|joi, august 24, 2017
  • Follow Us!

Peştera Arnăuţilor, un monument al naturii la „doi paşi” de Râmnicu Vâlcea 

pestera-arnautilor-fond

Vine vremea bună, iar iubitorii de natură şi de aventură din judeţul Vâlcea îşi pot face deja un program pentru viitoarele expediţii. Noi le recomandăm celor care nu au ajuns însă la Peştera Arnăuţilor să nu o mai rateze anul acesta.

Pentru a o localiza, vă putem spune că Peştera Arnăutilor se află în versantul drept al Cheilor Mânzului, pe raza localităţii Olăneşti, judeţul Vâlcea, la o altitudine de 1000 metri. Este considerată monument al naturii şi face parte dintr-o arie naturală protejată ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip speologic), fiind inclusă în Parcul Naţional Buila – Vânturariţa.

Peştera are o lungime de circa 100 de metri şi este alcătuită dintr-un culoar ascendent mai larg la început şi îngustat spre fund prin coborârea tavanului. Tipul de rocă pe care-l puteţi găsi în interior este, conform speologilor, de tipul carbonaticelor, iar fauna este constituită din specii de miriapode şi chilopode. Peştera adăposteşte puncte fosilifere şi faună cavernicolă.

Temperatura din interiorul Peşterii Arnăuţilor este destul de rece (6°C în aer şi 5,5°C în apa). De altfel, turiştii spun că peştera este destul de umeda şi lipsită de curenţi de aer şi deţine puţine resurse trofice. Pentru vizitare nu este nevoie de echipament special, ci doar de mijloace de iluminare.

Sursa:  /  – https://seintamplainvalcea.ro

Leave a Response