„Unirea Principatelor – fundamentul Marii Uniri”

luni, 22 ianuarie 2018

 

Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu” și  Colegiul Energetic Râmnicu Vâlcea deschidmarți, 23 ianuarie 2018, calendarul activitaților culturale dedicate Centenarului cu acțiunea „Unirea Principatelor – fundamentul Marii Uniri”. Este o activitate  de tipul ”ora de istorie la muzeu” ce se va desfășura în cadrul frumosului conac al familie Bălcescu  de pe Valea Topologului, începând cu orele 12.

La eveniment vor participa  elevi de liceu însoţiţi de cadre didactice de la Colegiul  Energetic din Râmnicu Vâlcea. Timp de câteva ore elevii vor pătrunde într-un timp sacru al istoriei alături de mari personalități care au luptat pentru unitatea și solidaritatea românilor. Cu atât mai mult este important că noțiunile vor fi împărtășite tinerilor într-un muzeu dedicat celui care scria că „istoria este cea dintâi carte a unei nații”. Prin acesta arătăm meritele unor generații care trebuie urmate, arătăm că nu ne-am pierdut conștiința de neam si respectul față de istorie. Totodată, cultivăm  respectul pentru  valorile autentice ale poporului roman șiconservăm tradițiile, semne ale identității naționale.

După înfrângerea Revoluţiei de la 1848, fraţii Bălcescu şi ceilalţi revolutionari refugiaţi în Occident au pledat prin memorii, articole, broşuri şi cărţi pentru constituirea Statului Naţional Român. Nicolae Bălcescu spunea: „Vrem să fim o naţie, una puternică şi liberă prin dreptul şi datoria noastră, pentru binele nostru şi al celorlalte naţii, căci voim fericirea noastră şi avem o misiune a împlini în omenire. Aceste condiţii de putere de care avem nevoie nu le putem găsi decât în solidaritatea tuturor românilor, în unirea lor într-o singură naţie, unire la care sunt meniţi prin naţionalitate, prin aceeaşi limbă, religie, obiceiuri, simţăminte, prin poziţia geografică, prin trecutul lor şi, în sfârşit, prin nevoia de a se păstra şi de a se mântui.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe