Conform Constitutiei, Iohannis nu poate organiza Referendum pentru amnistie/gratiere

luni, 23 ianuarie 2017
GHINION! Conform Constitutiei, Iohannis nu poate organiza Referendum pentru amnistie/gratiere.
Faptul ca Presedintele Romaniei, #WernerKlausJohannis nu cunoaste Constitutia, e foarte grav. Mie, ca cetatean roman, imi alimenteaza teama ca necunoasterea Constitutiei de catre presedintele tarii mele il poate impinge la nerespectarea Constitutiei chiar pe cel care, conform art. 80 (Rolul Presedintelui), alin. 2, "veghează la respectarea Constituţiei".
Conform art. 73, alin. 1 si 3 - lit. h) si i) din Constitutie, doar Parlamentul adopta legi constitutionale, legi organice si legi ordinar" care reglementează "infractiunile, pedepsele si regimul executarii acestora", respectiv "acordarea amnistiei sau a gratierii colective". Asa ca daca OUG propusa de Guvern ajunge in Parlament si acesta o aproba ce poate face presedintele? Nimic!
Mai mult, Legea nr. 3/2000 privind referendumul se prevede la art. 11, alin. 2 ca "Presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa isi exprime vointa prin referendum cu privire la probleme de interes national".
Tot la art. 1, alin 2, se prevede ca"punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului initiat de Presedintele Romaniei urmeaza sa fie exprimat, printr-o hotarare adoptata in sedinta comuna a celor doua Camere, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor".
Iar conform art. 12, alin 1, sunt considerate "probleme de interes national", in sensul art. 11:
"A. Adoptarea unor masuri privind reforma si strategia economica a tarii
B. Adoptarea unor decizii politice deosebite cu privire la:
a) regimul general al proprietatii publice si private;
b) organizarea administratiei publice locale, a teritoriului, precum si regimul general privind autonomia locala;
c) organizarea generala a invatamantului;
d) structura sistemului national de aparare, organizarea armatei, participarea fortelor armate la unele operatiuni internationale;
e) incheierea, semnarea sau ratificarea unor acte internationale pe durata nedeterminata sau pe o perioada mai mare de 10 ani;
f) integrarea Romaniei in structurile europene si euroatlantice;
g) regimul general al cultelor".
Unde-s "infractiunile, pedepsele si regimul executarii acestora, respectiv "acordarea amnistiei sau a gratierii colective" in Legea nnr. 3/2000 care-i dau presedintelui posibilitatea de a convoca un Referendum pe aceasta tema ? Niciunde ! QED."
Sursa: facebook.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe