Înaltpreasfințitul Varsanufie: Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii aduce aminte de minunile săvârșite prin mijlocirea Maicii Domnului în cetatea Constantinopolului

duminică, 23 aprilie 2017

 

La Praznicul Izvorul Tămăduirii, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie și Slujba Aghiasmei mici la Parohia Băile Olănești din Protopopiatul Râmnicu-Vâlcea, înconjurat de către un ales sobor de preoți și diaconi.

Parohia se află în localitatea Băile Olănești, localitate înzestrată cu numeroase izvoare ale căror apă are efecte curative, fiind vizitată de numeroși pelerini și turiști veniți pentru tratarea diverselor afecțiuni. Praznicul Izvorul Tămăduirii reprezintă și unul dintre hramurile bisericii parohiale, iar sărbătoarea din anul acesta a fost binecuvântată prin prezența și slujirea Părintelui Arhiepiscop.

În cuvântul de învățătură adresat părinților slujitori, enoriașilor și pelerinilor, Înaltpreasfinția Sa a precizat că „Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii aduce aminte de minunile săvârșite prin mijlocirea Maicii Domnului în cetatea Constantinopolului”, arătând totodată că și „Mântuitorul, prin Învierea Sa, a vindecat această rană foarte veche, această despărțire care exista între om și Dumnezeu în urma căderii lui Adam în păcat și alungării sale din Rai”.

Chiriarhul Râmnicului a relatat minunea descoperirii izvorului cu apă tămăduitoare de către împăratul Leon, înainte de a ajunge pe tronul Imperiului Bizantin, precum și cinstirea acordată în cursul istoriei acelui spațiu binecuvântat de către Milostivul Dumnezeu. „Din izvorul cu apă tămăduitoare s-au vindecat o mulțime de împărați și dregători imperiali, dar și mulțime de oameni simpli care și-au așezat nădejdea redobândirii sănătății trupești în ocrotirea și mângâierea Maicii Domnului. Așa s-a vindecat și împăratul Justinian care, drept mulțumire a ridicat o nouă biserică în secolul al șaselea, iar mai târziu, tot în urma unei vindecări, biserica a fost reconstruită de către împăratul Andronic. Minunile săvârșite la acest izvor cu apă tămăduitoare au continuat și în perioada în care cetatea Constantinopolului era asediată, însă a continuat până în zilele noastre, întrucât numeroși creștini aduc mărturii despre puterea tămăduitoare a acelor ape”.

Înaltpreasfinția Sa a arătat că Dumnezeu a dăruit și ținutul Vâlcii cu numeroase izvoare cu apă tămăduitoare, în jurul cărora au trăit oameni cu viață sfântă care au devenit modele de asceză și de trăire creștină. Vieților lor rămân pilduitoare pentru fiecare creștin în parte, descoperind că vindecarea trupească trebuie să determine și o schimbare în viața duhovnicească, iar minunile săvârșite în apropierea acestor izvoare cu apă tămăduitoare ne încredințează pe deplin asupra acestui fapt.

După Sfânta Liturghie, Părintele Arhiepiscop a săvârșit slujba de sfințire a Aghiasmei mici, la finalul căreia a subliniat că această apă sfințită are multe feluri de lucrări, după cum ne încredințăm din ectenia și rugăciunea sfințirii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe