GAURA NEAGRĂ a CFR: Calea ferată Vâlcele - Râmnicu Vâlcea costă 1000 dolari pe zi fără să fie funcțională!

luni, 17 aprilie 2017

Statul va cheltui în acest an 1 milion de lei doar pentru monitorizarea vechii linii de cale ferată Vâlcele - Râmnicu Vâlcea, a cărei construcție a fost începută în 1979, în timpul regimului Nicolae Ceaușescu, iar în 1996 ar fi trebuit reluată, anunță Profit.

Linia dinspre Vâlcele (județul Argeș) către Râmnicu Vâlcea, cu o lungime de 39 kilometri, a fost proiectată pentru a decongestiona traficul către vestul țării și pentru a realiza o legătură rapidă între București - Râmnicu Vâlcea – Sibiu, pe Valea Oltului. Construcția liniei a fost extrem de dificilă din cauza reliefului de deal, care a necesitat o serie de viaducte și lucrări complexe. Deși nefinalizată, linia a fost deschisă traficului în 1989, dar ulterior a fost închisă din cauza numeroaselor alunecări de teren.

Proiectul „Linie nouă de cale ferată Vâlcele - Râmnicu Vâlcea" a fost inițiat de CFR în 1996, prin organizarea unei licitații publice în valoare de 138 milioane dolari, câștigată de firma SECOL SpA Italia. În 1996, CFR a semnat cu asocierea dintre compania italiană Secol și societatea americană Royal Inter Trade un contract de realizare a liniei de cale ferată Vâlcea-Vâlcele și de refacere, consolidare și supraînălțare a căii ferate în zona Porțile de Fier I, la o valoare de 138 milioane dolari. Ulterior, Guvernul a decis însă să renunțe la proiect, iar SNCFR a reziliat unilateral contractul, antreprenorul italo-american obținând însă la Înalta Curte de Casație și Justiție o hotărâre definitivă și irevocabilă de realizare a lucrării, cu daune de 1.000 dolari pentru fiecare zi de întârziere plătite de partea română.

Potrivit planurilor ministerului de resort, activitățile de proiectare și execuție pentru linie sunt prevăzute acum abia “pentru perioada 2021-2030”.
În condițiile în care, pe fondul lipsei de fonduri alocate de Guvern, compania CFR tot nu și-a dat acordul pentru executarea lucrării, în contul operatorului feroviar se adunaseră, la nivelul ultimilor ani, daune totale de circa 1,3 milioane dolari.

Cumularea acestor penalități ar înceta doar după executarea contractului, care a fost acceptat de CFR în 2000 și a cărui valoare este însă estimat în prezent la de patru ori mai mult decât suma inițială, din cauza majorării prețurilor la materii prime, materiale și manoperă.

Pentru 2017, în bugetul CFR a fost prevăzută suma de 1 milion lei doar pentru plata serviciilor de monitorizare iar ministerul evită să prezinte un termen relevant pentru reluarea lucrărilor la această linie de cale ferată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 comments on “GAURA NEAGRĂ a CFR: Calea ferată Vâlcele - Râmnicu Vâlcea costă 1000 dolari pe zi fără să fie funcțională!”

  1. […] Statul va cheltui în acest an 1 milion de lei doar pentru monitorizarea vechii linii de cale ferată Vâlcele – Râmnicu Vâlcea, a cărei construcție a fost începută în 1979, în timpul regimului Nicolae Ceaușescu, iar în 1996 ar fi trebuit reluată, anunță Profit. Linia dinspre Vâlcele (județul Argeș) către citește toată știrea… […]

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe