Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a sfințit biserica Parohiei Mărgineni

joi, 31 august 2017

 

Duminică, 27 august, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit slujba de sfințire a Bisericii  Sfântul Mare Mucenic Gheorghe  de la Parohia Mărgineni, Protopopiatul Drăgășani.

Chiriarhul Râmnicului a fost întâmpinat de autoritățile locale, de preoții și credincioșii din comunitate și din parohiile învecinate, dar și de numeroși pelerini care au dorit să fie prezenți la slujba de resfințire a bisericii Parohiei Mărgineni.

După slujba de sfințire, Înaltpreasfinția Sa, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială.

În cuvântul de învățătură împărtășit celor prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a arătat  că „în Evanghelia de astăzi,  tânărul acesta bogat Îl întreabă pe Iisus ce bine trebuie să facă pentru a moşteni viaţa veşnică. Mântuitorul Hristos îl povățuiește să păzească poruncile, însă acesta Îi spune că le-a împlinit, adresându-i și întrebarea „Ce îmi mai lipseşte?”. Domnul îi răspunde: „Dacă voieşti să fii desăvârşit, du-te, vinde averea ta, dă-o săracilor şi vei avea comoară în cer; după aceea, vino şi urmează Mie” (Matei XIX, 20-21). Cuvântul Mântuitorului nu doar că nu-l mulțumește pe tânăr, ci îl întristează, întrucât  avea multe avuţii. Hristos Domnul nu condamnă bunurile materiale, ci starea de robie în care acest tânăr se afla față de acestea, și-i recomandă vânzarea averilor pentru că  „e cu mult mai omenos să vin­deci sufletele bolnave ale bo­ga­ţilor, să-i smulgi din păcat şi să lucrezi în tot chipul cu pu­tin­ţă la mântuirea lor“, după cum învață Clement Alexandrinul.

Acesta a alcătuit o omilie pe care a numit-o sugestiv Care bo­­gat se va mântui?,  în care  arată că bogăția în­de­păr­teaze pe creștini de calea mântuirii, prin modul greșit în care este folosită pentru că, în loc să constituie prilej de întărire a comuniune și într-ajutorării între semeni, ea devine un mijloc de manifestare a egoismului, aroganței, autosuficientismului cum vedem și din Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina sau Pilda bogatului nemilostiv. „Pa­ti­­mile sunt înă­untrul sufletului, iar averile în afară“, învață Clement, și de aceea, în Evanghelia de astăzi, leacul potrivit pentru tânăr era nu sărăcirea, ci comuniunea cu cei săraci, aflarea și alinarea suferințelor acestora.

De aceea, în partea a doua a pericopei evanghelice, Mântuitorul le spune Sfinților Apostoli „că un bogat cu anevoie va intra în împărăţia cerurilor” dacă nu va vindeca patimile sale și de aceea, datorită robirii sufletului de patima bogăției, este „mai lesne să treacă o cămilă prin urechile acului, decât să intre un bogat în împărăţia lui Dumnezeu”, a precizat Înaltpreasfinția Sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe