Zeci de oameni au fost evacuați din case în Băbeni

marți, 10 iulie 2018

Hidrologii au emis cod roșu de inundații în județele Vâlcea, Gorj și Argeș și spun că se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie.

 


UPDATE ORA 13:08: Aproape 70 de oameni au fost evacuați din case în Băbeni, Vâlcea, după ce râul Bistrița s-a revărsat și ar putea inunda locuințele. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat, marți, că localnicii și animalele acestora din gospodărie vor fi duși în afara zonei de risc - potrivit ISU Valcea

UPDATE ora 11:40. Circulația rutieră pe Valea Oltului a fost blocată, marți, în zona stațiunii Călimănești din județul Vâlcea, unde drumul este imposibil de parcurs din cauza apei acumulate pe carosabil.

Poliția Vâlcea anunță că pe DN 7, la kilometrul  194+500, în zona orașului Călimănești nu se poate circula din cauza apei care s-a scurs de pe versanți, în urma ploilor torențiale, și a acoperit carosabilul. În aceste condiții, autoritățile au luat decizia de a devia traficul rutier  pe DN7 CC la kilometrul 191 și la kilometrul 198.

Cod roșu de inundații în Vâlcea, Gorj și Argeș

”Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinele hidrografice: Olteţ – bazin superior, Cerna (afluent al Olteţului), Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă Lotru – amonte Ac. Ioneşti, județele Vâlcea, Gorj şi Argeş”, arată INHGA într-un comunicat.

Avertizarea este valabilă marți, de la ora 09:30 până la ora 20:00.

”Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare în bazinele hidrografice: Olteţ, Cerna, Olt – afluenţii de dreapta aferenţi sectorului avertizat”, mai scriu hidrologii.

În continuare este valabilă informarea meteo de cod portocaliu de ploi, până la ora 21:00, în Oltenia, în vestul şi nordul Munteniei, sudul şi vestul Transilvaniei, precum şi în jumătatea de sud a Banatului şi în sud-vestul Moldovei. Vor fi intervale de timp în care va ploua abundent şi se vor acumula cantităţi de apă de 40…50 l/mp şi pe arii restrânse 70…80 l/mp.

De asemenea, tot până la ora 21:00, este în vigoare şi un cod galben de ploi, în restul ţării. Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi pe arii restrânse căderi de grindină.       

Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă de peste 25 l/mp şi izolat 40…50 l/mp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe