Targ de Martisoare la Paris, cu mesteri populari din Horezu. Parteneriat ICR Paris - Primaria Horezu! Felicitari Silviu Popescu, felicitari Nicolae Sardarescu!

sâmbătă, 4 martie 2017

1 Martie la ICR Paris

Pentru prima dată, ICR Paris a aprobat un proiect, realizat în parteneriat cu o comunitate locală din România. La propunerea ICR Paris, Primăria Horezu, din județul Vâlcea, prin primarul său, Nicolae Sărdărescu, a răspuns entuziast ; a trimis la Paris, cu fonduri proprii, o delegație de trei persoane, meșteri populari și un profesionist al proiectelor culturale, pentru un Târg de Marțișor, realizat cu mărțișoarele confecționate de copiii de la Clubul Copiilor din Horezu, dar și cu alte materiale, vase de ceramică, împletituri, covorașe țesute manual, toate destinate comunității românești din Paris. În timpul Târgului, pe peretele sălii de expoziții, au rulat filme despre zona turistică Horezu, aflată în plină expansiune. O zonă unică, care are doua monumente UNESCO și extrem de multe de oferit potențialilor vizitatori.

În fapt, așa a fost conceput proiectul, ca o carte de vizită pentru Horezu, pentru cultura populară, pentru România, Târgul de Mărțișor fiind doar un pretext pentru o arie culturală densă și plină de minunății. Vizitatorii au apreciat acest lucru, s-au întreținut îndelung cu doamnele Mioara Vaduva și Aurora Giubega, meșteri populari din Horezu, cu domnul Cristi Iovan, directorul Casei de Cultură din Horezu, un adevărat profesionist în domeniul proiectelor culturale. S-au legat dialoguri cu cetățeni francezi, dar și americani, din familii mixte, care au aflat, pentru prima oară, poate, despre Mânăstirea Hurezi și despre ceramica populară de Horezu. Au trecut pe la târg și zeci de cetățeni români, care au cumparat marțisoare pentru cei dragi, dar și ceramică și covoare de Horezu.

Proiectul a fost unul de succes, chiar dacă programarea târgului a fi fost deficitară, cu ore de deschidere imposibile, între 15 și 19, asta după ce Excelența sa, Luca Niculecu, ambasadorul României în Franța, vizitase și deschisese, oficial, expoziția, pe 28 februarie. ICR Paris ii datoreaza mii de multumiri, atat pentru onoarea făcută, cât și pentru că a înțeles perfect și imediat, importanta unui parteneriat cultural, cu o entitate administrativă din România.

Nu în toate momentele Târgului a curs lapte si miere, dar, am reusit, cu diplomatie, impreuna cu invitatii, sa ducem un proiect frumos, pana la capat!

Va trebui să analizăm, să învațăm, să ne corectam, dar, mai ales, să ne respectam invitații, tradițiile și Țara.

Sper întru mai bine. Pana la urmă, grație oamenilor din Horezu, a fost bine, deși putea fi extraordinar.

Cultura populară românească merită, sunt convins, mai multă atenție și o abordare demnă !

Multumesc domnule Sărdărescu, Cristi Iovan, Mioara Văduva, Aurora Giubega, precum și echipei de comunicare a primariei Horezu!

Silviu Popescu - facebook.com

Fotografia postată de Silviu Popescu.
Fotografia postată de Silviu Popescu.
Fotografia postată de Silviu Popescu.
Fotografia postată de Silviu Popescu.
Fotografia postată de Silviu Popescu.
+5
Îmi placeVezi mai multe reacţii

Comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe