Remus Borza sustine ECONOMIA VÂLCEANĂ: Oltchim, USG nu vreau să moară din cauza carierei Bistrita, la vreo 40 km, unde unii s-au găsit să declare și ei o rezervație!

vineri, 10 martie 2017

Borza: Interesul economic al statului trebuie să primeze

 

Interesul economic al statului român trebuie să primeze față de politica de constituire a ariilor protejate, susține Remus Borza, președintele Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, la dezbaterea publică cu tema „Riscurile unei crize de resurse. Provocările sistemului energetic”. La ora actuală, o serie de investiții trenează ca urmare a amplasării lor în zone cu interes pentru protecția unor specii protejate la nivel național în european.

România se confruntă cu mai multe situații în care investiții importante ar trebui să se realizeze în zone care au ajuns să fie declarate arii protejate. Prima astfel de investiție a fost realizarea DN 66A, care are traseul stabilit prin mai multe arii protejate și parcuri naționale și naturale. Realizarea drumului a generat primele mari proteste din partea societății civile. Printre ultimele „confruntări” dintre mediul economic și cel de protecția mediului este cea de la sfârșitul anului trecut, când Ministerul Mediului a înregistrat la Comisia Europeană o arie protejată în Marea Neagră, fix în zona în care urmează să se realizeze investiții pentru extragerea de gaze naturale.

„Oi fi eu președintele Comisiei de Mediu, dar vin din partea economică”, a spus Remus Borza la o coferință pe teme energetice. „Sunt într-o situație foarte complicată. Am în balanță interesul economic al statului român – trebuie să susțin afacerile, indiferent dacă sunt private sau de stat – și acel deziderat social de mediu, foarte vocal, susținut de către ONG-uri, pentru a avea un mediu sănătos. Toate guvernelor ultimilor ani au tratat cu superficialitate aceste probleme de mediu, inclusiv prin modul de alocare și gestionare a resurselor”, a spus demnitarul.

Ultima problemă este cea reprezentată de cariera de calcar pentru Uzinele Sodice Govora (USG), carieră demarată la începutul anilor ‘60; de funcționarea USG depinde și Oltchim Râmnicu Vâlcea. De altfel, la Vâlcea a fost constituit un pol al industriei chimice din România, format din Oltchim, CET Govora și USG, platforma chimică fiind principalul susținăr al economiei județului.

„Oltchim, USG nu vreau să moară din cauza carierei Bistra, la vreo 40 km, unde unii s-au găsit să declare și ei o rezervație. E o carieră de calcar. Dacă lăsăm lucrurile așa, dau faliment”, a atras atenția Borza....

Cititi continuare aici: http://www.focus-energetic.ro/borza-interesul-economic-al-statului-trebuie-sa-primeze-40506.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe