Deputatul PSD Eugen NEAȚĂ, inițiativă legislativă pentru modificarea legii privind protecția informațiilor clasificate

marți, 17 aprilie 2018

Încă de pe vremea în care lucram în cadrul Ministerul Afacerilor Interne, am sesizat și scris despre abuzurile pe care instituțiile statului le fac împotriva omului, dar fără rezultat pentru că nu aveam puterea de a stopa aceste lucruri.

Mai târziu, când mi-am încheiat cariera, am candidat la funcția de deputat, iar aceasta a fost una dintre temele campaniei mele: stoparea abuzurilor și a modului represiv în care instituțiile statului adesea acționează și aducerea acestora la munca în folosul cetățeanului.

Acum a venit momentul să corectez, prin inițiative legislative clare și transparente, aceste abuzuri care persistă de foarte mulți ani și care limitează drepturile și libertățile fundamentale ale cetățeanului.

f_350_200_16777215_00_images_afiseelectoralevalcea_neata-informatii-clasificate.jpg

Una dintre problemele întâlnite și care este necesar a fi corectată are la bază prevederileLegii nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, care în cuprinsul său are prevăzute dispoziții ce permit clasificarea informațiilor astfel încât poate fi eludată legea, pot fi acoperite anumite erori administrative, sunt private persoane de drepturile legitime sau sunt create premisele folosirii legii în scopuri abuzive.

Acest lucru îmi este cunoscut și din practică, întrucât întreaga mea carieră mi-am desfașurat activitatea într-o instituție în care avizul pentru accesul la informații clasificate este obligatoriu.

În prezent avizul, retragerea sau după caz, respingerea acordării certificatului de securitate sau autorizației de acces la informații clasificate se dispune fără ca instituțiile statului cu atribuții în domeniu să aibă obligativitatea de a motiva în concret acest act administrativ.

Dacă actul administrativ ar putea fi emis fără vreo motivare (așa cum se întâmplă în prezent în asemenea situații) ar reieși în mod exclusiv puterea discreționară a autorității publice, fapt de neînchipuit într-un stat de drept. Manifestarea unei puteri discreționare este o încălcare a drepturilor și libertăților noastre fundamentale prevăzute de Constituție și de lege.

Pentru a crea o stare de normalitate și legalitate, în ce privește modalitatea de avizare, retragere, sau după caz, respingerea acordării certificatului de securitate sau autorizației de acces la informații clasificate, am depus o inițiativă legislativă pentru completarea legii nr. 182/2002 cu un nou articol, art. 13 indice 1 și care are următorul cuprins:

“Avizul, retragerea, sau după caz respingerea acordării certificatului de securitate sau autorizației de acces pentru persoanele cu atribuții nemijlocite în domeniul protecției informațiilor clasificate, se transmit, motivat către solicitant și către beneficiarul nemijlocit”.

Astfel, se respectă dreptul constituțional al cetățeanului, exercitat în scopul satisfacerii unui interes de natură personală în condițiile legii și se elimină posibilitatea săvârșirii unor abuzuri ale instituțiilor împotriva cetățenilor.

Multumesc colegilor pentru susținere și pentru că au ales să fie coinițiatorii acestei inițiative!

Eugen NEAȚĂ-Deputat PSD Vâlcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe