Singura întrebare care rămâne în urma „dezvăluirilor de senzaţie privind apariţia unor noi protocoale de colaborare cu SRI, unul dintre ele semnat de însuşi Great-Daddy, primul luptător împotriva protocoalelor de colaborare cu SRI semnate de toţi ceilalţi” este: a fost sau n-a fost Liviu Dragnea un politician apropiat/care a conlucrat, instituţional şi în privat, cu statul paralel/serviciul secret, în cunoştinţă de cauză?

Cu siguranţă, noi cei care am fugit, ca dracul de tămâie, de zona Primăverii, de la tinereţe până la bătrâneţe, din mii şi mii de motive, habar n-avem unde sunt amplasate, enigmatice şi cuminţi, abatoarele conspirative ale SRI, de fezandat, tăiat, pârlit şi servit porci, în speţă, şorici.

În consecinţă, nu avem informaţii, exact-exact, despre cine a dăruit masa la pomana animalului, cui şi de ce.

Plecând de la momentul T0/T14, care a şi declanşat războiul supranumit „serviciu contra serviciu” – pe bună dreptate, căci ce serviciu secret serios poate fi acela ai cărui reprezentanţi îi momesc cu momiţe şi alte porcării pe politicienii cinstiţi, transformaţi, ziua în amiaza mare, în măcelari amatori de senzaţii tari - vom apleca, din nou, urechea la vorbele celor care au văzut, au auzit, recte au ştiut calea.

Dan Andronic, jurnalist - („Povestea Porcului în 2013”): „Încerc să dau răspuns principalelor întrebări. Când: Acţiunea se petrece în decembrie 2013. Mai precis, într-o duminică, 22 decembrie 2013. Unde: în celebra vilă conspirativă a SRI, respectiv T14. Acolo, într-una din case, locuia prim-adjunctul SRI Florian Coldea. Cine: Laura Codruţa Kovesi, care la acel moment era Procuror Şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Liviu Dragnea, om politic, secretar general al PSD. Starea juridică: Liviu Dragnea era inculpat şi trimis în judecată de către parchetul condus de Laura Codruţa Kovesi în Dosarul Fraude la Referendum încă din 7 octombrie 2013”.

Victor Ponta, un vechi prieten - (declaraţie, acelaşi an): „La K2 s-au întâlnit Dragnea cu Kovesi. Dacă vrea, îi aduc aminte şi de întâlnirile neoficiale. Povestea Dragnea care luptă cu sistemul, este o minciună. Ca şi proiectul de guvernare. Mâine o să aflăm că s-au întâlnit şi în privat. Întâi a spus că nu s-a întâlnit niciodată, după aceea că s-a întâlnit cu Kovesi. Mizeriile spuse de Dragnea vin de la un om care s-a întâlnit des şi cu Florian Coldea, şi cu Kovesi. Dacă îl întrebi dacă îl cheamă Liviu Dragnea, spune că nu. Atât de mult minte”.

Gigi Becali, în general, finanţator (foarte supărat, declaraţie martie 2018):

„Nu m-am întâlnit niciodată cu Coldea, n-am dat în viaţa mea mâna cu el, nu am vorbit nici la telefon cu el, n-am călcat în curtea SRI niciodată în viaţa mea. (...) Mă duceam eu la Coldea, eu, Becali, mă duceam să-i dau şorici, ca Dragnea?”.

Ştirea şoc (presă, iulie 2018): „Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a semnat cel puţin un protocol de colaborare cu SRI (2014) pe vremea când conducea Ministerul Dezvoltării. Informaţia este confirmată chiar de minister, într-un răspuns în baza legii privind liberul acces la informaţiile de interes public. Liviu Dragnea a ocupat funcţia de ministru al Dezvoltării în perioada decembrie 2012 - decembrie 2014”.

Răspuns minister, anti-şoc (iulie 2018):

”În urma apariţiei în presă a unor informaţii referitoare la protocoalele încheiate între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Serviciul Român de Informaţii, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice face următoarele

precizări:

În anul 2007, a fost semnat un protocol de cooperare între Serviciul Român de Informaţii şi Ministerul Integrării Europene în problematica prevenirii şi combaterii terorismului, revizuit în anul 2008.

În anul 2012, ministrul de la acea dată, Eduard Hellvig, a semnat un Protocol de cooperare între Serviciul Român de Informaţii şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului privind crearea cadrului tematic necesar schimbului de informaţii prin intermediul Sistemului Informatic Integrat, protocol revizuit în anul 2014 şi aplicat până în prezent.

Aceste protocoale au ca obiect problematica prevenirii şi combaterii terorismului şi a atacurilor cibernetice.

Menţionăm că emitentul acestor documente este Serviciul Român de Informaţii, iar documentele se află sub incidenţa Legii nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, a H.G. nr. 585/2002 pentru aprobarea standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România şi a H.G. nr. 781/2002 privind protecţia informaţiilor secrete de serviciu, neputând fi difuzate în copie sau în format electronic”.

Codrin Ştefănescu, şocat şi el, dar iute (declaraţie, iulie 2018): ”Liviu Dragnea nu poate fi acuzat că ar fi pactizat cu statul paralel cu care azi ne luptăm pentru simplul fapt că era un alt context, în primul rând la nivel internaţional. În primii ani când s-au semnat aceste protocoale, era o constantă la nivel european să fie semnate astfel de protocoale, pentru că vorbeam de lupta împotriva terorismului, iar obligaţiile asumate în UE şi în NATO ne impuneau astfel de măsuri.

Al doilea tip de documente, un fel de next level, s-au semnat pe domenii de activitate între ministere, instituţii şi SRI. Aici este, însă, un ”dar”, un mare ”dar”. La momentul respectiv se semnau documente de către miniştri, secretari de stat, care habar nu aveau că, în spate, Coldea şi Maior pregăteau alte culoare, în justiţie, în media etc”.

În consecinţă, revin cu întrebarea: „A fost sau n-a fost Liviu Dragnea un politician apropiat/care a conlucrat, instituţional şi în privat, cu statul paralel/SRI, în cunoştinţă de cauză?”.

Marian SULTĂNOIU - gandul.info