Mafia pădurilor din Vâlcea, destructurată?! Ani grei de puşcărie pentru partenerii Holzindustrie Schweighofer

duminică, 31 decembrie 2017

DNA, sesizată să verifice dacă miliardarul austriac Gerald Schweighofer se face vinovat de favorizarea infractorului

Unul dintre cele mai importante cazuri de retrocedări frauduloase s-a încheiat recent cu o condamnare definitivă a celor acuzaţi că au falsificat acte pentru a retroceda ilegal trei munţi din Vâlcea, Puru, Galbenu şi Petrimanu, fiind o victorie importantă în cazuri de acest fel.

Beneficiarul munţilor Puru, Galbenu şi Petrimanu din judeţul Vâlcea ar fi fost, potrivit datelor de la dosar, compania Cascade Empire. Conform unui document emis de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului în 2006, firma Cascade Empire SRL era administrată, la acel moment, de către austriacul Gerald Schweighofer, care deţine Holzindustrie Schweighofer. PAM-PAM!

Avocatul Bogdan Todoran, preşedintele Asociaţiei Nostra Silva, a declarat că au fost făcute, în numele organizaţiei pe care o reprezintă, notificări “către Ministerul de Finanţe ca să facă demersurile necesare, însă nu am primit răspuns nici până acum. Nu ne lăsăm, continuăm. Următorul pas ar fi o sesizare la DNA, ca cei de acolo să cerceteze dacă cei de la Schweighofer se fac vinovaţi de favorizarea făptuitorului, şi sa fie traşi la răspundere”.

Cum a început “povestea”

Planşă realizată de Gh. Ploaie şi publicata în “Muntii Latoriţei”, Editura Sport-Turism, Bucuresti – 1987

În 2004, mai multe persoane l-au împuternicit pe şeful ocolului silvic din Vâlcea de atunci, Gheorghe Deaconeasa, să îi reprezinte în procedura de reconstituire a unor terenuri ce urmau să fie revendicate în baza Legilor Fondului Funciar.
În schimbul serviciilor, moştenitorii se obligau să achite 15% din sumele încasate, iar în urma vânzării terenurilor reconstituite încă 25 de procente.
În total, statul român a pierdut aproape 550 hectare de teren forestier, situate pe cei trei munţi şi peste 5  milioane de euro.
Ministerul de Finanţe si Direcţia Silvică Vâlcea s-au constituit parte civilă, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vâlcea.
Săptămâna trecută, Curtea de Apel Piteşti a decis condamnarea definitivă a mai multor persoane pentru acţiuni ilegale prin care au fost înstrăinaţi munţii Puru, Galbenu şi Petrimanu. Cea mai mare pedeapsă a fost de 12 ani de închisoare, cel vizat fiind Gheorghe Deaconeasa, fost şef al Ocolului Silvic Voineasa. Alte două persoane, Mircea Basarabă şi Mihai Dan Petrulian, au fost condamnate la câte zece ani de detenţie.

“Capul” mafiei, partener cu miliardarul austriac Schweihofer

Gerald Schweghofer, preedinte-patron al celui mai mare procesator de lemn din România

Gheorghe Deaconeasa, fost şef la Ocolul Silvic Voineasa, a fost un partener contractual important al Holzindustrie Schweihofer, întrucât rechizitoriul procurorilor arată că acesta a fost reprezentant al SC Soficarm SRL, iar Mircea Basarabă reprezenta Consult Turist Company SRL. Mircea Basarabă a fost şi mandatar al firmei Cascade Empire – acestuia i se ceda, prin act notarial, o suprafaţă de teren: „Domnul Basarabă Mihai poate să dispună de terenul individualizat de la SC Cascade Empire SRL în suprafaţă de 114,56 hectare de la data semnării prezentului contract în scopul implementării unei staţiuni turistice ce va avea obiect principal practicarea sporturilor de iarnă”, se arată în contractul semnat în 2007. În acelaşi contract, mai este stipulat faptul că întregul capital este deţinut de asociatul unic, Gerald Schweihofer.

Vârful Puru-2049 metri

„Printre documentele găsite se regăsesc în format electronic contractele de prestări servicii, contractele de vânzare-cumpărare cu SC Cascade Empire SRL, diferite cereri adresate unor instituţii publice, toate aceste împrejurări conducând la concluzia că activitatea infracţională a fost minuţios planificată de inculpatul Basarabă Mircea şi ceilalţi doi inculpaţi (Mihai Dan Petrulian şi Gheorghe Diaconeasa, n.r.)”, mai spun procurorii. Mihai Dan Petrulian a fost cel care a semnat pentru documentele false.

Mai mult, un alt aspect ce arată legătura dintre unul dintre inculpaţi şi firma austriacă îl reprezintă un contract din 2004, de cumpărare cu clauză de garanţie. Potrivit documentului, Holzindustrie Schweihofer a achitat către Soficarm SRL, reprezentată de Deaconeasa Gheorghe, 420.000 de euro, ce reprezinta contravaloarea volumului de lemn de lucru rezultată din exploatarea a 22.000 mc de lemn pe care cel din urmă urma să le livreze.

Cum s-a derulat hoţia

„Aceasta este prima reţea de crimă organizată în domeniul retrocedărilor, condamnată la pedepse semnificative. Nu cred că mai sunt cazuri mari de retrocedări frauduloase finalizate. Au mai fost finalizate la DNA, dar acesta este primul caz în care s-au luat asemenea pedepse. Cazul dezvăluie toată amploarea şi modul în care diverşi intermediari au reuşit să acapareze suprafeţe semnificative. Speţa asta – oamenii au fost condamnaţi pentru că au creat un eşafod al acestor retrocedări de la început cu gândul de a înstrăina terenurile obţinute, către Cascade Empire, parte a grupului Schweihofer. (…) Cu munţii aceştia, pe care i-au vândut lui Cascade, aveau planuri să facă altă pârtie de ski, mai mare decât Transalpina şi au făcut o înţelegere cu Gerald Schweihofer – există documente din dosarele DNA. Gerald Schweihofer a fost de acord să le vândă nişte terenuri, să taie masa lemnoasă şi să o primească el, să o scoată din fondul forestier şi să facă o pârtie care să coboare pe malul lacului Vidra. Dar condiţia pe care a pus-o Schweihofer a fost ca el să aibă cel mai mare hotel din zonă”, a declarat preşedintele Nostra Silva, avocatul Bogdan Todoran.

Concret, membrii acestei structuri, pentru a obţine în mod ilegal terenuri cu vegetaţie forestieră din munţii Puru, Galbenu şi Petrimanu din judeţul Vâlcea, au falsificat documente, au acţionat în calitate de reprezentanţi ai unor moştenitori ai unor oameni despre care au susţinut că au drepturi de retrocedare, pe baza înscrisurilor false, pentru a intra, în 2006, în posesia unei suprafeţe totale de 550 de hectare de teren forestier. Acesta nu este singurul dosar de corupţie în care sunt implicaţi inculpaţii, ei mai având condamnări tot în astfel de cauze.

Potrivit sursei citate, una dintre metodele folosite de către această grupare viza şi includerea Arhivelor Naţionale.

„Pentru că trebuiau să dovedească, ei au falsificat mai multe acte. Pe unele dintre ele le-au falsificat cu totul – au inventat un act pe o hârtie veche, prin care să ateste că persoanele pe care le reprezentau aveau drept proprietate, au găsit un domn director la Arhivele Naţionale Neamţ, au donat actul falsificat la Arhivele Naţionale şi a doua zi s-au dus şi au depus o cerere prin care să ceară actul. Arhivele, avându-le în patrimoniu, l-au eliberat cu ştampila instituţiei, ca să îi dea o aparenţă puternică autenticitate. (…) Mult timp, oamenii aceştia au fost prezentaţi ca un fel de eroi. În presa locală, au apărut pe la televizor. După ce a intrat DNA pe fir, se prezentau un fel de victime ale structurilor, cum fac toţi până să-i condamne: că ei sunt eroi, au încercat să apere pădurile. Lucrurile s-au mişcat destul de greu”, a mai spus preşedintele Nostra Silva, pentru Mediafax.

Cum se apără Schweighofer

Un angajat al firmei de PR care reprezintă Holzindustrie Schweighofer a declarat, pentru MEDIAFAX, că retrocedarea de către statul român a pădurilor din regiunile Puru şi Petrimanu (achiziţie încheiată în 2006 şi 2008) a fost o condiţie prealabilă indispensabilă pentru efectuarea tranzacţiei.

„Conform informaţiilor pe care le deţinem, comisia locală şi cea judeţeană pentru stabilirea drepturilor de proprietate asupra terenurilor au revizuit corespunzător toate documentele legale necesare înainte de începerea procedurii de retrocedare. În plus, directorul oficiului de cadastru, şeful ITRSV şi direcţia silvică au aprobat procedura respectivă. După finalizarea procesului de retrocedare şi după scoaterea la vânzare a proprietăţilor respective, avocaţii Cascade Empire SRL au revizuit din nou toate documentele din punct de vedere legal şi ne-au comunicat opinia lor favorabilă pentru achiziţie. Cascade Empire SRL, cumpărător de bună credinţă, a finalizat achiziţia. În urma unui alt proces – în care nu a fost deloc implicată firma Cascade – care a avut loc la câţiva ani după achiziţie, s-a constatat că, aparent, o parte din documentele de retrocedare fuseseră falsificate de nişte infractori. Pentru Cascade Empire SRL, cumpărător de bună credinţă, consecinţele acestui proces sunt defavorabile, deoarece gestionarea activă a zonelor forestiere în cauză a fost suspendată”,, a precizat sursa citată.

Sursa: http://silvanews.ro/codrul-vuieste/mafia-padurilor-din-valcea-destructurata-ani-grei-de-puscarie-pentru-partenerii-holzindustrie-schweighofer/

IMPORTANT:
– Cine este Schweighoher şi ce minuni face în România, citiţi aici.
– Ce profit face Holtzindustrie Schweighoher la noi în ţară, aflaţi aici.
– Cum este implicată şi Romsilva în scandalul Holtzindustrie Schweighoher, descoperiţi aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe