Expoziţia de icoane „Florile Învierii” la Calimanesti

miercuri, 4 aprilie 2018

 

Vineri, 30 martie, Centrul de Informare și Promovare turistică  Călimănești a găzduit Vernisajul Expoziției de icoane pe sticlă și lemn „Florile Învierii”, expoziție realizată de către copiii din Grupul artistic „Flori de cireș”, aflați sub îndrumarea Părintelui Arhid. Cosmin Cristian Pisăru și al doamnei pictor-restaurator Filofteia Pisăru.

Evenimentul a fost în prezența părintelui Cristian Bănuță, Consilier Învățământ și Activități cu Tineretul,  domnului Florinel Constantinescu, primarul Orașului Călimănești, a doamnei Mioara Comănescu Plop, consultant artistic la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea, și a altor invitați, reprezentanți ai instituțiilor de cultură și învățământ din Călimănești.

Părintele Cristian Bănuță a transmis cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie, arătând că „pictarea icoanei reprezintă un act de cinstire a sfinților reprezentați, însă, prin imbajul liniilor și culorilor, descoperă învățătura dogmatică, morală și liturgică a Bisericii, devenind o carte de credință. M.Quenot, în lucrarea sa Sfidările icoanei, susține că „icoana nu poate fi povestită, ea trebuie privită. Ea ne privește pe noi mai mult decât o privim noi pe ea. Icoana este o expresie completă și cuprinzătoare a ceea ce nu poate fi văzut…”.

Tinerii iconari au primit aprecieri și încurajări din partea  domnului Florinel Constantinescu, primarul Orașului Călimănești. Domnia sa a arătat că trebuie remarcat efortul și munca fiecărui iconar însă, o valoare deosebite capătă aceste lucrări prin faptul că sunt prezentate în cadrul unei expoziții.

Vorbind despre munca coordonatorilor și a tinerilor iconari, doamna Mioara Comănescu Plop a subliniat că „limbajul icoanei este la fel ca și cunoașterea citirii cărtii. Copilul este învățat pentru început să scrie literele separat, apoi i se dă să copieze din carte, mai apoi să scrie ceea ce a citit și, în sfârșit, să alcătuiască o compunere. Asemenea și în iconografie, cunoașterea își are treptele sale prin care ucenicului (în ale credinței) i se dau cunoștințe deosebite, o pregătire deosebită și o educație deosebită”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe