30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei şi 1 decembrie – Ziua Naţională a României, zile de sărbătoare legală

vineri, 18 noiembrie 2016

30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei şi 1 decembrie – Ziua Naţională a României, zile de sărbătoare legală
30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei şi 1 decembrie – Ziua Naţională a României, care în acest an vor cădea în zilele de miercuri și joi ale săptămânii, sunt declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.
Acordarea acestor zile libere se face de către angajator.
ITM Argeș avertizează angajatorii că nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie, iar amenzile pot fi de la 5.000 la 10.000 lei.
Excepţie de la lege fac unităţile sanitare şi cele de alimentaţie publică precum şi cele în care activitatea nu poate fi întreruptă, ea având un caracter continuu, de permanenţă.
Astfel, în unităţile sanitare şi de alimentaţie publică se pot stabili programe de lucru adecvate în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, a aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate.
Acestor categorii de salariaţi care prestează activitate într-una din aceste zile, li se va asigura compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă din motive justificate nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, ca soluţie alternativă, de un spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Prin negociere colectivă sau/şi individuală se pot stabilii şi soluţii mai favorabile pentru salariaţii aflaţi în situaţiile la care se referă art. 140 şi art. 141 din Codul Muncii, republicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe