Ziua Veteranilor de Razboi, sarbatorita si la Ramnicu Valcea

vineri, 27 aprilie 2018

Ziua Veteranilor de Război a fost instituită în anul 2007, prin Hotărârea de Guvern nr. 1.222, fiind sărbătorită în fiecare an la data de 29 aprilie. Titlul de “veteran de război” a fost introdus de regele Carol I, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independență (1877-1878), prin Înalt Decret, la data de 29 aprilie 1902. Acest moment istoric a fost legiferat cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la decretarea în 29 aprilie 1877 a mobilizării oștirii pentru cucerirea Independenței de Stat a României. În războiul de independenţă, de la 1877, s-au sacrificat zece mii de ostaşi români, din cei 58.700, care au constituit Armata de Operaţiuni. La articolul 2, din Înaltul Decret Regal din 29 aprilie 1902, a fost prevăzut: „Pentru ca fiecărui ostaş veteran să i se asigure liniştea şi ocupaţiunea pentru restul de viaţă, i se va pune la dispoziţie cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generaţiile viitoare.” Pentru neuitarea eroilor şi a veteranilor de război stau de veghe cuvintele memorabile ale istoricului Nicolae Iorga: „În trecutul nostru mulţi oameni au suferit. Dacă suntem ceva, noi suntem ceva numai prin suferinţa lor. Toate puterile noastre nu sunt altceva decât jertfa lor, strânsă laolaltă şi prefăcută în energie… Neamul devine etern prin cultul eroilor”.

Pentru a marca acest eveniment aniversar, la Ramnicu Valcea au fost organizate acţiuni ample dedicate deopotrivă eroilor, dar şi veteranilor de război.

Un astfel de moment a avut loc vineri, 27 aprilie, la Monumentul Independentei din municipiu, acolo unde au participat  Arhiepiscopul Ramnicului IPS Varsanufie impreuna cu comandantul Garnizoanei Valcea, locotenent-colonelul Iulian Trusca, oficialitatile locale (primarul Mircia Gutau, prefectul judetului Florian Marin, viceprimarii Eusebiu Veteleanu si Carmen Maria Preda, parlamentari si alti directori de institutii), dar si foarte multi valceni. Dupa discursuri si depunerea de coroane de flori a urmat si o frumoasa parada militara.

DSC04286

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe