Normele de protecţie şi securitate la Uzinele Sodice Govora nu sunt respectate şi de aceea au loc accidente de muncă

sâmbătă, 4 februarie 2017

Muncitori intoxicaţi cu monoxid de carbon la uzina de sodă

usg_37146800

Patru muncitori s-au intoxicat vineri cu monoxid de carbon la Uzinele Sodice din localitatea vâlceană Govora. Aceștia sunt angajaţi ai unei firme terţe din judeţul Braşov şi lucrau într-un spaţiu închis, la consolidarea unei clădiri apaținând Secţiei de sodă calcinată din incinta Uzinelor Sodice Govora (USG). „La un moment dat, li s-a făcut rău şi au leşinat. Imediat au fost scoşi din spaţiul respectiv de către alţi muncitori şi li s-au pus măști de oxigen pe față până când au ajuns ambulanţele“, a declarat Adrian Mugioiu, liderul de sindicat al USG. Victimele au fost transportate cu patru salvări la Spitalul de Urgenţă Râmnicu Vâlcea, unde au fost intubate. „Două dintre ele sunt în stare foarte gravă“, a spus medicul care a preluat cazurile la Urgenţă.

Monoxidul de carbon este un gaz toxic, incolor şi inodor, iar o intoxicație cu un astfel de gaz poate fi fatală.

Liderul de sindicat consideră că vinovatul pentru acest accident este patronatul. „Normele de protecţie şi securitate în uzina de sodă nu sunt respectate în totalitate şi de aceea au loc astfel de accidente de muncă“, a declarat Adrian Mugioiu.

De altfel, medicii de pe ambulanţă care au ajuns la faţa locului au declarat că în uzină se simţea un puternic miros de amoniac şi se respira greu. Ion Tănăsoiu, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vâlcea, susţine că uzina de sodă a fost de mai multe ori amendată pentru nerespectarea condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă, iar recent a fost avertizată de inspectorii de muncă să doteze spaţiile de lucru cu detectoare de amoniac. Până în prezent, potrivit ITM, a fost achiziţionat un singur aparat.

„Echipa CIECH Soda România a acordat primul ajutor imediat şi a anunţat serviciul de urgenţă 112, care a intervenit prompt şi a preluat patru din cei nouă angajaţi ai firmei terţe care desfăşurau lucrări în uzină. În acelaşi timp, au fost anunţate insituţiile abilitate – în primul rând ITM – care s-au prezentat prompt şi au preluat cercetarea cauzelor incidentului. CIECH Soda România colaborează cu ITM şi alte insituţiile abilitate şi îşi oferă tot sprijinul pentru a clarifica situaţia“, a precizat într-un comunicat de presă, Witold Urbanowski, CEO al CIECH Soda România.

Acidentul de muncă de la uzina de sodă este anchetat de ITM.

Sursa: gds.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe