Garda Forestieră Vâlcea a dat amenzi de 71.000 euro în judeţul Gorj

duminică, 11 decembrie 2016

măreşte imaginea
     Garda Forestieră Vâlcea a aplicat amenzi în valoare de 71.000 de euro şi a confiscat o cantitate de peste 1.000 de metri cubi de lemn, în urma unor controale derulate, recent, pe raza judeţului Gorj la sesizarea organizaţiei Greenpeace România, potrivit unui comunicat de presă al activiştilor de mediu, transmis, ieri.
"În urma sesizării trimise de către Greenpeace România la finalul lunii noiembrie cu privire la identificarea a 35 de transporturi ilegale de lemn în judeţul Gorj, Garda Forestieră Vâlcea a realizat controale şi a aplicat 32 de amenzi contravenţionale în valoare de 320.000 de lei (aproximativ 71.000 euro) şi a confiscat 933 de metri cubi de lemn rotund şi lemn de foc, precum şi 218 metri cubi de cherestea. Aceste prime rezultate ale Gărzii Forestiere sunt un indiciu al gravităţii situaţiei din pădurile României şi subliniază în continuare nevoia urgentă de controale ample, precum şi aplicarea unor sancţiuni substanţiale care să descurajeze fenomenul. Este nevoie, de asemenea, şi de colaborarea între instituţiile abilitate pentru control şi aplicarea amenzilor", notează sursa citată, potrivit Agerpres.
O echipă de activişti Greenpeace România a efectuat, în perioada 17-18 noiembrie 2016, o cercetare cu privire la transportul lemnului pe raza localitaţii Gureni, comuna Peştişani (judeţul Gorj), unde îşi desfăşoară activitatea patru societăţi de prelucrare şi transport al lemnului.
Greenpeace România a monitorizat şi documentat, în acea perioadă, transporturile de lemn dinspre bazinul forestier Bistriţa, situat la nord de satul Gureni, precum şi transporturile provenind din alte păduri din zonă, utilizând aplicaţia Inspectorul Pădurii.
Astfel, a fost verificată de cel puţin două ori legalitatea transporturilor pentru fiecare vehicul, luând în considerare eventualele probleme de lipsa a semnalului GSM, respectiv de înregistrare a transporturilor în Sistemul de Urmărire a Masei Lemnoase (SUMAL), ce stă la baza aplicaţiei. În intervalul menţionat au fost identificate 35 de transporturi ilegale, atât transporturi fără aviz, cât mai ales vehicule cu aviz pentru un volum semnificativ mai mic decât cel transportat în realitate. Volumul de lemn ilegal monitorizat a fost estimat la 319 metri cubi, ridicându-se la o valoare de circa 25.000 euro.
Ulterior, Greenpeace România a transmis o sesizare în acest caz către Procuratură (DIICOT), către Garda Forestieră Vâlcea şi către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).
Inspectorul Pădurii este o aplicaţie pentru telefon mobil dezvoltată de Ministerul Mediului, prin intermediul căreia se poate verifica legalitatea unui transport de lemn prin introducerea numărului de înmatriculare a vehiculului de transport. Dacă transportul este legal (înregistrat în Sistemul de Urmărire a Masei Lemnoase - SUMAL), aplicaţia oferă informaţii cu privire la data şi ora emiterii avizului, tipul de lemn (lemn de foc, lemn rotund, cherestea etc.) şi volumul transportat.
Pe de altă parte, www.salvezpadurea.ro este o plaformă dezvoltată de Greenpeace România, prin care orice persoană poate raporta direct către autorităţi situaţii de tăiere de arbori suspect a fi ilegal. Sesizările sunt trimise spre ocoalele silvice care au în gestiune pădurile respective şi spre Gărzile Forestiere responsabile cu controlul la nivelul judeţului pe raza căruia s-a făcut constatarea.
Sursa: BURSA 09.12.2016

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe