Una dintre culturile care ii poate ajuta pe apicultori cat si pe zootehnisti deopotriva este facelia, o planta originara din America de Nord, putin pretentioasa la conditiile pedo-climatice. Aceasta cultura are capacitatea sa ofere o cantitatea de nectar de 1,0-4,5 mg/floare, fiind de asemenea si o planta furajera deosebita. Mai mult decat atat, facelia a demonstrat faptul ca poate imbogati solul cu substante nutritive, fiind echivalentul a 40 de tone de gunoi de grajd la hectar.

Din cauza culesurilor slabe care se anuntau in acest an, apicultorul Nistor Catalin Horatiu a decis ca in primavara sa infiinteze un hectar de facelia, la Dragasani, judetul Valcea.

„Detin circa 100 de familia, acesta a fost primul an in care am decis sa infiintez o cultura de facelia. Am zis sa imbunatatesc putin culesurile, mai ales ca am avut parte de un an foarte dificil din acest punct de vedere. Rezultatele au fost foarte bune cu aceasta cultura, am inregistrat un spor la cantar la stup. Planta secreta mult nectar, se poate ajunge la 700-800 kg de miere la hectar. Mi-a placut foarte mult ca aceasta planta e vizitata de albine, ceea ce arata pana la urma valoarea ei”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, apicultorul Nistor Catalin Horatiu.

facelia2

Un alt avantaj al culturii de facelia este ca aceasta planta nu are pretentii deosebite in ceea ce priveste conditiile pedo-climatice. De asemenea, facelia are o rezistenta destul de mare la schimbarile bruste de temperatura. Din acest motiv, planta se poate cultiva atat primavara devreme pana toamna tarziu.

„Perioada de la insamantare pana la inflorire este de circa 60 de zile, iar floarea dureaza cam 2-3 saptamani, in functie si de conditiile climatice. Planta poate ajunge la o inaltime de aproape 50 cm”, ne-a mai spus apicultorul.

Perioada optima de infiintare a culturii de facelia este in general in lunile martie si aprilie, rasarirea avand loc in circa o saptamana de la momentul semanatului.

„Este foarte important ca inainte de plantarea propriu-zisa sa ne ocupam de sol. Eu am facut toamna o aratura adanca, apoi in primavara am intrat cu discul si freza. Pentru un hectar ai nevoie de circa 10 kg de samanta. Costurile infiintarii pe mine m-au dus in total la 1.500 lei (material saditor si lucrari de pregatire). Plantarea se poate realiza si cu o semanatoare reglata pentru lucerna, sunt culturi asemanatoare. Manual, se poate amesteca samanta cu nisip. Solul trebuie maruntit foarte bine, pentru ca samanta sa fie ingropata la circa 3 cm”, ne-a mai spus cultivatorul.

facelia 3

Cultivatorii sunt sfatuiti sa cumpere samanta certificata, un kilogram de samanta fiind comercializat cu aproximativ 22 lei/kg. Chiar daca este in primul an in care cultiva facelia, Nistor Catalin Horatiu a reusit sa obtina 300 kg de samanta.

„Nu am avut posibilitatea sa o irig, insa chiar si asa am reusit sa obtin o cantitate de 300 kg de samanta. Ar trebui sa fie mediatizata mai mult aceasta cultura, deoarece aduce niste beneficii foarte mari in primul rand apicultorilor, mai ales in lipsa unui cules prea bun”, a conchis cultivatorul.

Din punct de vedere al furajarii, facelia poate fi amestecata cu plante leguminoase precum lupinul, soia, mazarea, precum si cu borceagul de primavara (mazariche si ovaz). Cele mai bune proportii de infiintare a culturilor sunt mazariche 100 kg/ha + ovaz 40-50 kg/ha + facelia 3-4 kg/ha. Mai mult decat atat, datorita biomasei produse precum si a continutului bogat de proteine, facelia este o planta care se foloseste tot mai des si ca ingrasamant verde.