Deputatul independent Remus Borza: Aliatul la care opoziția nu se aștepta. Poate să răstoarne guvernul

duminică, 20 mai 2018

Iohannis își cere suspendarea prin toate acțiunile și poziționările sale. Afirmam încă de acum două luni de zile că asta va fi strategia președintelui. Tot atunci spuneam că, oricât ar forța președintele suspendarea, majoritatea parlamentară PSD-ALDE nu-i va da curs. Dragnea și Tăriceanu vor suporta cu stoicism toate aceste atacuri ale lui Iohannis, scrie deputatul independent Remus Borza.

Doar criza poate trimite guvernul PSD-ALDE acasă

În prag de criză, e destul de riscant să dărâmi guvernul. Pe cine pui premier, cu cine faci majoritate? Cioloș nu există. Faptul că merge prin țară, emite niște dude nu înseamnă mare lucru. Guvernele se pun și se dau jos în baza unor majorități parlamentare. Ori Cioloș dă ture pe lângă Parlament. El nu dispune de niciun vot. Coaliția PSD-ALDE deține 250 de mandate parlamentare. Să nu mai punem la socoteală cele 47 de mandate ale minorităților naționale și UDMR. PNL, USR și PMP împreună au 165 de mandate. Le mai trebuie 68 pentru a avea majoritate. Vise, taică, vise. Opoziția ar fi bine să se trezească la realitate, să nu-și mai facă iluzii că poate să guverneze în actuala legislatură. Prioritatea opoziției ar trebui să o reprezinte consolidarea, unificarea, reformarea, schimbarea leadershipului și adaptarea viziunii politice la actualele realități socio-economice, elaborarea unor strategii, politici și proiecte de țară. Este foarte ușor să critici fără să pui nimic palpabil pe masă, fără să vii și să te constitui ca o alternativă viabilă. Opoziția trebuie să înțeleagă că în 2020, după 30 de ani de democrație originală, nu va mai funcționa votul negativ. S-a mai deșteptat și „boborul”.

Sociologul națiunii tocmai ce a mai livrat un sondaj: PNL pe la 20%, USR sub 10%, iar PMP la limita pragului. PSD defilează en-farfare spre 40%, iar ALDE spre 13%. Dacă mâine ar fi alegeri, actuala configurație parlamentară nu s-ar modifica în favoarea opoziției. Ba din contră. Opoziției nu-i rămâne decât să se roage. Să vină criza. Doar ea poate să răstoarne guvernul. Ori criza tocmai ce bate la ușă. Creșterea economică, trimestrul 1 2018 raportat la trimestrul IV 2017, e zero. Problema e pe cine punem să administreze criza. Tare mă tem, vorba unui clasic în viață, să nu dăm iar cu oiștea în gard.

Plângerea lui Orban

Referitor la plângerea penală depusă de Ludovic Orban, liderul liberalilor, pe numele Vioricăi Dăncilă, eu cred ca gestul îl dezonorează. Este regretabil că președintele principalului partid de opoziție recurge la astfel de practici. Cu atât mai mult cu cât și el a fost o victimă a acestui mod defectuos de a face justiție. Opoziția are la îndemână atâtea mijloace procedurale, parlamentare și constituționale de a se bate cu puterea. Transformarea actului de justiție într-o armă politică și implicarea justiției în jocul politic este detrimental democrației și societății românești.

Sursa: remusborza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe