Tribunalul Vâlcea a admis decizia de denunțare a contractului dintre CET Govora și Uzinele Sodice Govora

marți, 2 august 2016

Tribunalul Vâlcea a admis, marți, decizia de denunțare a contractului dintre CET Govora și Uzinele Sodice Govora, a declarat, pentru AGERPRES, Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al CET Govora.

"Era vorba de aceeași schemă de prăduială ca la Hidroelectrica. CET Govora nu poate subvenționa consumatorii industriali. Astăzi, Tribunalul Vâlcea a respins cererea prin care Uzinele Sodice Govora contestă denunțarea contractului'', a spus Borza.

Euro Insol, administratorul judiciar al CET Govora, a notificat Uzinele Sodice Govora (USG) privind denunțarea contractului de furnizare abur industrial începând cu 1 august 2016, pentru a reduce pierderile care s-au ridicat anul trecut la 97 milioane lei și pe primele 6 luni din 2016 la 24 milioane lei, potrivit unui comunicat al companiei, remis, marți, AGERPRES.

La momentul deschiderii procedurii insolvenței, 9 mai 2016, CET Govora înregistra capitaluri proprii negative de 29 milioane lei, pierderi de 300 milioane lei și datorii de peste 400 milioane lei.

Pe relația contractuală cu USG, CET Govora a livrat constant, în cei 10 ani de derulare a contractului, abur industrial la un preț mult mai mic decât prețul de cost sau prețul reglementat de ANRE, se precizează în comunicat. Prețul contractual era de 78 lei Gcal, în condițiile în care prețul reglementat era de 106 lei Gcal, iar prețul de cost de 130 lei Gcal.

Creșterea prețului contractual pe intervalul de referință 2006 — 2016 nu a fost de natură să acopere nici măcar inflația, apreciază reprezentanții Euro Insol. Astfel, CET Govora a înregistrat pierderi prin raportare la indicele de inflație de 39 milioane euro, respectiv 30 milioane euro, ca diferență între prețul reglementat de ANRE și prețul contractual, sau 64 de milioane euro ca diferență între prețul de cost și prețul contractual.

"Spuneam încă din 2012 că în ograda fiecărei companii a statului a proliferat o gașcă de băieți deștepți care secătuiau de resurse și profit respectivele entități. Modul de operare e identic cu cel de la Hidroelectrica — contracte pe termen lung, fără mecanisme de ajustare a prețului în funcție de inflație, piață sau cost de producție. Imediat după deschiderea procedurii insolvenței împotriva CET, am demarat discuții și negocieri cu cei 2 parteneri strategici Oltchim și USG în vederea obținerii unor prețuri corecte și echitabile care să genereze venituri suplimentare, condiție esențială în promovarea cu succes a unui plan de reorganizare", a precizat Remus Borza reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al CET Govora.

Conform acestuia, Oltchim, o societate cu capital de stat și în insolvență, a acceptat o creștere de prețuri semnificativă de la 94 lei Gcal la 106 lei Gcal abur industrial de 13 bari respectiv de la 94 lei Gcal la 126 lei Gcal abur industrial de 35 bari. Remus Borza a precizat și că Uzinele Sodice Govora, parte a unei multinaționale cu o cifră de afaceri de peste un miliard de euro, a refuzat să accepte o majorare de preț "cel puțin până la valoarea prag minimală reglementată de ANRE".

AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe