Sărbătoarea Unirii Principatelor Române la Râmnicu Vâlcea

marți, 24 ianuarie 2017

Pe esplanada din fața Prefecturii Județului Vâlcea a fost evocat, astăzi, 24 ianuarie, momentul Unirii Principatelor Române din anul 1859,  în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a reprezentanților administrației centrale și locale, și a numeroși râmniceni care au dorit să ia parte la sărbătoare.

În cadrul evenimentului, actorii Teatrului Ariel  au interpretat sceneta Moș Ion Roată și Unirea, încheindu-se cu o tradițională horă a unirii.

La Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea a fost săvârșită o slujbă de Te Deum ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru împlinirea acestui act măreț din istoria poporului român la înfăptuirea căruia Biserica Ortodoxă Română a avut o contribuție importantă.

Unirea Principatelor Române (1859) a fost înfăptuită la Bucureşti într-o clădire a Bisericii, situată pe Dealul Mitropoliei, pe locul unde se află acum Palatul Patriarhiei. Personalităţi bisericeşti precum mitropolitul Nifon al Ţării Româneşti, mitropolitul Sofronie Miclescu al Moldovei, episcopul Melchisedec Ştefănescu al Romanului, episcopul Buzăului şi-au exprimat dorinţa de unire, cerându-le clericilor din eparhiile lor să ridice rugăciuni pentru unirea fraţilor şi luminarea sufletelor celor ce urmau să aleagă.

La înfăptuirea acestui deziderat al românilor de pretutindeni şi-a adus contribuţia şi Eparhia Râmnicului, prin clerul şi mai ales întâistătătorul ei, Sfântul Calinic de la Cernica, care a lansat, la 1857, o Circulară către preoţii şi monahii din eparhie, mobilizându-i ca la sfintele slujbe să se roage pentru unirea românilor.

HORA UNIRII 2017

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe