Starea DEPLORABILĂ în care a ajuns stațiunea Băile Govora!

sâmbătă, 3 septembrie 2016

In urma cu un secol era pe lista locurilor cu cel mai curat aer din Europa. Starea deplorabila in care au ajuns Baile Govora

In urma cu un secol era pe lista locurilor cu cel mai curat aer din Europa. Starea deplorabila in care au ajuns Baile Govora

"Inspectorul Vacanta" merge si la Baile Govora, oraselul care in secolul XIX era numit "doctorul Romaniei".

Pe atunci, Baile Govora se aflau pe lista locurilor cu cel mai curat aer din Europa, iar oamenii veneau la tratament, pentru boli de piele si reumatism. Astazi aceasta statiune este o ruina.

Turistii care ajung la Baile Govora sunt intimpinati de indiferenta si cladiri care stau sa cada. Nici bazele de tratament nu arata mai bine dar oamenii vin cu speranta ca se vor vindeca de suferinte. Statiunea are nevoie insa de investitii si reparatii consistente, ca sa ajunga la stralucirea de odinioara.

baile govora

Ca sa ajungem la celebrele izvoare cu ape minerale mergem pe malul unui canal plin de gunoaie. Apoi, daca peisajul nu ne-a deprimat, nimic nu ne impiedica sa tragem in plamani aerul pur - sau ce a mai ramas din el - si sa bem din apa cu puteri vindecatoare.

Din oraselul maret de alta data cu aspect de statiune elvetiana - care pare sa aiba acelasi destin trist ca geamanul sau - Baile Herculane-atat au mai ramas: apa si aerul. Doar pentru asta mai vin aici putinii turisti care stiu ca mai exista Baile Govora pe harta statiunilor din Romania.

Ioana Bodea, turista: "Si pentru izvoare, si pentru aerosolii care sunt aici, dar am asa un sentiment de regret cand vad multe cladiri care se deterioreaza si care sunt in paragina. Si fostele dispensare si fostele sanatorii, care alta data tratau mii de pacienti acuma sunt destul de degradate."

Iuliana Deaconescu, turista: Trebuie investit, sa facem niste izvoare mai moderne, mai curate, statiunea mai lasa de dorit. Stau la un hotel care nu este renovat, nu sunt conditii. cred ca au 100 de ani dulapurile din camera si mobilierul."

Turista: E mobila tot de pe vremea lui Ceausescu
Reporter: O sa mai veniti aici ?
Turista: Mmm ... nu !"

Oamenii se plang ca in afara de tratament si plimbare chiar nu au ce face. Nici macar magazine nu mai sunt in statiune.

Grigore Bolcu turist: "Paragina multa. Si multe cladiri vechi, care au un istoric foarte frumos. Pacat ! Se vede ca sunt multe cladiri vechi care nu au viitor. E frumos, e liniste, dar ... pustiu, pustiu."

Ioana Bolcu turista: Este pentru persoane de varsta a treia/
Reporter: Imi spunea o mamica despre faptul ca nu are de unde sa-i ia copilului
o gogoasa !
Ioana Bolcu, turistA: Da, da, da, da, Am mers sa luam mezeluri, dar n-am gasit.  Doar ce ce consumam la hotel, la restaurantul hotelului, in rest nu. In afara de plimbare n-avem ce sa facem,
uite, am manca o inghetata . N-ai unde

baile Govora

Reporter: Ce faci tu aici toata ziua ?
Fetita: Stau in camera si dorm !"

Mihai Mateescu primar Baile Govora: Am fost la 22 de targuri nationale. Am promovat statiunea. Nu pot promova partea privata. Nu ma lasa legea. Dar am promovat-o cu sarg, si va marturisesc ca am stat cate 7 ore in fata chioscului sa ...
Reporter; Ce va spuneau oamenii ?
Primar Baile Govora: De multe ori imi spuneau ca daca mai exista orasul Baile Govora. De foarte multe ori."

Din arhivele orasului aflam ca in 1904, la Govora s-au tratat 18.908 pacienti. In 1980, 40.000 de oameni veneau la tratament. Iar anul trecut, mai putin de jumatate din aceasta cifra. Singurul succes al statiunii este, astazi, un hotel de 4 stele, o adevarata bijuterie arhitectonica. Ridicat in 1914, dupa planurile arhitectului francez Ernest Doneaud, hotelul a renascut cu fonduri europene.

Mariana Carp, reprezentant societate: La Govora soarele se cumpara cu ora, pentru ca in fiecare moment al zilei, fiecare camera din hotel primeste soare, lumina naturala de la soare. In Govora se gasesc cele mai concentrate ape din Europa, cu concentratie de sulf si iod, vin la noi pentru ca se odihnesc foarte bine, turistii nostri spun ca dorm foarte bine. Medicii spun ca datorita acestei aeroterapii, care este usor sedativa."

Natasa Raab, actrita:"Este supercalifragelistica. Acuma vin de la o procedura care o sa scoata tot praful scenei din mine, pentru ca am fost la aerosoli. Tara noastra este foarte frumoasa, dar este cu statiuni lasate in paragina, cum e si Herculane, cum ... e pacat de Dumnezeu, adica ar trebui sa se investeasca."

Insa fosta baza de tratament a statiunii, pavilionul central pentru bai, o capodopera a aceluiasi arhitect francez, e astazi o ruina care nu face decat sa-i intristeze pe turisti.

"Nu sunt bani", spun reprezentantii societatii care il are in proprietate, ca si pe celelalte perle ale statiunii, care incearca acum sa obtina, din nou, fonduri europene.

Pana atunci, insa, cladirile se degradeaza pe zi ce trece.
Singura solutie pe care au gasit-o autoritatile a fost ca, printr-o hotarare a Consiliului Local, sa-i oblige pe cei care au in proprietate cladirile distruse sa plateasca un impozit
de 500%.

Asta pana cand vor veni aici sa investeasca niste ..chinezi, dupa cum sustine primarul statiunii.

Mihai Mateescu, primar Baile Govora: M-am adresat inclusiv Corpurilor Diplomatice. Suntem in stadiu avansat cu Republica Populara Chineza
Reporter: Ce-ar vrea sa faca aici ?
Mihai Mateescu, primar Baile Govor: O clinica de recuperare pe profilul statiunii, imbinata cu acupunctura chinezeasca, mai doresc sa faca un hotel de 5 stele cu 7 etaje. Apoi se adauga zona Egiptului si a Emiratelor Arabe. Au fost vizita si a unor tari, ambasadori din tarile europene : Elvetia, Cehia, Germania

Dar vorbele frumoase nu pot schimba statiunea. Cladirea bancii, o alta bijuterie arhitectonica, zace in paragina chiar in centrul orasului.

baile Govora

Desi primaria s-a luptat s-o obtina, a fost data parohiei Govora, care nu s-a grabit sa o renoveze. Si vila Sylva, numita astfel dupa numele de poeta al reginei Elisabeta, sotia regelui Carol I, a fost un adevarat palat.

La marginea orasului este un strand cu apa iodata. Un izvor de sanatate, daca intrati cu ochii inchisi ca sa nu vedeti privelistea dezolanta din jur. 10 lei costa intrarea, dar oamenii nu sunt multumiti de ce li se ofera pentru aceasta suma.

Reporter: Sunteti multumita de conditii?
Turista: Nu. Nu vedeti ? Ce sa va mai spun eu ?
Reporter: Vi se pare ca e un loc unde oamenii sa se inghesuie sa vina ?
TuristA: Ar trebui sa fie, dar ...Ce sa mai zicem ? No comment !"

Prin 1916, cand locul era inca unul de legenda, iar aici veneau bogatasii Europei, iata ce-i scria un turist cu simtul umorului unui prieten:

"Stimate domn, am onoarea a va anunta ca ma tampesc la Govora. Va salut, cu stima, Jean"

De atunci si pana acum in privinta..."plictiselii", la Govora nu pare a se fi schimbat nimic.

In Romania se afla 40% din apele minerale ale Europei dar multe dintre statiunile care atrageau anual zeci de mii de oameni se afla acum in paragina.

Sursa: stirileprotv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 comments on “Starea DEPLORABILĂ în care a ajuns stațiunea Băile Govora!”

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe