BOMBĂ în justiție: Abuzul în serviciu a fost DEZINCRIMINAT. În ce caz s-a pus în aplicare decizia CC

luni, 13 februarie 2017
O adevărată bombă a explodat în justiție! Pentru prima dată în istorie, o sentință pentru condamnarea abuzului în serviciu a fost anulată în baza deciziei Curții Constituționale a României (CCR) chiar dacă legea nu a fost modificată la zi în termenul legal de 45 de zile. Decizia a fost dată de Curtea de Apel Alba Iulia și e definitivă. Astfel, a fost dezincriminat și de facto abuzul în serviciu, ceea ce va crea un precedent în toate procesele.Curtea de Apel Alba iulia a anulat pedeapsa de 3 ani de închisoare cu executare a fostului secretar general al Consiliului Judeţean Hunedoara. Acesta fusese condamnat pentru abuz în serviciu şi a contestat pedeapsa în baza hotărârii CCR referitoare la articolul din Codul Penal care reglementează abuzul în serviciu.

Guvernul Grindeanu a dat OUG 13 de modificare a Codului Penal care punea un prag de 45.000 de EURO pentru incriminarea abuzului în serviciu, dar totul este în aer după protestele masive care au dus la adoptarea OUG 14 care anulează OUG 13. Totuși... deși nu e încă pus Codul Penal în acord cu decizia CCR, judecătorii aplică decizia Curții care e în viagoare așa cum s-a întâmplat și în cazul de mai sus.

Iată minuta ședinței:

”Solutia pe scurt: DECIDE Admite contestaţia formulată de condamnatul Dan Daniel împotriva încheierii penale nr.154/16.11.2016 pronunţată de Tribunalul Hunedoara în dosarul nr.4754/97/2016, pe care o desfiinţează în totalitate şi, procedând la soluţionarea cauzei: În baza art.595 alin.1 C.proc.pen. rap.la art.4 teza a II-a C.pen. constată dezincriminată fapta prevăzută de art.297 alin.1 C.pen. rap.la art.13 ind.2 din Legea nr.78/2000 pentru care a fostcondamnat contestatorul în dosarul nr.3230/97/2015 prin sentinţa penală nr.133/21.10.2015 pronunţată de Tribunalul Hunedoara, definitivă prin decizia penală nr.338/5.04.2016 pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia şi în consecinţă: Dispune încetarea executării pedepsei de 3 ani închisoare, a pedepsei complementare a interzicerii exercitării pe 2 ani a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte func?ii publice ?i de a ocupa o funcţie care implică exerci?iulautorită?ii de stat, prevăzută de art.66 alin.1 lit. a, b, art. 66 al.2 C. pen. şi a pedepsei accesorii a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a, b, C. pen., aplicate prin sentinţa penală nr.133/21.10.2015 pronunţată de Tribunalul Hunedoara, definitivă prin decizia penală nr.338/5.04.2016 pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia. În baza art.275 alin.3 C.proc.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 9.02.2017.Document: Hotarâre 20/2017 09.02.2017”

Citește și: Am prins-o pe Simona Gherghe cu paharul în mână, gravidă în 5 luni / EXCLUSIV FOTO

Totul a plecat de la decizia CCR care cerea modificarea definiției abuzului în serviciu, iar fostul guvern Dacian Cioloș nu a făcut acest lucru.

“Dispoziţiile din legile şi ordonanţele constatate neconstituţionale îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei”, dacă legiuitorul nu le modifică. De la decizia CCR din 15 iunie 2016, Guvernul Cioloş nu a reglementat abuzul în serviciu declarat contrar Comisiei de la Veneţia.

Citește și: Fuma canabis, a renunțat la facultate și zicea că e Iisus Hristos: S-a aruncat de pe un coș de fum și a murit

Dosarele de abuz în serviciu pot fi închise pe temeiul “fapta nu e prevăzută de legea penală”, Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat o decizie istorică recunoscând că infracţiunea de abuz în serviciu prevăzuta şi pedepsita de art. 297 Cod penal a fost dezincriminată.

"Dacă timp de 45 de zile Guvernul sau parlamentul nu au intervenit, nu mai există acea infracţiune. Nu a intervenit nici Guvernul, nici Parlamentul, iar acea infracţiune a fost dezincriminată. Este un lucru real. Atâta timp cât Parlamentul şi Guvernul nu au intervenit timp de 45 de zile acele texte nu mai există.", a spus fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache la Antena 3.

Citește și: Este România următoarea țintă a Moscovei? Amănunte înspăimântătoare

Social democratul Eugen Nicolicea a nuanţat decizia. "Nu se ştie dacă e în vigoare. Decizia e definitivă la Alba Iulia. Căile extraordinare nu pot acţiona. S-a mai întâmplat aşa ceva. Eu am susţinut de câţiva ani că mai rău Curtea a încurcat lucrurile. E o instanţă care spune altceva. Dacă parlamentul nu s-a pronunţat, Curtea Constituţională nu se poate pronunţa înaintea lui. ", a spus Eugen Nicolicea.

stiripesurse.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe