Scrisoare deschisă a sindicaliștilor de la Oltchim adresată Premierului Sorin Grindeanu!

luni, 20 februarie 2017

SCRISOARE DESCHISA
Catre
Prim Ministrul Romaniei
Ministrul Economiei
Prefectul Judetului Valcea

Sindicatul Dreptate si Adevar din S.C. Oltchim S.A.,este interesat ca S.C. Oltchim S.A să fie menţinută în forma actuală la nivelul instalaţiilor tehnologice, să funcţioneze la capacitate maximă şi să menţină cel puţin 2000 de locuri de muncă.
După peste doi ani şi patru luni de insolvenţă,(30.01.2013),s-a aprobat în data de 22.04.2015, de către Adunarea Creditorilor, Planul de Reorganizare al S.C. Oltchim S.A., care prevedea ca obiectiv principal vânzarea Oltchim S.P.V.,( o nouă societate care să cuprindă toate activele),la preţul de cel puţin 307 milioane euro.
Acest Plan de Reorganizare a fost elaborat numai de către Administratorii Judiciari, plan prin care s-au şters peste 350 milioane euro,( din totalul de 400 milioane euro), creanţe ale Electrica S.A. şi AAAS.
Conform Legii 85/2006, Planul de Reorganizare mai putea fi elaborat de către :
1) Creditorii Electrica şi AAAS care deţineau peste 20% din totalul creanţelor.
2) Debitorul S.C. Oltchim S.A..
ÎNSĂ:
1) Creditorii Electrica şi AAAS nu au elaborat Planul de Reorganizare din motive încă necunoscute, dar au acceptat ştergerea celor 350 milioana euro.
2) Debitorul S.C. Oltchim S.A. nu a întocmit Planul de Reorganizare, deoarece Administratorul Special Bogdan Stănescu a transmis o scrisoare adresată Ministerului Economiei, ( acţionar majoritar în S.C. Oltchim S.A. cu 54,8% din totalul acţiunilor), scrisoare în care a arătat că în S.C. Oltchim S.A. nu sunt specialişti pentru elaborarea unui Plan de Reorganizare. Astfel, în AGA din 11.12.2014, reprezentantul Ministerului Economiei respinge elaborarea Planului de Reorganizare de către debitor.
Astăzi singurul Plan de Reorganizare întocmit de către Administratorii Judiciari, aprobat de către Adunarea Creditorilor,( inclusiv Electrica şi AAAS ), confirmat de Judecătorul Sindic, este un plan investigat de către Comisia Europeană.
Pentru a evita această investigaţie, Administratorii Judiciari, în aceste zile,se adresează salariaţilor Oltchim cu o formulă modificată a actualului Plan de Reorganizare, cerându-le să fie de acord prin semnătură. Forma modificată a Planului de Reorganizare cuprinde:
a) Înlocuirea metodei de vânzare a Oltchim S.P.V. cu metoda de vânzare a 9 pachete de active, fără să se pună condiţia ca potenţialii cumpărători să constituie o Societate pe Acţiuni.
b) Cei 2000 de salariaţi nu sunt transferaţi noului cumpărător odată cu activele şi fără respectarea CCM, cerându-le salariaţilor să-şi dea demisia de la S.C. Oltchim S.A., pentru a fi încadraţi,în procent de 50% din totalul personalului, la societăţile care cumpără activele, în condiţii contractuale necunoscute.
Sindicatul Dreptate si Adevar atrage atenţia că această formă de modificare a Planului de Reorganizare, este o formă mascată de faliment a S.C. Oltchim S.A..
Pentru eficienţă economică şi socială la nivelul S.C. Oltchim S.A.,Sindicatul Dreptate si Adevar vă propune o analiză privind:
1. Modificarea Planului de Reorganizare prin conversia creanţelor în acţiuni ( inclusiv cele şterse aparţinând Electrica şi AAAS ).
2. Dacă se doreşte vânzarea de active, este necesară înfiinţarea unei Societăţi pe Acţiuni, a potenţialilor cumpărători, societate care să preia toţi cei 2000 de salariaţi şi clauzele CCM. Necesitatea înfiinţării Societăţii Comerciale pe Acţiuni, este determinată de interconexiunea tehnologică dintre cele 9 pachete de active.
Menţionăm că în S.C. Oltchim S.A. instalaţiile tehnologice sunt performante, personalul este de înaltă calificare şi astfel se asigură fiabilitatea funcţionării instalaţiilor, dar şi compensarea prin salarii corespunzătoare complexităţii muncii.
S.C. Oltchim S.A. este un obiectiv strategic la nivel naţional şi nu trebuie lăsat ca experiment pentru pseudospecialişti.
Sindicatul Dreptate si Adevar face un apel către Primul Ministru al României să deschidă o anchetă asupra celor menţionate şi să dispună măsuri urgente care să evite falimentul sau divizare S.C. Oltchim S.A.

Biroul Executiv al S.D.A.
Preşedinte - Buşe Vasile Daniel
Vicepreşedinte - Lăzăroiu Dumitru
Secretar - Iliescu Cosmin Gheorghe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe