireasa este Biserica, adică mulţimea oamenilor chemaţi la mântuire, care răspund prompt chemării şi se îmbracă în haina de nuntă a credinţei şi a vieţii creştine. Subliniind rolul hainei de nuntă împodobită cu virtuțile creștinului, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a spus că haina luminoasă a sufletului credincios şi curat este însăşi prezenţa harică a lui Dumnezeu în oameni.

Pentru dobândirea acesteia, numeroși credincioși au participat la Sfânta Liturghie  împărtășindu-se de cuvântul duhovnicesc și cinstind în mod aparte în această zi Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Grabnic Ajutătoarea de la Paraclisul Arhiepiscopal Buna-Vestire din Râmnicu-Vâlcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe